Hlavní obsah
Lidé a společnost

Květu Fialovou znásilnili za války ruští vojáci. Na intimnosti zanevřela a přespávala v márnici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto (licence zakoupena)

Milovaná Květa Fialová - a přitom životem tak těžce zkoušená. V roce 2017 odešla do hereckého nebe a nechala za sebou vzpomínku na ženu, kterou jako dospívající znásilnili ruští vojáci a celý život měla problémy ve vztazích.

Článek

Se svou rodinou žila herečka Květa Fialová až do roku 1938 na Slovensku, poté ale byla její rodina přinucena přesunout se do Čech. Na konci války, kdy se psal květen 1945, si prošla peklem.

Dostala na výběr

V osudný večer se vojáci objevili v jejím pokoji a dali jí na výběr - buď se od obou nechá znásilnit, nebo ji zabijí. Nepochybovala o tom, že by to udělali a v zoufalé obavě o svůj život nabídla své tělo. Dvojnásobné znásilnění bylo její první intimní zkušeností, tolik bolestivou a traumatizující.

Snad právě proto pak celý život milostný akt nenáviděla, čímž se nijak netajila. Není paradox, že jí režiséři často obsazovali do rolí náruživých a vyzývavých dam? V duši ale skrývala daleko víc, než jen krásné pozlátko. Bolest, vzpomínky. Přesto se zvládla zamilovat. Jednoduché to však nebylo.

Uměla se bláznivě zamilovat

Jestli však něco Květa Fialová považovala v životě za důležité, byla to láska. Její první byl dramaturg Jiří Josek, vztah ale dlouho nevydržel. Fialová před ním dokonce utekla do márnice v Kolíně, kde přespávala! Zjistila, že po ní novomanžel vyžaduje každý den sex. „Než bych žila s živým chlapem, tak jsem raději volila tenhle přístřešek,“ řekla později.

Bláznivě se pak zamilovala do Gustava Opočenského, jenže ten miloval především alkohol. Fialová se ho snažila tak urputně zachránit, že přišla o všechny peníze, šperky i úspory její maminky. Všechno propil.

Manžel se jí obětoval

Když se vdala podruhé, stál po jejím boku režisér Pavel Háša. Vydržela s ním 52 let až do jeho smrti v roce 2009. Jako manžel se jí obětoval - nikdy po ní nic nechtěl, a sex spolu měli jen ve chvíli, kdy se pokoušeli o dítě. To se jim povedlo a narodila se jim dcera Zuzana.

Posledních devět let jejího života byl jejím blízkým přítelem a důvěrníkem Josef Kubáník. Napsal o ní knihu, kde byla velmi otevřená. „Maminka paní Fialové neměla kde bydlet, protože přišla o manžela, a Gustav Opočenský slíbil, že jim zařídí bydlení. Dokonce jim maloval domeček, jak bude vypadat, kde bude kuchyně a kde ložnice. Tak mu daly všechny peníze a rodinné šperky, a když přijela maminka s peřinami, nebylo nic. On všechny jejich peníze propil. Paní Květa říkala, že byla úplně zoufalá a chtěla tenkrát spáchat sebevraždu, uvedl například.

„Proto neustále žila s pocitem, že chlapi, nebo heteráci, jak říkala, jsou špatní. Potom ale při natáčení jednoho filmu potkala zásadního muže svého života, a to byl pan Pavel Háša. To, že Květu Fialovou dnes známe, tak jak ji známe, jako velkou hvězdu a dámu, je jeho zásluha,“ uznal Kabánik zásadní vliv manželství na život Fialové.

Alzheimerově chorobě podlehla herečka v 88 letech. Byla známá tím, že se hlásila k buddhismu, milovala ezoteriku a ke svým kolegům byla velmi upřímná, rázná a neodpouštěla intriky.

Zdroj: denik.cz, blesk.cz, lifee.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz