Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidé kritizují povolání „manželka“. První dáma je přitom prestižní status, který musí reprezentovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Tomečková; Ambasada RP w Pradze / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Média způsobila poprask po zveřejnění návrhu ministra práce ohledně pobírání platu pro první dámu České republiky. Češi nechápou, v zahraničí běžný jev.

Článek

Ministr práce Marian Jurečka navrhuje, aby manželka prezidenta ČR pobírala od příštího roku měsíční náhradu 95 250 korun na pokrytí reprezentativních výdajů. Zároveň doba, kterou stráví její manžel ve funkci, by se také započítávala do jejího důchodového pojištění, podobně jako u rodičů na rodičovské dovolené.

Jurečka zdůvodňuje toto rozhodnutí faktem, že první dáma plní mnoho oficiálních a protokolárních úkolů, aniž by za to dostávala jakoukoli kompenzaci, a často musí kvůli těmto povinnostem přerušit své zaměstnání. Zároveň také je nutno podotknout, že tyto výdaje se hradí z jejich osobního rozpočtu, v praxi tedy ze mzdy prezidenta.

Je také pravdou, že většina prvních dam, včetně současné Evy Pavlové, dostávají sponzorské dary, nebo mají založené nadační fondy, odkud financují své aktivity.

Zákon má vše změnit

Podle návrhu by tedy v zákoně měla být ukotvena náhrada těchto reprezentativních výdajů. Týkalo by se to samozřejmě nejen Evy Pavlové, ale i dalších prvních dam, stejně tak partnerů opačného pohlaví, pokud by v čele státu stanula žena.

Zatímco zástupci ODS a TOP 09 návrh vnímají jako legitimní, zprávy se chytli také populisté a vezou se na vlně nadávek, které směřují na účet Evy Pavlové. Spoustu lidí v diskuzích mluví o platu za povolání „manželka“, někteří mluví jako o velké zradě milovaného prezidentského páru.

K celé situaci se vyjádřila i Kancelář prezidenta:

Role manželky či manžela, popřípadě partnera či partnerky prezidenta republiky nebyla doposud v právním řádu České republiky nijak ukotvena, což v jedenadvacátém století vnímáme jako situaci, kterou je třeba nevyhnutelně napravit.

Role první dámy je pozicí, kterou fakticky nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností. Přes tuto skutečnost dosud nenáležela manželce prezidenta republiky za plnění této role žádná kompenzace.

Očekává se přitom, že manželka prezidenta republiky jej bude doprovázet při oficiálních akcích v České republice, při přijímání zahraničních návštěv, výjezdů do krajů či v řadě dalších obdobných situací. Očekává se, že se bude účastnit rovněž zahraničních výjezdů. V neposlední řadě se taktéž očekává, že manželka prezidenta republiky bude mít a bude vyřizovat rovněž vlastní agendu, např. udělovat záštity, veřejně podporovat neziskové či jiné projekty, vyřizovat korespondenci jí adresovanou, či se věnovat vlastní charitativní činnosti - Milan Vašina, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Český občan to obecně bere velmi v nelibosti. Dokládá to nejen anketa uveřejněná na serveru Novinky.cz, ale i obecná nátura diskuzí, které se nesou ve znaku kritiky celé situace.

Glosa: První dáma jako oficiální funkce

Osobně chápu, že v době, kdy je obrovská inflace, lidem se znehodnocují úspory, vláda se zadlužuje, vše je drahé a i přes růst mezd, reálné mzdy klesají, český občan vidí 100 000 měsíčně pro nevolenou osobu ze státní kasy jako rudou barvu pro býka.

Osobně s tím nemám problém a argumenty v podstatě byly řečeny, jen si to pro sebe shrnu:

  • Partner hlavy státu zastává reprezentativní funkce
  • Doprovází jej na různých akcích, podílí se na komunikaci se zahraničními politiky
  • V zahraničí má statut první dámy velkou prestiž
  • Když se podíváme za naše hranice, vidíme aktivní partnerky a partnery hlav států jak otevírají složité diskuze, slouží jako slučovatel různých charitativních organizací a podílí se svou účastí na různých vyjednáváních se svými protějšky
  • Reprezentativní funkce a očekávání od partnera hlavy státu znemožňuje setrvání v práci

| V zahraničí se status první dámy nese s prestiží a možností stát se ambasadorkou pro palčivé otázky

Pro Evu Pavlovou je to opravdu práce na plný úvazek. Zlí jazykové mohou říci, že nedělá nic jiného, než jen, že se hezky obleče a namaluje a stojí vedle svého muže. Zároveň však se svým vzděláním, vojenskou historií, dobrou angličtinou a hlavně příjemným vystupováním, může být Eva Pavlová tou, která v České republice opravdu vybuduje status první dámy, tak jak jej známe ze zahraničí.

Zároveň si však myslím, že pokud bude role první dámy ukotvena v českém zákoně a za tuto roli bude pobírat oficiální plat, měla by tato role mít také přesně definované povinnosti.

Když se podíváme na manželku bývalého prezidenta Miloše Zemana, v podstatě to byla taková „paní Columbová“. Za osm let působení Zemana nebyla pořádně vidět, nekomunikovala, většinou někde stála jako věšák na halenku a pro veřejný život byla nepodstatná.

Myslím si, že česká veřejnost je tak strašně proti platu pro první dámu, protože má zafixováno právě od Ivany Zemanové, jak zbytečná tato funkce pro ni byla a při představě, že za ní ještě pobírá plat, je i mně ouzko.

Pokud by tedy tato role měla přesně definované požadavky a očekávání od této funkce, nemám problém s tím, aby byla finančně kompenzována formou reprezentativních náhrad. Eva Pavlová má tu energii, reprezentativní povahu a možnosti, jak vybudovat status do stejné formy, jako jej vidíme v zahraničí a vlastně si tak „obhájit“ důvod, proč pobírat necelých sto tisíc měsíčně jako náhradu.

Nemůžeme však formu chování a vystupování první dámy nechat na uvážení dotyčné osoby, ale je potřeba ji zakotvit v zákoně, aby i další potenciální Ivana Zemanová musela za ty peníze něco dělat.

Zdroje:

https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/vyjadreni-vedouciho-kancelare-prezidenta-republiky-18162

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prezidentova-manzelka-by-mela-brat-temer-100-tisic-mesicne-navrhuje-jurecka-40491785

https://www.extra.cz/zpravy-eva-pavlova-pod-palbou-ostre-kritiky-kvuli-honorari-95-tisic-mesicne-stydte-se-zuri-lide-cf933

https://www.hrot24.cz/clanek/realne-mzdy-v-cesku-klesly-za-poslednich-pet-let-nejvice-ze-zemi-oecd

https://www.kurzy.cz/makroekonomika/inflace/

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vladni-dluh-druhe-ctvrtleti-2024.A241002_092439_ekonomika_rie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz