Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Škola a omluvenky od lékaře. Ano, či ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JD Blogger

Může po vás škola chtít omluvenku od lékaře? Jedni říkají tak, druzí onak. Jak je to doopravdy?

Článek

5. 2. 2024 vydalo Ministerstvo školství metodický pokyn s dlouhatánským názvem Metodické doporučení MŠMT k prevenci a postihu záškoláctví a omlouvání žáků z vyučování, ve kterém přiznává školám právo požadovat doložení omluvenky potvrzením od lékaře:

Škola může požadovat, pokud to považuje za nezbytné, jako přílohu k omluvence zákonného zástupce ze zdravotních důvodů předložení lékařského potvrzení. Toto je možné pouze, pokud to upravuje školní řád.

Proti tomu se ozvala řada obhájců práva „psát si do omluvenky, co chci“ a požádali o vyjádření Českou lékařskou komoru, která potvrdila svoje stanovisko z roku 2015.

Foto: Česká lékařská komora

Stanovisko ČLK k omluvenkám od lékaře

Nutno připomenout, že v obou případech se jedná pouze o nějaký právní názor, který zatím nebyl prověřen soudem. Nicméně nás asi víc zajímá, co můžeme čekat v praxi. Naštěstí existuje řada argumentů, které nám pomohou se zorientovat.

Základním zdrojem je samozřejmě Školský zákon (561/2004 Sb.), který ve svém § 50 odst. 1 říká:

Zákonný zástupce žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku nepřítomnosti žáka. Podmínky pro uvolňování žáka z vyučování a omlouvání neúčasti žáka ve vyučování stanoví školní řád.

Zákonný zástupce si tedy nemůže „psát, co chce“, ale musí nepřítomnost žáka zdůvodnit a tyto důvody doložit. Zároveň zákon odkazuje na školní řád, čímž oslabuje argumenty typu „školní řád nemůže ukládat povinnosti nad rámec zákona“. No ano, nemůže, ale zákon sám školnímu řádu ukládá vymezit podmínky omlouvání neúčasti žáka na vyučování a zákonnému zástupci povinnost se školním řádem řídit a explicitně povinnost důvody nepřítomnosti doložit.

Jak je vidět, škola má právo požadovat nějaký doklad, který potvrzuje důvody uvedené na omluvence. Takovým dokladem, přílohou, nikoliv omluvenkou samotnou(!), by bezpochyby mohl být i nějaký dokument od lékaře.

Ovšem jaký dokument? Musí mi lékař něco takového vystavit? Školní řád přece nemůže něco nařizovat lékaři, no ne? No, nemůže. Ani nenařizuje. Ani o tom MŠMT ve svém metodickém pokynu nemluví. Nicméně, jak samo MŠMT v onom pokynu zmiňuje, podle § 38 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, je i „posuzování dočasné neschopnosti ke studiu ošetřujícím lékařem“ službou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Zároveň podle vyhlášky č. 134/1998 Sb. je lékař povinen vydat o proběhlém vyšetření zprávu. Lékař tak sice není povinen „razítkovat omluvné listy“, ale je povinen posoudit (ne)schopnost ke studiu a toto posouzení vyjádřit. Ať už samostatným písemným posudkem, nebo v lékařské zprávě z vyšetření. Zákonný zástupce tak doklad o případné neschopnosti žáka ke studiu od lékaře musí (přinejmenším na vyžádání) dostat.

No a dál je to na zákonném zástupci. Lékař mu vydal doklad o neschopnosti ke studiu, škola jej má právo k omluvence požadovat, je na zákonném zástupci, jak to udělá. Samozřejmě nemá povinnost předložit škole celou lékařskou zprávu. To jej ale povinnosti doložit důvody nepřítomnosti nezbavuje, nějak zařídit si to musí. Nabízí se několik možností (jistě nejen): Má samostatný posudek? Fajn, přiloží k omluvence ten. Druhou možnost navrhuje samo MŠMT: „Zákonný zástupce žáka má rovněž možnost určit zaměstnance školy, který může být lékařem o zdravotním stavu nezletilého informován (§ 33 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách)“. Nelíbí se mi ani jedno? Na pomoc přichází obecnější nástroje: můžu si například nechat vytvořit ověřený opis lékařské zprávy se začerněním textu, který škola nemá vidět. Problem solved.

Škola tedy má právo požadovat doložení omluvenky, například dokladem od lékaře. Lékař má povinnost vystavit dokumenty, které lze jako doklad k omluvence přiložit. Zákonný zástupce má nástroje, jak dokumenty od lékaře použít pro potřeby omluvenky, aniž by došlo ke kolizi s jinými právními předpisy.

Závěrem ovšem nezapomeňme na možná nejdůležitější: Požadavky školy na omlouvání musí být přiměřené situaci žáka. Zřejmě není přiměřené, aby škola požadovala doklad od lékaře ke každé rýmě, ostatně zákonný zástupce ani není povinen se žákem lékaře navštívit. Doklady od lékaře jsou nástrojem „v případě podezření (ze záškoláctví)“, tedy například nadstandardního množství omluv z důvodu nemoci. Většiny rodičů, jejichž dítko tak nějak normálně sem tam onemocní, se to netýká a škola by doklad od lékaře požadovat neměla. Pokud by se o tom však pokusila, doporučuji nejdříve klidně a věcně komunikovat. Vyložit svůj pohled na věc, ukázat, že vím, o čem mluvím, být asertivní, ale ne agresivní. Prostě se domluvit. Jsme přece lidi, no ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Omluvenka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám