Hlavní obsah
Názory a úvahy

Gerontofilní USA. Co ukázala debata Trumpa s Bidenem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: krassotkin / wikimediacommons / CC BY-SA 2.0

V listopadu tohoto roku se konají americké prezidentské volby. Obhájí svůj post Joe Biden? Nebo se k moci vrátí Donald Trump? Včerejší debata naznačila možný výsledek.

Článek

Před čtvrtečním večerem vyjádřilo mnoho Američanů obavy ohledně věku Joea Bidena a jeho způsobilosti zastávat tuto funkci. Říci, že tato debata tyto obavy jen přiživila, je na místě. Prezident vstoupil do debaty s nízkou laťkou, kterou musel překonat, a stejně klopýtl. Byl bez energie. Mluvil nesrozumitelně. Působil zmateně.

Zhruba v polovině debaty Bidenovův štáb novinářům sdělil, že prezident bojuje s nachlazením - což byl pokus vysvětlit jeho chraplavý hlas. Možná to tak bylo, ale zároveň to znělo jako výmluva.

Po celých 90 minut byl Joe Biden častěji než jindy na vážkách. Zejména na začátku večera byly některé jeho odpovědi nesmyslné. Poté, co ztratil tok myšlenek, ukončil jednu odpověď slovy: „Konečně jsme porazili Medicare,“ což byla podivná narážka na vládní program zdravotní péče pro seniory.

Jak debata postupovala, začal Biden jako boxer v ringu podnikat velké výpady proti svému soupeři ve snaze změnit tempo. Několik z těchto úderů dopadlo a vyprovokovalo bývalého prezidenta k rozzlobeným reakcím. To, že prvních několik témat, která moderátoři CNN nastolili, se týkalo hlavních témat pro voliče, tedy ekonomiky a imigrace, v nichž podle průzkumů Američané důvěřují spíše Donaldu Trumpovi, však prezidentovi jen přitížilo.

„Opravdu nevím, co řekl na konci té věty, a myslím, že ani on ne,“ rýpl si Trump po další Bidenově odpovědi. Tato věta možná vystihla celý večer. Ostatně na debatu se můžete podívat níže:

Mentálně svěží Trump

Bývalý prezident předvedl do značné míry disciplinovaný a svižný výkon. Vyhnul se přerušování a bojovnosti, které podkopaly jeho první vystoupení v debatě v roce 2020, a kdykoli to bylo možné, obrátil diskusi zpět k útokům na Bidenovy výsledky.

Opakovaně uváděl tvrzení, která nebyla podložena fakty, i naprosté nepravdy, ale Joe Biden ho většinou nedokázal zahnat do kouta. Neschopnost Bidena kontrovat lži a útoky, které Donald Trump předváděl, ukázaly mentální stav obou uchazečů o post prezidenta. Ačkoliv je Trump mladší než Biden, on sám je v pokročilém věku a před pár dny oslavil 78 let. Jeho vyjadřovací schopnosti, uvažování a útočná bojovnost mu ovšem vedle zpomaleného Bidena ubírá, alespoň pocitově, tak patnáct let.

Ačkoliv Trump během debaty řekl spoustu lží, nebo překroucených polopravd, na diváka to působilo jakoby svěží mladík chrlil vědomosti z patra. Vedle toho zmateně se koukající Biden, který svým nepřítomným pohledem jakoby hledal náznak toho, kde se nachází, působil jako starý a unavený pán, který si chce už jít lehnout.

Silnější chvíle Bidena

Ve svém vystoupení krátce po skončení debaty viceprezidentka Kamala Harrisová uznala, že prezident měl „pomalý začátek“, ale řekl, že skončil silný. To je příliš optimistický obrat, ale je pravda, že se Biden se v průběhu debaty ustálil.

V jednom momentu Biden upozornil na odsouzení Donalda Trumpa na základě obvinění, které vzešlo z údajného milostného vztahu s hvězdou filmů pro dospělé Stormy Daniels, a řekl, že bývalý prezident má „morálku pouliční kočky“.

„Neměl jsem sex s pornohvězdou,“ opáčil Trump.

Trump se také stavěl na zadní, když hovořil o své reakci na útok na americký Kapitol. Původně se snažil otázku o své odpovědnosti za vzpouru v Kapitolu obrátit v odsouzení Bidenových záznamů, ale tentokrát se prezident nenechal odbýt.

„Povzbuzoval ty lidi, aby šli na Kapitol. Seděl tam tři hodiny, zatímco ho jeho asistenti prosili, aby něco udělal,“ řekl pan Biden. „Neudělal vůbec nic.“

Bývalý prezident také opakovaně uhýbal, když přišla řeč na to, zda bude akceptovat výsledek voleb v roce 2024. Což byla velmi trefná otázka ve světle jeho obvinění z manipulace voleb v roce 2020.

Foto: Martin Falbisoner / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Americký Capitol

Kdo debatu vyhrál?

Spoustu médií napříč zeměmi se shoduje, že Biden nepodal zrovna přesvědčivý výkon. Málo kdo napíše napřímo, že Trump prostě a jednoduše vyhrál. Tvrzení dokládá i fakt, že několik demokratických zástupců zvažuje, zda Biden je vůbec vhodný zástupce a zda by nebylo moudré udělat rychle otočku a vybrat nového kandidáta.

Myslím tedy, že lze říct, že Trump objektivně debatu vyhrál. Otázkou zůstává co s tím Demokratická strana dokáže udělat? Vyměnit kandidáta takhle na poslední chvíli sice lze, jelikož strany ještě oficiálně své kandidáty nezvolily, ačkoliv jak Trump, tak Biden vyhráli primárky. Ovšem pár měsíců před volbami to asi nebude nejmoudřejší rozhodnutí.

Nevím jaká je Bidenova schopnost lépe se připravit na nadcházející debaty, ale troufám si říct, že s každou další konfrontací jeden na jednoho bude Trump posilovat a hlasy za obavu o Bidenovu schopnost vyhrát, budou sílit.

Co debata říká o stavu politiky USA

V americké politice je otázka věku a jeho vlivu na prezidentské kandidáty vždy diskutovaným tématem. Vzhledem k tomu, že Donald Trump i Joe Biden jsou zkušení politici, kterým je přes sedmdesát, mnozí pozorovatelé si kladou otázku, zda nejsou příliš staří na to, aby se ucházeli o prezidentský úřad.

V případě Trumpa a Bidena byly jejich věk a fyzické zdraví předmětem zkoumání po celou dobu jejich politické kariéry. Ačkoli věk sám o sobě by neměl kandidáta diskvalifikovat z kandidatury, je důležité zvážit, jak může jejich pokročilý věk ovlivnit jejich schopnost efektivně řídit rozmanitou a rychle se měnící zemi, jako jsou Spojené státy.

Jakkoliv samozřejmě lid chce, aby stát vedl zkušený člověk a tento pocit a důvěra v člověka přichází i s jeho věkem, myslím si, že existuje i nějaká horní hranice. Ve světě existuje spousta případů mladých vůdců. Prezident Chile byl zvolen ve 35 letech. Emanuelu Macronovi bylo při nástupu do jeho úřadu 39.

Prezident Petr Pavel má nyní 62 let a je velmi vitálním člověkem, který ukazuje, že jak tělo, tak hlava mu v jeho věku fungují naprosto v pořádku. Naopak během českých prezidentských voleb panovaly obavy ohledně možného kandidáta Jaroslava Bašty, který v tehdy 77 letech již nepůsobil věrohodně, tedy dojmem jako schopná hlava státu, která vede zemi.

V případě USA je důležitost schopného vůdce ještě větší. Nejenže je USA největší velmocí světa, zároveň však prezident zastává naprosto jinou funkci, než třeba prezident České republiky. Americký prezident je jak hlavou státu, tak vedoucím celé vlády a člověk může jen spekulovat jak takový stát dokáže řídit unavený politik ve velmi pokročilém věku.

Amerika potřebuje svěží vítr

Myslím si, že Republikáni v čele s Trumpem hrají na jistotu. Za to Demokratická strana se střelila do nohy. Jako každé volby, přetahovaná není o tradiční voliče, ale o voliče, kteří volí střídavě, ať už kvůli nerozhodnosti, volení „menšího zla“, nebo jednoduše nezaujaté voliče, kteří volí to, co považují za správné.

A docela mě překvapuje, že takový behemot jako jsou Spojené státy americké, kde se peníze za volby počítají na miliardy dolarů, neumí vyprodukovat nic jiného, než dva velmi staré pány, kde jeden je notorický lhář s několika skandály na krku a druhý je zmatený a unavený člověk, který by si měl užívat důchod někde na ranči.

Dle výsledků vidíme, že oba kandidáti v podstatě neměli konkurenci a drtivě porazili své soupeře. Ačkoliv to v případě republikánské strany chápu, vidina demokratů, že Biden by měl obhájit svůj post, je, podle mého, špatná a prohraje jim volby.

Ve světle těchto voleb sílí hlasy, které volají po zavedení horního věkového limitu pro uchazeče o prezidentský post, nebo rovnou o jakoukoliv volenou funkci. Myslím si, že je to správná cesta a Česká republika by se možná mohla v tomto inspirovat a tuto otázku otevřít také.

Nechci nikomu podsouvat své politické názory, ale v první prezidentské volbě ČR jsem volil Miloše Zemana, protože mi prostě Schwarzenberg přišel jako přestárlý a neschopný vhodně reprezentovat. Ve druhé prezidentské volbě jsem z naprosto stejného důvodu volil pana Drahoše. Prezident České republiky je zejména reprezentativní funkce a jsem rád, že Petr Pavel ji plní s grácií. Naopak prezident Spojených státu amerických plní roli nejmocnějšího muže planety a jen si tak pro sebe říkám, kdo vlastně USA řídí, když tuto funkci nyní zastává člověk, který mentálně není schopen tuto funkci zastávat a kandiduje na další čtyři roky.

Další zdroje:

Zhlédnutí debaty: https://www.youtube.com/watch?v=qqG96G8YdcE

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/spojene-staty-sleduji-prvni-predvolebni-debatu-bidena-a-trumpa-na-cnn-350638

https://edition.cnn.com/2024/06/27/politics/takeaways-biden-trump-debate/index.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz