Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidé už zapomněli, proč je tak důležité, aby Ukrajina neprohrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com / Kostiantyn Stupak

Ve světle nedávných událostí mi dělá starosti nálada ve společnosti ohledně Ukrajiny. Kdo sedí doma v teple a bezpečí a cítí se být unaven válkou, měl by si uvědomit, co všechno Ukrajinci doma zažívají na denním pořádku.

Článek

Desítky raket na Kyjev, přes padesát raněných včetně dětí, šlo o nejničivější ruský útok na ukrajinskou metropoli od konce léta, mezi zasaženými objekty jsou obytný dům a školka ve východní části Kyjeva.

To jsou aktuální zprávy z Ukrajiny. Jakkoliv se nám to nelíbí, nudí nás to a před Vánocemi bychom chtěli mít klid, Rusko neustále v záplavě raket a íránských dronů terorizuje ukrajinské obyvatelstvo. Poklidné nákupy a přípravy na svátky jsou rušeny sirénami, strachem a frustrací.

Zelenskyj jako žebrák o almužnu

Uprostřed této vřavy je postava ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který se snaží sehnat peníze na toliko potřebné vojenské vybavení. Zlí jazykové internetu si z toho udělali meme a vysmívají se jeho snahám zachránit jeho vlastní zemi.

Jakkoliv jsem teoreticky chápal tyto hlasy z republikánské strany amerického kongresu nebo politických oponentů, jako je Orbán, když se výsměchy směrem k Zelenskému a Ukrajině celkově začaly stupňovat i tady u nás, zpozorněl jsem.

Když konflikt započal, naprosto automaticky se rusofilové přiklonili na stranu Putina. Bylo však vidět, že je těchto lidí menšina. I tato menšina se nakonec rozpadla na naprosté demagogy a dezinformátory, věřící v tajné biologické laboratoře a nacistické rituály uprostřed kyjevského parlamentu a na umírněnější „chcimíry.“ Celkově jsem tuto skupinu naprosto ignoroval a byl jsem rád, že naše země patří na správnou stranu barikády. Jistě je to dáno tím, co všechno se nám za naši historii s Ruskem / Sovětským svazem stalo.

Poslední dobou však více a více slyším názory, jak je válka na Ukrajině už únavná. Už ne jen z řad „chcimírů,“ ale i dřívější podporovatelé Ukrajiny ve svitu ekonomické situace naší země volají po konci nebo omezení podpory Ukrajiny. Jako by snad válka byla jen trend. Dokud trend běží a máme tzv. hype, budeme Ukrajinu podporovat do posledního dechu. Jak nám trend opadá a výraz „Válka na Ukrajině“ slyšíme až moc často a až moc často čteme o leteckých úderech na civilní obyvatelstvo, už tomu nepřikládáme takový důraz. Zase Ukrajina. Zase imigranti. Zase nálety. Zase Zelenskyj chce peníze.

Co udělá Putin až dobude Kyjev? Máme se bát?

Jako by snad lidé zapomněli, že Ukrajině vděčíme minimálně za to, že slouží jako štít. Naše pohodlí a řešení cen másla a cukroví je vykoupeno jejich krví. Copak jste už zapomněli, jaká byla nálada pár hodin po začátku invaze? Já si to pamatuju moc dobře.

Nikdo prakticky neočekával, že Ukrajina vydrží. „Putin jede na Kyjev, obrovský, několikakilometrový konvoj. Co budeme dělat, až obsadí Kyjev? Myslíte, že půjde na Slovensko? Nebo si s Ukrajinou vezme prakticky zadarmo Moldavsko? Snad by ho nenapadlo napadnout Baltské státy, nebo snad Polsko? Co budeme dělat?“

To byly reálné obavy většiny lidí bezprostředně po začátku invaze. Každý se bál, jak daleko Putin zajde. Každý se bál, kde se ruská mašina zastaví. A díky statečnému a hrdinskému boji Ukrajinců se zastavila přesně u Kyjeva a nakonec byla zatlačena na východ, kde se nyní vede opotřebovávací válka. Patová situace, kdy miliardy dolarů a tisíce životů rozhodují o metrech čtverečních na bojišti. A díky tomuto stavu můžeme tady v České republice řešit Nutellu a StarDance.

Nebuďte z toho jeleni

Jakkoliv vás válka na Ukrajině nudí, ten štít, který nám poskytla proti Putinovu rozmachu, stojí za solidaritu a pomoc. V prvních měsících války jsme my Češi patřili mezi hlavní podporovatele Ukrajiny. A i když se nyní stále řadíme mezi spřízněné země, prosím, nechci, abyste v záplavu ekonomické situace země zapomněli, čím je naše pohodlí vykoupeno.

Chcete mít klid a neřešit pořád Ukrajinu? Ukrajina chce mít taky klid, ale každý den stojí proti dobyvačným snahám jednoho maniaka. Každý den řeší Zelenskyj, kde zase vezme peníze na výbavu, každý den se někde rodič bojí o své dítě, jestli ho náhodou nevidí naposled. Válka nekončí a naše podpora nesmí také.

Zdroj užitý v článku:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-rusove-zautocili-raketami-na-kyjev-hlaseny-jsou-desitky-ranenych-40454041

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz