Hlavní obsah

Rajčata jsou zázrak přírody. Nepatří jen na talíř, pomohou vám se suchými rty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (AI premium license)

Rajčata kromě své chutě nabízejí také řadu zdravotních výhod, díky nimž jsou velkým přínosem pro naše tělo. A své využití najdou i v kosmetice! Věděli jste, jak snadno zatočit s problémem se suchými rty?

Článek

Rajčata nepatří jen do salátů, myslete na to! Jsou například bohatým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro posílení imunitního systému, pomáhá bojovat proti infekcím a podporuje hojení ran.

Obsahují také různé druhy antioxidantů, včetně lykopenu, beta-karotenu, vitaminu E a dalších. Antioxidanty pak bojují proti volným radikálům v těle, které mohou poškozovat buňky a přispívat k rozvoji různých onemocněních, včetně srdečních chorob a některých typů rakoviny.

Zatočte se špatným cholesterolem

Lykopen v rajčatech pomáhá s redukcí hladiny „špatného“ LDL cholesterolu v krvi, čímž snižuje riziko srdečních chorob. Rajčata obsahují také draslík, který je důležitý pro udržení zdravého srdečního rytmu a jsou bohatá na vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení. Snižuje rovněž riziko zácpy a hemeroidů.

Oči vám poděkují

A tím to ani zdaleka nekončí. Rajčata navíc obsahují lutein a zeaxantin, které jsou prospěšné pro zrak. Tyto látky pomáhají chránit oči před škodlivými účinky slunečního záření a mohou snižovat riziko vzniku očních onemocnění, jako je šedý zákal a degenerace sítnice. Dokonce může konzumace rajčat přispět k udržení zdravého mozku a snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Místo si najdou i ve vaší koupelně

Vitamín C v rajčatech je skvělým pomocníkem pro zářivou pleť. Domácí masku si vyrobíte velmi snadno. Smíchejte rozmačkané rajče s trochou medu nebo jogurtu. Zázračná kombinace pomůže okamžitě zklidnit pleť, dodá jí vlhkost a výživu. Rajčata obsahují také kyselinu AHA, která pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky. Jemný scrub si vyrobíte hravě doma – stačí přidat rozmačkané rajče a k tomu trochu cukru nebo kávové sedliny jako přírodní exfoliační částečky.

Rajčata mají také hydratační vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit suché a popraskané rty. Vyzkoušejte smíchání rozmačkaného rajčete s trochou kokosového oleje nebo jojobového oleje a nanášejte na rty.

Zdroj: pestik.cz, facelinecambodia.cz, researchgate.net

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz