Hlavní obsah
Sport

Debakl Procházky v UFC. Jiří předvedl nejhorší výkon za poslední dobu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JP#BJP / Wikimedia Commons / No copyright

Jiří Procházka po druhé padl. Odveta s Alexem Pereirou nevyšla a nyní nad Procházkou visí otazník. Jak bude vypadat jeho další kariéra v UFC?

Článek

Alex Pereira obhájil titul šampiona UFC v odvetě s bývalým šampionem Jiřím Procházkou v hlavním zápase UFC 303. Pereira zasadil Procházkovi zákeřný switch-kick do spánku, čímž ho poslal na zem a donutil rozhodčího zápas ukončit. Nyní naprosto oprávněně, bez jakéhokoliv náznaku o předčasné ukončení.

Pereira (11-2) vyhrál čtyři zápasy v řadě, včetně listopadového vítězství nad Procházkou ve druhém kole, které Brazilci vyneslo volný titul ve váze do 205 liber. Procházka (30-5-1) za devět let prohrál pouze dvakrát, přičemž obě porážky utrpěl právě s Pereirou.

Strnulý Procházka

První kolo přineslo velmi opatrný začátek, což se ostatně dalo očekávat. Soupeři se načítali a taktizovali. Zápas tak spíše probíhal v jejich hlavách. I přesto začátek zápasu přinesl drama.

Pereira provádí několik nízkých kopů na lýtko a několik levých háků. Procházka jen těsně mine velkou pravou ruku, pak se přiblíží a sevře soupeře u provazů, ale Pereira udrží zápas ve stoje.

Bohužel, jakoby Jirka už ukončil kolo a chtěl jít, přesně před klaksonem Pereira levým hákem shazuje Procházku na zem, ten pro jistotu pobízel Pereiru na zem, aby bylo vidět, že nedostal knockout a chce dál bojovat.

Foto: Chamatkar Sandhu / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Alex Pereira

Soustředěný lovec

Pereira mě vždy ohromuje naprostou soustředěností. Nepouští se do zápasu bezhlavě. Je to tichý lovec, který číhá. Číhá a čeká na tu jednu ránu, která vše ukončí. Což ostatně předvedl jak v prvním zápasu proti Procházkovi, tak proti Jamahalu Hillovi a nyní znovu při odvetě s Procházkou.

Na Procházkův styl - ruce dolů, jsem poukazoval ve starém článku už po jeho výhře nad Rakičem. Obával jsem se, že ho tento styl bude stát zbytečné prohry a stalo se tak. Pereira zahajuje kolo kopem do hlavy, kterým sráží Procházku k zemi, a poté ukončuje zápas údery na zem.

Velmi děsivý byl následný stav Jirky, který očividně otřesen nebyl schopen stát. Podlamovaly se mu nohy a opíral se o rozhodčího. Dokonce i Pereira se byl podívat, zda je Jiří v pořádku.

Ostatně, jsem zvědavý, zda časem neuniknou nějaké informace o Jirkově zdravotním stavu před samotným zápasem. Kdo souboj viděl, jistě mi dá za pravdu, že tohle byl jeden z nejhorších zápasů našeho nejlepšího UFC bojovníka. Jirka působil velmi zmateně, nesoustředěně, jakoby měl z Pereiry obrovský respekt a bál se udělat chybu.

Lovec poráží samuraje, co dál?

Jirka si očividně s Pereirou sáhnul na svůj strop a dál to nepůjde. Ne bez radikální změny jeho stylu. Dostávat bezhlavé rány a kopy od jiných soupeřů problém nebyl, Alex Pereira očividně disponuje takovou silou, že jedna rána, jeden kop může být fatální.

Trošku si zaspekuluju. Když jsem se díval na komentáře bezprostředně po porážce, viděl jsem v chatu jedné sázkové kanceláře názory jako: Oktagon volá, důchod, konec Jirky v UFC.

Osobně bych to neviděl tak tragicky a myslím, že Procházka má stále co nabídnout, ale očividně potřebuje velkou pauzu a přehodnocení vlastního stylu.

Pro Jirku vidím dva scénáře. Odchod do nižší váhové kategorie, kterou již ostatně kdysi naznačil, a boj o titul jinde. Nebo, Pereira sám přejde do vyšší váhové kategorie, což také on sám potvrdil jako jednu z možností. Což by otevřelo prostor pro všechny hladové zápasníky jako je Jan Blachowicz, Magomed Ankalaev, nebo právě Jiří Procházka. Ten by si sice s sebou nesl tíhu dvou prohraných zápasů s Pereirou, ale Alexův odchod do vyšší váhové kategorie by mohl otevřít nové dveře a možnosti.

Tak jako tak, UFC 303 je za námi a Jirku čeká nelehký úkol. Vypořádat se s vlastní hlavou.

Zdroje:

Zhlédnutí zápasu Jiri Procházka : Alex Pereira, UFC 303

https://www.ufc.com/athlete/jiri-prochazka?language_content_entity=en

https://www.ufc.com/athlete/alex-pereira?language_content_entity=en

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz