Hlavní obsah
Seberozvoj

Změňte svůj život o 180 stupňů, tyto rady vás změní k nepoznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nebuď z toho Jelen / Leonardo AI

Z pozice člověka, který začal pečovat o své mentální zdraví, bych se chtěl podělit o zkušenosti a pár rad, jak se vymanit z temného místa deprese a vlastní existence.

Článek

Být průměrný je peklo na zemi.

Je to nudná, neživotná, ubohá, lidem vyhovující katastrofa, která vás dovede do slepé uličky a krátce nato z útesu. Nedělejte to, je to past na medvědy, která vás chytí a nepustí. Můžete si vést lépe než průměrně. A to bez většího úsilí, stačí dobrovolně vystoupit z rutiny každodenního bytí.

„Neexistuje žádný normální. „Normální člověk“ je to, co zůstane poté, co společnost z člověka vytěsní všechny nekonvenční názory a snahy.“ - Sylvia Path

Proč byste se měli nechat společností utlouct a nechat vás na zbytcích a potravinových lístcích? Zakladatel Amazonu Jeff Bezos jde ještě dál a říká: „Svět vás tahá za nos ve snaze udělat z vás normálního člověka.“ Vaším úkolem je bojovat s odporem, držet se sakra daleko od normálu a příšerných odměn, které nabízí.

„Být průměrný je hřích.“ – Zach Pogrob

1) Předstírejte, že pravidla neexistují

Ne, tohle není óda na anarchismus. Měl jsem to štěstí, že jsem v životě potkal spoustu ultraúspěšných lidí. Majitelé firem, podnikatelé, úspěšní politici. Největším vrcholem byl pro mě asi Tomáš Čupr, zakladatel společností jako Slevomat, Dáme Jídlo nebo Rohlík.

Jedna věc mi vždycky utkvěla v paměti: věřili, že pravidla jsou v podstatě nulová a možnosti nekonečné. Nikdo z těchto lidí nikdy nedovolil, aby jim pravidla stála v cestě. Pravidla považovali přinejlepším za návod. Často, pokud chtěli narušit nějaké odvětví, museli pravidla ignorovat, a dokonce vytvořit nová.

Průměrní lidé to nedělají. Vnímají pravidla jako pevné zátarasy, které křičí: „Tady ten papír říká ne, kamaráde!“ No, pokud jste ochotni, můžete se přimět, začít říkat svým snům ano. Pravidla často nastavují strážci, kteří si chtějí udržet moc a kontrolu pro sebe. Na životě v této moderní době mám nejraději to, že internet těmto pravidlům neustále ukazuje prostředníček. V dobách umělé inteligence je to ještě umocněno novým spektrem možností.

Ještě před několika měsíci se banky snažily blokovat Bitcoin. Před několika hodinami jsme se dostali do paraboly. Internet řekl „F*ck traditional money“ a společnost ukázala rekordní zájem o Bitcoin a jeho nárůst hodnoty na celoživotní maximum.

Nejde jen o obor kryptoměn. Podstatné je, že pravidla se přepisují každý den. Proč byste nemohli udělat totéž? Nápověda: můžete.

2) Konverzujte s cizími lidmi

Měřítkem vašeho úspěchu je, kolik nepříjemných rozhovorů jste ochotni vést. A rozhovory s cizími lidmi jsou tak nepříjemné, jak jen to jde.

V poslední době jsem zhlédnul spoustu videí zabývající se prací Timothyho Learyho. Nejvíce ho proslavily jeho myšlenky o LSD. V mnoha ohledech je to totální tripař, ale má skvělé, mysl ohýbající názory (to musí být těmi kouzelnými houbičkami). Řekl toto: „Čím víc se snažíte zapadnout, tím víc se cítíte jako outsider a pozorujete „normální lidi“, jak si žijí svou automatickou existenci.“

To mě silně zasáhlo. Nikdy jsem nezapadal. Vždycky jsem byl podivín.

Ve společnosti máme podle Timothyho klubová hesla jako „Hezký den“ a „Dneska je hrozné počasí, co?“ Ale umíráme touhou říkat zakázané věci jako: „Řekni mi něco, co tě rozpláče,“ nebo „K čemu myslíš, že je deja vu?“ Naše mysl ženou existenční a hlubokomyslné otázky a hledání pravdy, avšak nějakým nedopatřením jsme se dostali do doby, kdy se sociální interakce omezily na nejnutnější zdvořilostní hesla. Kdo se nechová průměrně, je divný.

Často si říkám, když potkám cizího člověka: „No jo, ale proč děláš to, co děláš? Kdo jsi? Jaký je tvůj příběh?“

Timothy říká, že pokud chcete uniknout peklu průměru, musíte více riskovat rozhovory s cizími lidmi.

  • Každý v sobě nese kousek skládačky.
  • Nikdo vám do života nevstoupí pouhou náhodou.
  • Věřte svým instinktům.
  • Dělejte nečekané věci.
  • Najděte ty druhé.

V myslích cizích lidí se skrývá moudrost, na kterou byste sami nikdy nepřišli. Přestaňte se utápět v osamělosti a frustraci a zkuste oslovit na ulici naprosto cizího a neznámého člověka.

Sledujte, jak vaše síť exploduje. Sledujte, jak se váš život navždy změní.

„Vždy se držte toho, co vás dělá divnými, zvláštními, podivnými, odlišnými. To je zdroj vaší síly“ - Robert Greene

3) Dělejte věci, které vám připomínají, že nejste průměrní.

Naše identita je mocná síla.

Určuje rozhodnutí, která děláme a dokonce i kariéru, kterou si vybereme. Proměna vaší identity je zásadní. Jakmile se jednou vymaníte z nálepky průměru, musíte si ji udržet. Proto je zásadní dělat věci, které vám připomenou, že nejste jako všichni ostatní. To je důvod, proč píšu online. Připomíná mi to, že jsem podivín. Proto říkám před místní samosprávou bláznivé výroky typu: „Ale co když jsou to pedofilové?“ nebo „Nemohla by to být charita, která předstírá dobro, a přitom v tichosti páchá zlo?“

Když ty tiché části řeknu nahlas, dočkám se různých šílených pohledů. Čím víc to děláte, tím je to návykovější. Každý den je důležité podnikat podivné akce, jinak se necháte spoutat heslem #normal a skončíte jako nudný člověk, který se řídí pravidly, nikdy nevyužívá svou kreativitu a desetiletí mu připadá jako rok.

4) Udělejte zásadní životní rozhodnutí

Pracovat pro lidi, kteří riskují? Nebo začít riskovat sám?

Průměrní lidé si vybírají první možnost. Nemají žaludek na to, aby vůbec něco riskovali. Zaměřují se na nevýhody, rizika a neúspěch, který považují za zaručený. Zabíjí tak své sny a zahazují možnosti. Raději jistý neúspěch, než možná výhra. Pokud však neriskujete, jediné, co vám nakonec zůstane, jsou výčitky, které vám časem pomalu zahnívají v mysli. Pokud to dopustíte, je to duševní mučení. I po třiceti letech se budete sami sebe ptát: „Co kdybych tehdá… ?“

Já raději podstupuji vypočítavá rizika. Dělám si průzkum. Očekávám, že se stane neúspěch. A když k němu dojde, zjistím proč, abych se z něj mohl poučit. Také se učím z neúspěchů jiných lidí, abych nemusel dělat stejné chyby.

Sepište si všechna rizika, která jste podstoupili v posledních 12 měsících. Pokud skončíte s prázdnou stránkou, pak jste v první třídě letu do průměrnosti. Dobrá zpráva je, že z toho můžete uniknout.

Začněte podstupovat vypočítaná rizika.

5) Osvojte si tuto dovednost, kterou se naučíte během několika sekund

Průměrný člověk se pohybuje tempem hlemýždě. Nemá žádnou naléhavost. Neustále posouvá cíle na „je čas do zítra“. Nedokáže se ničeho držet. Jeho seznam návyků je plný závislostí na heroinu, jako je TikTok, bulvární zprávy a další dopaminové rauše.

Jediné, co musíte udělat, abyste tyto ďábelské výsledky zvrátili, je osvojit si smysl pro naléhavost. Jestli chcete něco udělat, udělejte to teď. Hned. Zítra je pozdě. Zítra bylo včera před deseti lety a po těch deseti letech jste stále průměrní a stojíte na místě.

  • Stanovte si termíny.
  • Řekněte lidem svá očekávání.
  • Buďte nepřiměřeně rychlí v tom, jak rychle potřebujete, aby ostatní lidé začali jednat.
  • Udělejte ze svých desetiletých cílů cíle šestiměsíční.
  • Rychlejší postup nevyžaduje extra mozek ani čtyřleté vysokoškolské vzdělání.

Chce to jen, abyste pochopili, že můžete každým dnem zemřít, takže si sakra pospěšte a splňte si své sny, jinak přijdete o život.

6) V životě existují jen dva druhy problémů

  • Nedostatek schopností
  • Nedostatek vůle

Průměrní člověk moderní společnosti je překvalifikován. Všichni máme dostatek schopností na to, být výjimeční. A lidem, kteří si myslí, že nemají ty správné dovednosti, často chybí jen vůle.

Nedostatek vůle se často zakrývá perfekcionismem, složitostí, přemýšlením, vyhledáváním nekonečných bezplatných mentorů nebo dokonce přesvědčením, že potřebujete více zdrojů (peněz).

„Vůle“ je emoční inteligence. „Dovednost“ je intelektuální inteligence.

S tím, jak jsme pohlceni v informačním věku, ztrácí vědomosti a získávání dovedností na významu. To, co potřebujete, je vůle.

  • Vůli být odvážný.
  • Vůli pomáhat druhým.
  • Vůli něco změnit.
  • Vůli přeprogramovat svou mysl.
  • Vůli posunout se za hranice své komfortní zóny.
  • Vůli žít, nebýt NPC.

7) Dělejte nudné věci, které se často opomíjejí

Posledním krokem je dělat nudné věci, které průměrní lidé považují za klišé a přílišné zjednodušení komplexních problémů bytí. Chcete-li se stát člověkem k nepoznání, začněte znovu dělat tato klišé, která naše společnost zavrhla:

  • Jezte jídlo, které vám dodá energii (místo toho, abyste se po něm cítili na umření).
  • Zapisujte si všechno, za co jste vděční (denně).
  • Nahraďte Netflix knihami.
  • Každý den se projděte v přírodě.
  • Pomáhejte těm, kteří nic nemají.
  • Více se socializujte.
  • Spěte alespoň 8 hodin.

Díky tomuto seznamu vypadám jako guru svépomocných seznamů. Chápu. Ale dělat pravý opak, dělá 99 % lidí, děláte to vy a být nesympatický, zahořklý a průměrný je nejrychlejší cesta do osobního pekla.

Závěrečná myšlenka

Kdyby průměrný člověk dělal tyto výše uvedené věci, do několika měsíců by byl pro své přátele a rodinu k nepoznání. Rodina a přátelé začnou říkat: „Změnil ses. Co se stalo?“ Je potřeba si však uvědomit, že lidé buď přijmou vaše nové já, nebo se vás budou dál snažit držet zpátky, vrátit vás do starých kolejí. Budou vás mít za podivíny a možná se vás stranit.

Vyberte si moudře.

Další zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=1_UyrAcL27U

https://www.youtube.com/watch?v=2UwQUc0Xd7Q

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz