Hlavní obsah

Urodilo se vám na zahradě dost rybízu? Zachrání vám pleť

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (premium license)

Rybíz je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C, který může mít pozitivní vliv na zdraví vaší pokožky. Přidáním tohoto sezónního ovoce do své stravy získáte hned několik výhod.

Článek

Vitamín C působí jako antioxidant a pomáhá chránit buňky pokožky před poškozením způsobeným volnými radikály, což může vést k předčasnému stárnutí pokožky. A to není jediné. Rybíz obsahuje také další důležité živiny, jako jsou vitamíny A, E, K nebo řadu minerálů, jako je vápník, hořčík a draslík.

Tyto živiny jsou důležité pro optimální zdraví pleti a mohou pomoci udržovat její vyvážený stav. Zkrátka rybíz není jen chutná bobule, ale také zdravá a na pěstování nenáročná. Na zahradě má své čestné místo!

Podporuje tvorbu kolagenu

Díky vysokému obsahu vitamínu C přispívá rybíz k produkci kolagenu, který je klíčový pro udržení pevnosti a pružnosti pokožky. Kolagen pomáhá vyplňovat jemné linky a vrásky, čímž zlepšuje celkový vzhled vaší pleti. Pravidelná konzumace rybízu může dokonce pomoci vyrovnat tón pleti a snížit viditelnost pigmentových skvrn.

Rybíz také obsahuje antioxidanty, jako jsou flavonoidy, které pomáhají chránit buňky pleti před poškozením způsobeným volnými radikály. To zpomalí proces stárnutí pleti a udrží ji zdravou a mladistvou.

Nezapomínejte na hydrataci

Rybíz je většinou vodnatým ovocem, což přispívá k hydrataci pokožky, která je pak pružnější a zářivější. Konzumace rybízu nebo použití rybízových produktů na pokožku může přispět k zachování optimální hladiny hydratace.

Nezapomeňte, že rybíz vám nenahradí láhev pitné vody, kterou byste měli mít zejména v horkých dnech stále při ruce.

Detoxikace pokožky

Díky obsahu vlákniny a vody pomáhá rybíz při detoxikaci těla. Když se tělo zbavuje toxinů, může se to projevit i na pleti, která vypadá zdravěji a jasněji.

A malý tip na závěr. Zkuste také připravit domácí pleťovou masku nebo scrub smícháním rozmačkaných bobulí rybízu s jemnou exfoliačním přísadou, jako je cukr nebo jemně mletá ovesná mouka. Tato směs může jemně odstranit odumřelé buňky a zanechá pleť svěží a hladkou.

Zdroj: webmd.com, healthline.com, clinikally.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Rybíz

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz