Hlavní obsah
Umění a zábava

Největší skandál v televizní historii? Ingram vyhrál show Chcete být milionářem, ale jen na chvíli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (AI premium license)

Charles Ingram je bývalý příslušník britské armády, který se stal známým kvůli skandálu s podvodem v televizní soutěži Chcete být milionářem. V roce 2001 vyhrál hlavní cenu ve výši 1 milionu liber, ale byl obviněn z podvodu. Co se tehdy stalo?

Článek

V roce 2001 se britský armádní major Charles Ingram zapsal do historie jako výherce hlavní ceny v populární televizní soutěži Who Wants to Be a Millionaire?, která se v Česku vysílala pod názvem Chcete být milionářem.

Ze začátku nevypadal Charles podezřele

To ale nebylo všechno. Stal se také ústřední postavou jednoho z největších skandálů v historii televizních soutěží. Co mělo být triumfálním momentem, se rychle změnilo v drama plné obvinění, soudních řízení a kontroverze.

Pravdou je, že Charles Ingram se do horkého křesla dostal 9. září 2001 a na začátku nevypadal jako typický vítěz. Během svého působení v soutěži vypadal nejistě a jeho odpovědi byly často až překvapivě váhavé. Někteří si mysleli, že vypadne po pár otázkách. Přesto se mu podařilo dostat až k otázce za milion liber, kterou nakonec správně zodpověděl a stal se tak výhercem nejvyšší ceny.

Produkce pojala podezření

Nutno říct, že Ingram na sebe strhnul nežádoucí pozornost už ve studiu. Například u otázky, jaké město plánoval Baron Haussmann. Ingram vykřikl, že si je jistý Berlínem, protože jméno zní německy. V nabídce byla i Paříž, Řím nebo Atény. Whittock ale při jeho analýze, že jde o Berlín, zakašlal a měl zašeptat slabé ne. Ingram ho neposlouchal, dál tvrdil, že Berlín, a tak Whittock údajně kašlal celkem šestkrát. Jeho „spoluviníci“ měli kašlat vždy u správné odpovědi, kterou Ingram jednu po druhé předčítal.

Dost podobně na tom byl u otázky, kdo vydal v roce 2000 album Born to do it. Správná odpověď byla, že Craig David, ale Ingram prohlašoval, že o něm nikdy neslyšel. Přesto ho zvolil poté, co se jeho manželka u jeho jména hlasitě rozkašlala. Podobně to bylo i s otázkou za milion liber, kdy se ho dotazovali na googol. O tomto čísle nikdy neslyšel, přesto zvolil správně a výhra byla doma.

Televizní štáb sbíral důkazy

Po skončení natáčení ale produkční tým začal mít podezření. Během přehrávání záznamu soutěže si všimli podezřelého kašlání, které se ozývalo vždy, když se Ingram přiblížil k správné odpovědi. Tělesný projev produkce spojila s Tecwenem Whittockem, dalším soutěžícím, který byl v publiku a měl údajně Ingramovi radit právě pomocí kašle. K odhalení jednoho z největších skandálů už chybělo málo.

Vyšetřování bylo pak rychlé, ale velmi důkladné. Po prozkoumání záznamů a vyslechnutí svědků byl Ingram spolu se svou manželkou Dianou a Whittockem obviněn z podvodu. V roce 2003 se konal soudní proces, který trval tři týdny. Charles Ingram, jeho manželka Diana a Tecwen Whittock byli všichni shledáni vinnými. Ingram dostal podmíněný trest na 18 měsíců, jeho manželka 12 měsíců a Whittock také 12 měsíců. Kromě toho byli všichni tři odsouzeni k pokutám a náhradě nákladů soudního řízení.

Reakce veřejnosti na sebe nenechala dlouho čekat

Případ vyvolal obrovský mediální zájem a stal se předmětem mnoha dokumentárních filmů, knih a televizních dramatizací. Mezi nejvýznamnější patří Quiz od Jamese Grahama, která byla uvedena jako divadelní hra a později adaptována do televizního seriálu.

Nutno však říct, že někteří o jeho vině velmi pochybovali a ani předložené důkazy je nepřesvědčily. On sám vždy tvrdil, že je nevinný. I tak měl ale pro Charlese Ingrama a jeho rodinu skandál dlouhodobé následky. Ingram byl nucen odejít z armády, jeho reputace byla nenapravitelně poškozena a rodina se potýkala s finančními problémy kvůli pokutám a právním nákladům.

Zdroj: metro.co.uk, inews.co.uk, bbc.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz