Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Zlomené srdce nepřestane bolet samo, pro uzdravení si musíte nepovedený vztah odtruchlit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vera Arsic (Pexels)

Rozchod je bolestivou událostí srovnatelnou s smrtí blízké osoby.

Málokdo je schopen nalézt perfektního partnera na první dobrou a nikdy není úplně jisté, že spolu budete navždy. Vyrovnání se se zlomeným srdcem obvykle vyžaduje překonání 5 fází smutku.

Článek

Většina lidí se v určité fázi svého života musí vyrovnávat se zlomeným srdcem. Vztahy mezi partnery jsou složité a opravdu nikdo není schopen mít kontrolu nad tím, jakým způsobem dojde k rozchodu. Kontrolu nad tím, jak se se zlomeným vyrovnáme, však máme. Je při tom nutné jednak pracovat s obecnými znalostmi, mezi něž patří i 5 fází smutku či truchlení, jednak je možné se inspirovat metodami, které mohou celý proces urychlit, nebo vám alespoň pomoci zmírnit celkový dopad události na vaše duševní zdraví. Hlavním principem je v tomto směru ovšem uvědomění si toho, kde se nacházíte, a také kam se chcete dostat.

Jakých 5 fází smutku, resp. truchlení rozeznáváme

Prakticky na každou ztrátu člověk reaguje pěti fázemi smutku, je však velký rozdíl v tom, jak rychle jednotlivými fázemi projde. V zásadě se jejich délka i délka celého průběhu truchlení odvíjí od toho, jakou váhu danému objektu přikládáme. U drobných nebo málo významných věcí projdeme všemi fázemi smutku během pár chvil, ztráta důležitějších věcí či osob pak může znamenat truchlení několikadenní i několikatýdenní, případně se mohou protáhnout na mnohem delší dobu. Znalost toho, jakým způsobem se člověk se ztrátou vyrovnává, vám však může výrazně pomoci, pokud vysledujete znaky jednotlivých fází, uleví se vám, jakmile se z každé dostanete. Jejich charakteristika je uvedena níže.

1. fáze – Popření

V prvních chvílích, kdy nás realita takříkajíc praští po tváři, se stává, že se člověk cítí otupělý a strnulý. Ačkoliv se může k rozchodu nebo odchodu partnera schylovat již nějakou dobu, ztráta bývá vždy nečekaná a první reakcí na ni tak je většinou popření toho, že se něco stalo. Lidé v této fázi nedokážou uvěřit, že se něco takového stalo právě jim, a pravděpodobně ještě nejsou připraveni novou skutečnost přijmout, takže se tváří, jako by se nic nestalo.

2. fáze – Vztek

Jakmile člověk konečně přestane zpochybňovat skutečnost, přejde do další fáze smutku, kterou je vztek. Jedná se o zcela přirozenou emoci, která se obvykle rozvíjí v návaznosti na nedořešené vztahy. Člověk může mít vztek kvůli výčitkám, ať už vůči bývalému partnerovi, nebo sobě samému za to, co ve vztahu udělal špatně a co už nebude schopen napravit. Fáze vzteku může trvat velmi dlouho a špatně se z ní přechází do dalšího stádia, zvláště pokud máte pocit viny.

3. fáze – Vyjednávání

Pomine-li vztek, mají lidé procházející smutkem či truchlením snahu nějakým způsobem zabránit tomu, aby se do podobného stavu opět dostal. V této fázi uzavírá určitou smlouvu buď se sebou samým nebo třeba s entitou, v níž věří (s Bohem) a doufá, že když bude jednat správně, nikdo jej už neopustí. V tomto stádiu člověk také často zpytuje svědomí, prochází stále dokolečka klíčové události a přemýšlí, jak by to dopadlo, kdyby reagoval jinak.

4. fáze – Deprese

Jelikož ovšem fáze vyjednávání v podstatě nepřináší žádné řešení ani úlevu a je spojená spíše s trápením, nakonec se přetaví do setrvalé deprese. Toto stádium smutku a truchlení bývá nejzávažnější, může trvat velmi dlouho a v případě, že se stav člověka nelepší nebo se zhoršuje, právě v této fázi je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Pokud totiž bude fáze deprese trvat příliš dlouho, může způsobit vážné mentální obtíže nebo i psychickou poruchu.

5. fáze – Přijetí

Poslední fází procesu mentálního zpracování smutku je přijetí. Tato fáze je vlastně konečná a znamená postupné snižování intenzity bolesti spojené se ztrátou. Poslední fáze v podstatě přechází do normálního stavu a v člověku zůstává v určité míře už napořád, jelikož se smíří s tím, že vztah již skončil, a naučí se s tím žít.

Jak se vyrovnat s rozchodem?

Víte-li, jak funguje proces vyrovnávání se s rozchodem a přechod všemi fázemi smutku, máte při rozchodu o něco lepší startovací pozici. Kromě znalosti těchto fází vám však mohou dále pomoci také techniky, díky nimž buď přejdete jednotlivými stádii o něco rychleji, nebo se vám podaří je překonat s menší námahou. Zde je několik tipů, jak léčit zlomené srdce.

Nezakazujte si truchlit

Budete-li na sobě pozorovat, že se u vás začíná po rozchodu rozbíhat proces vyrovnávání se se smutkem, nebraňte se mu. Budete na sobě rozpoznávat jeho jednotlivé fáze a můžete je lépe prožít. Truchlení a smutek jsou důležitou součástí hojení psychického traumatu z rozchodu a jakmile se dostanete do poslední fáze, budete vám rozhodně lépe. Pokud máte tendence myslet na bývalého partnera, nezakazujte si to, je však nežádoucí tyto myšlenky vyvolávat na sílu a utápět se v nich. Máte-li neustále potřebu sledovat, co se v jeho nebo jejím životě děje, na sociálních sítích, raději jej/ji zablokujte.

Najděte si zástupný zdroj radosti

Pokud pro vás byl partnerský vztah jedním z hlavních zdrojů radosti a potěšení ze života, budete pro období, kdy se s jeho koncem budete vyrovnávat, potřebovat zástupný zdroj těchto pocitů. Ideální kompenzací bývá něco, co vám odvede myšlenky od ztráty, jako jsou nový koníček, domácí zvíře apod. Důležité je se do jakékoliv činnosti maximálně donutit, i když se vám zrovna nechce, jinak vám hrozí, že se do smutku ponoříte až příliš. Vyhýbejte se ovšem raději aktivitám, kterým jste se věnovali převážně s bývalým partnerem.

Foto: Transly Translation Agency(Unsplash)

Truchlit se dá třeba s novým kamarádem.

Podpořte své sebevědomí

Právě sebevědomí bývá tím, co během rozchodu nejvíce trpí, zvláště jste-li to vy, kdo byl opuštěn. Důležité je snažit se co nejméně si vyčítat a trýznit se. Nesuďte sebe ani svoje činy a snažte se spíše soustředit na svoje sebezdokonalování. Pokud vám nevyhovuje hledání nového koníčku, zkuste se zlepšovat v tom, co už umíte. Dejte si na čas a popřemýšlejte, co jste vždycky chtěli dělat, ale neměli jste na to čas nebo odvahu. Velmi dobrým krokem je také sepsat si seznam věcí, které si na sobě ceníte a soustředit se na jejich rozvoj.

Nenechte vaše okolí, aby vás ovlivňovalo

Jestliže jste byli ve vztahu již dlouho, pravděpodobně jste s partnerem měli spoustu společných známých a přátel, a také jste vzájemně znali své rodiny. Názory vašeho okolí mohou mít další negativní vliv na to, jak se po rozchodu budete cítit, jelikož mohou narušovat proces vyrovnávání se s ním a prohlubovat či prodlužovat některou z fází smutku. Naučte se raději neposlouchat nebo si nepřipouštět názory jiných. Naopak je však vhodné hledat v ostatních útěchu a porozumění a snažit e jim pomáhat s jejich problémy, naplní vás to lepším pocitem ze sebe.

Najděte ve vašem rozchodu smysl

Znakem toho, že jste se dostali do fáze přijetí, je obvykle takový stav, kdy budete schopni s klidem o svém bývalém partnerovi přemýšlet bez výrazné emoční odměny. K tomuto cíli se nejsnadněji dostanete tak, že ve vašem rozchodu najdete smysl. Tím je především příležitost poznat někoho, s kým vám bude opravdu dobře.

Závěr

Vyrovnat se s rozchodem není jednoduché, zvláště pokud jste to vy, koho někdo opustil. Proces vyrovnávání se se ztrátou při rozchodu je obdobný jako v případě jakékoliv jiné ztráty a skládá se z pěti základních fází – popření, vzteku, vyjednávání, deprese a přijetí. Znalost těchto fází vám může pomoci rychleji zahojit trauma z rozchodu, je však dobré se soustředit také na další techniky, díky kterým je rozchod snazší a které spočívají především v podpoře sebevědomí a distance od společných zážitků a životních zkušeností.

Zdroje

1)    Stages of grief

2)    Understanding the five stages of grief

3)    10 Tips for Healing a Broken Heart

4)      How to get over a heartbreak: 10 ways to heal your heart and move forward

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz