Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsem z toho jelen, je to v čudu a dělat něco o sto šest. Jak vznikla česká rčení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Čeština je úžasný jazyk, který skrývá mnoho výrazů, které používáme každý den. Kde se ale vzaly, když to vlastně nedává smysl?

Článek

Jsem z toho jelen

Rčení, které poukazuje na to, že je někdo zmatený, vzniklo za první světové války, když čeští vojáci musela v rámci císařské armády Rakouska-Uherska bojovat po boku Maďarů. Ti se hlásili slovem „jelen“, který v překladu znamená „přítomen“. Maďarští vojáci měli prý ale často nízkou inteligenci, a tak čeští koumáci dali vzniknout jednomu z nejznámějších českých rčení.

O sto šest

Když něco děláte o sto šest, děláte to naplno, s radostí, nadšením. Rčení pravděpodobně vzniklo v roce 1880, kdy se dva mladíci přeli, že děvče, do kterého se jeden z nich zamiloval, nikdy nezíská. Uzavřeli sázku a mladík na to měl čas od 29. ledna do 15. května - tedy přesně 106 dní. Jeho kamarádi si z jeho intenzivních dní dělali takovou legraci, že se slovní spojení „o sto šest“ dostalo i k dalším. A už v českém jazyce zůstalo.

Jdi do háje!

Už jste někomu nadávali a posílali ho do patřičných míst? Jistě ano, ale ačkoliv vnímáme tohle spojení jako poněkud mírnější než být vulgární na plnou pusu, taková romantika to stejně není. Háj byl totiž místem, kde odpočívali mrtví předci, a tak když někoho posíláte do háje, přejete mu vlastně smrt.

Dej si bacha

Dříve se někteří jazykovědci domnívali, že „dát si bacha“ souvisí s obávaným kancléřem Alexandrem Bachem, před kterým si chtěl dávat bacha zkrátka každý. Jenže ve skutečnosti to prý souvisí s německým zlodějským žargonem - „Obacht“ totiž znamenal právě „dej si pozor“.

Je to na draka, nebo…

Když je něco na nic, říkáme, že je to na draka. Jenže tohle slovní spojení nemá nic společného s bájnými mýtickými postavami. Pochází prý z německého vulgarismu „drack“, který znamení výkaly. Když je tedy něco na draka… Doplňte si sami.

Jsi v čudu?

Někdo zmizí - a podle nás je v čudu. Ve skutečnosti to odkazuje na ČUD, Českomoravské úvěrové družstvo, které nabízelo lidem půjčky. Jeden ze zakladatelů ale kampeličku vytuneloval - a bylo to. Ti, kteří přišli o peníze, tehdy věděli, že jejich peníze jsou zkrátka - v čudu!

Zdroj: instory.cz, epochaplus.cz, nase-rec.ujc.cas.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rčení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz