Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak spolehlivě rozeznat článek napsaný pomocí AI

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Danilyuk / Pexels.com / Free use

V dnešní době rozmachu umělé inteligence je každodenní uživatel vystaven uměle generovanému obsahu. Obrázky, hudba, text, dokonce i hlas. Jak rozeznat dílo živé bytosti od stroje?

Článek

Tento krátký úryvek byl napsán pomocí AI

Na Divokém západě internetu se objevil nový druh pistolníků: Tvůrci obsahu s umělou inteligencí. Tito robotičtí tvůrci slov chrlí články, příspěvky na blogy, a dokonce i celé webové stránky závratnou rychlostí a stírají hranice mezi lidským a strojově generovaným obsahem. Ale nebojte se, nároční čtenáři, my, detektivové diskurzu, jsme tu, abychom vás vybavili nástroji, které vám umožní vyčenichat obsah psaný umělou inteligencí jako ohař na stopě virtuálního králíka.

  • Jak tento text ohodnotil nástroj pro rozpoznávání generovaného textu se můžeme podívat níže:
Foto: Slovo jedné rodiny / gptzero.me/

Nástroj rozpoznávající text psaný pomocí AI - https://gptzero.me

Vnitřní pocit živé bytosti

Články, blogy, novinky a dokonce i knihy vytvořené umělou inteligencí se stávají stále větším problémem na celém internetu.

Mnoho lidí si není jisto, jak poznat, zda dílo vytvořila umělá inteligence, nebo člověk. V tomto příspěvku vám ukážu, jak rozeznat člověka od robota.

Hloubka a originalita

Jedním z prvních vodítek je nedostatek hloubky nebo originality. Obsah generovaný umělou inteligencí často přináší spíše zobecnění tématu než cokoli, co by mělo něco do sebe. Přijde mi, že píšící AI boti byli vyškoleni na clickbait články, protože to je vše, co dokáží vytvořit. ŠOKUJÍCÍ zprávy jako z bulvárního deníku.

Přílišná dramatičnost

„Na Divokém západě internetu se objevil nový druh pistolníků.“

Zní to jako úvodní věta z velmi špatného béčkového filmu. Ale přehnaná dramatičnost a afektované věty jsou dobrou známkou toho, že článek nejenže napsala umělá inteligence, ale také ho publikoval někdo, kdo o psaní nic neví.

Dovedu si představit, jak tvůrce říká: „TY JO! To vypadá úžasně. Normálně můžu napsat cokoliv, třeba vlastní příběh!“

Běžný člověk však šokující a afektované věty těžko stráví. Taková věta má přilákat, může být součástí titulku, nebo jedné části celého odstavce. Pokud však celý článek zní, jakoby zítra měl skončit svět, jenom protože příběh článku zmiňuje: „Opravdu šťavnatá a krásně, na slunci se lesknoucí, jablka,“ víte jistě, že jej psala umělá inteligence.

Opakování

Dalším problémem umělé inteligence je opakující se jazyk a vyplnění obsahu klíčovými slovy, které autor zadání pověřil umělou inteligenci. AI, jakkoliv užitečná, se může klíčovými slovy trochu pobláznit a začne obsypávat článek stejnými slovy stále dokola.

„Když se někdo snaží napsat nějaký text, tak se mu to podaří.“

„Vyšel ze své postele a v okně uviděl lesknoucí se odraz. Šel k oknu a zahlédl jak se v dálce leskne jezero v měsíčním svitu.“

Umělá inteligence bude neustále protlačovat prompt v různých podobách, protože je to pro ni alfa a omega.

Důraz pro SEO

Když už mluvíme o klíčových slovech, umělá inteligence při psaní ráda používá funkci tučného písma, aby zvýraznila dlouhá klíčová slova, která slouží jako optimalizace pro vyhledávače. Pokud tedy uvidíte spoustu náhodného tučného textu, jako je tento, je to další ze sledovacích znaků, že článek napsala umělá inteligence.

  • Jak si dosavadní text mého článku vede, se můžete podívat níže:
Foto: Slovo jedné rodiny / gptzero.me/

Vlevo vidíte, že nástroj kategorizoval můj článek jako člověkem vytvořený. Vpravo jsou věty, které považuje nástroj za problematické. V bodech 2-4 se neplete.

Nastavený vzorec

Psaní AI se často řídí předvídatelnou, šablonovitou strukturou. Od seznamů až po odrážky. Člověk, který často čte text generovaný pomocí AI, odhalí tuto technologii již podle struktury, nebo formátování samotného textu, aniž by četl jeho obsah. Často jsou seznamy označeny jako #číslo. Kategorické označování odstavců pomocí čísel, nebo písmen a nakonec velmi často opakující se slova.

Na závěr, závěrem, anglicky: in conclusion. Je třeba říci, je třeba poznamenat, je třeba cokoliv.

To jsou jen výňatky ze slov, které AI ráda a často používá. Nelze generalizovat, protože taková slovní spojení používá spoustu reálných autorů, může to však být vodítko.

Gramatický punk

Ačkoli se umělá inteligence v napodobování lidské řeči docela zlepšila, stále má několik problémů se stavbou vět, neobratnými slovními spojeními a základní gramatikou. A to zejména, pokud přejdete z angličtiny do našeho rodného jazyka. AI je totiž ve většině případů koncipována pro angličtinu a překlad do češtiny probíhá až následně. Často se to projevuje jako zvláštní slovo, které pro něco běžně nepoužíváme, nebo základní gramatická chyba, kterou by spisovatel nikdy neudělal.

Stroj bez duše

Vlastně ani nevím, kdy tento moderní trend nastal, 5 let nazpět? Pro masovou veřejnost pravděpodobně obrázkovým generátorem Dalle, který byl poprvé uveřejněn v roce 2021. Můžu však s jistotou říct, že potom, co opadl prvotní boom, začali si lidé všímat chladných emocí umělé inteligence. I když po ní chcete napsat vášnivý, romantický příběh jako od Puškina, všichni tak nějak z textu cítíme ten odstup. Jako bychom četli učebnici, kterou napsal někdo, kdo daný předmět nesnáší a chce to mít za sebou. Informativní, ale bez emocí.

Foto: Lisa Fotios / Pexels.com / Free use

Ghost in the Machine

Detektory umělé inteligence

Narovinu říkám, nejsou stoprocentní, ale jsou docela dobré. Pokud si myslíte, že článek nebo příspěvek na blogu napsala umělá inteligence, projeďte ho některým z bezplatných detektorů. Kromě vlastního pocitu, že příspěvek napsal stroj, a ne člověk, získáte docela dobrou indicii.

Využít můžete například bezplatný nástroj, který jsem v článku použil já.

https://gptzero.me/

9) Na závěr je třeba říci

Názvem odstavce si tak trochu dělám srandu z vlastního obsahu, a tak vlastně proč ne. Nechám umělou inteligenci, aby článek dokončila za mě.

A teď se pusťte do práce a uplatněte své nově nabyté detektivní schopnosti v blogosféře! Nezapomeňte, že kritické myšlení a zdravá dávka skepse jsou v této digitální zlaté horečce vašimi nejlepšími nástroji. A kdo ví, třeba cestou narazíte na skrytý klenot lidmi psaného obsahu - skutečnou oázu v poušti průměrnosti generované umělou inteligencí.

Další zdroje:

https://www.technologyreview.com/2022/12/19/1065596/how-to-spot-ai-generated-text/

AI text napsaný pomocí:

https://novelai.net/

https://rytr.me/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz