Hlavní obsah
Umění a zábava

Jim Carrey: Natáčení Muže na Měsíci s Milošem Formanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hulton Archive / Gettyimages.com / Royalty-Free

Píše se rok 1999 a Miloš Forman představuje svůj další film. Muž na Měsíci, biografický snímek o výstředním komikovi Andym Kaufmanovi. V hlavní roli pošetilý a bláznivý Jim Carrey.

Článek

Když jsem nedávno psal obsáhlý článek o Miloši Formanovi, mém nejoblíbenějším režisérovi, záměrně jsem vynechal náhled do natáčení jeho snímku Muž na Měsíci. Tomuto filmu bych chtěl věnovat separátní článek, jelikož se jedná o můj nejoblíbenější film z Formanovy tvorby. Rozumím, že část lidí si teď klepe na čelo, Forman natočil přece mnohem slavnější filmy. Pro mě je to však srdeční záležitost. Pohodlně se usaďte a pojďte se semnou ponořit na přelom tisíciletí. Je rok 1998 a Nicholas Cage, Jim Carrey, Edward Norton, Kevin Spacey a John Cusack se účastní konkurzu na ztvárnění jednoho z nejkontroverznějších komiků historie.

Odhodlání Jima Carreyho

Miloš Forman vzpomínal, jak ho v roce 1975 vzal jeho známý do klubu v Los Angeles na představení mladého začínajícího umělce jménem Andy Kaufman. Jeho show plná bizarního humoru a podivných scének na Formana silně zapůsobila a když poté o dvacet let později potkal na večírku Michaela Douglase herce Dannyho DeVita, který s Kaufmanem spolupracoval, rozhodl se Forman natočit o tomto fenomenálním komikovi celovečerní snímek.

Když se Nicholas Cage dozvěděl, že Miloš Forman požaduje natočení video kazety jako konkurz pro hlavní roli ztvárňující Andyho Kaufmana, odmítl. Je přeci hvězda na vrcholu své slávy a tohle nemá zapotřebí, pokud se s ním Forman nechce sejít přímo osobně. Co však Cage neví, tuto myšlenku mu účelově vnuknul sám Jim Carrey. Pro roli Kaufmana byl ochoten udělat cokoliv a takto se elegantně zbavil konkurence. Forman si však potřeboval být jistý, že do role obsadí toho správného, Andy Kaufman je legendou americké komediální scény a výběr špatného herce by kompletně znehodnotil celý film.

Bob Zmuda, producent filmu a bývalý Kaufmanův kolega vzpomíná, jak ho Carrey pozval do jeho domu, aby si i jeho naklonil na svou stranu a roli dostal. Zmuda pověděl, že na zdech Carreyho domu byly všude plakáty Andyho Kaufmana a na obrazovkách hrály jeho skeče a vystoupení. Až později si Zmuda uvědomil, že na všech plakátech a obrazovkách není Kaufman, ale Carrey, přestrojený za Andyho, který celou dobu napodobuje jeho vystoupení. Takováto oddanost Zmudu okamžitě zaujala.

Finální video nahrávka všechny přesvědčila, že Carrey je ten pravý.

Metodické herectví až ke zbláznění

„Bez přehánění můžu říct, že jsem nikdy nepracoval s Jimem Carreyem. Každé ráno z auta vystoupil buď Andy Kaufman, nebo Tony Clifton, nebo Latka, nebo Elvis, nebo cizinec.“ - vzpomíná Miloš Forman na natáčení.

Metodické herectví je alternativní formou herectví, kdy herec přijímá různé technicky pro hlubší ponoření se do hrané postavy a poskytnutí věrohodnějšího zážitku pro diváky. V případě Carreyho to bylo transformování se do charakteru Andyho Kaufmana. I když režisér ohlásil „střih!“, Carrey nevypadl z role. Na place jej musel každý oslovovat Andy, na své jméno nereagoval.

Z natáčení jsou slavné historky, kdy Carrey doslova lezl na nervy celému štábu a aktuální část scénáře přenášel i do reálného světa. Pokud se tedy natáčely Kaufmanovy hvězdné manýry, Carrey byl naprosto nesnesitelný a odmítal dělat co se po něm chce. Pokud se natáčely části, kdy Kaufman byl ve svém alter egu, Tonym Cliftonem, Jim Carrey neváhal nadávat a urážet všechny ze štábu, včetně vrcholného vedení Paramount Pictures, pod jehož záštitou se natáčelo. Scény, kdy Kaufman prochází rakovinou byly tak silné, že i rodinní příslušníci si mysleli, že se Kaufman vtělil do těla Carreyho, aby se s nimi ještě jednou rozloučil.

Třešničkou na dortu byl Carreyho vztah s Jerrym Lawlerem, profesionálním wrestlerem, který si ve filmu zahrál sám sebe. Abychom však pochopili, jak moc problematický byl Carrey během natáčení, musíme se podívat do skutečné historie.

Wrestling a Jerry Lawler

Andy Kaufman přitíhl v osmdesátých letech k wrestlingu. Tento hubený a vytáhlý komik si za svůj cíl vybral ženy. Se sexistickými narážkami dokázal rozvášnit dav hysterických žen do nepříčetnosti a já si jen představuji, jaké by to bylo v současnosti. Představte si to, běloch, chlap, jak dnešním feministkám říká, že pokud se nevrátí do kuchyně k plotně, vyklepe jim kožich v ringu a pošle je tam osobně. Kaufmanovi se podařilo pobouřit lokální veřejnost kdekoliv, kde si pronajal místo k zápasení. Divačky z řad žen se poté postaraly o prvotřídní show, jelikož se snažily Kaufmanovy sexistické narážky proměnit v bolest a utrpení pro hlavního aktéra. A přesně tehdy Lawlera napadlo, že by mohli vzít Kaufmanův nápad a povznést jej na vyšší úroveň.

Lawler a Kaufman společně vygradovali wrestlingový spor do výšin. Hollywoodská hvězda z New Yorku a LA proti křupanovi z Tennessee. Začínající wrestler, který nikdy neprohrál (proti ženám), a profesionální atlet a král wrestlingu. Lawler jako zastánce žen, který vyzývá Kaufmana ke skutečnému zápasu. Ten poté skončil Kaufmanovým zraněním a odvozem ambulancí. Následný spor, kdy se Lawler posmíval Kaufmanovi, že je hysterický srab a dal mu facku v pořadu Davida Lettermana je legendární.

Andy Kaufman byl v roce 2023 uveden do wrestlingové síně slávy. Tento legendární spor, kde předvedl prvotřídního záporáka a spolu s Lawlerem zmátli americkou veřejnost je často kvitován jako jeden z nejlepších narativů, který proslavil wrestling pro široké obecenstvo. V dnešních dobách, kdy máme snadný přístup k informacím, víme, že vše bylo fingované. Ve své době se však vedly neutuchající debaty o tom, zda byl spor fiktivní nebo ne. Minimálně v jeho prvopočátcích tomu každý věřil.

Nesnesitelný Carrey

Jerry Lawler byl na natáčení pozván, aby v tomto úseku filmu hrál sám sebe. Jim Carrey, plně ponořen do role Andyho Kaufmana, již od začátku vytvářel problémy. Lawlera tak málem trefila do obličeje láhev, kterou po něm na přivítanou hodil právě Carrey. Lawler na toto natáčení nevzpomíná v dobrém. Častá slovní napadání střídala provokace a ze záběrů v dokumentu „Jim a Andy život po životě“ můžeme vidět, že Lawlerovi několikrát ujely nervy a Carreyho chtěl napadnout. Když šel Lawler za Milošem Formanem, aby Carreymu vysvětlil, že on a Kaufman byli ve skutečnosti dobří přátelé, kteří spolu měli kamarádský vztah a rivalitu přenášeli pouze do předem domluvených scének, Forman pokrčil rameny a smutně prohlásil směrem na Carreyho, „je to 80 kilová gorila utržená ze řetězu, co můžu dělat.“

Metodika Jima Carreyho je tak rozporuplnou kritikou metodického herectví obecně. Jedná se opravdu o brilantní herecký výkon, nebo hvězdné manýry, které přitěžovaly všem na place? Názory, které můžeme vidět ve zmiňovaném dokumentu, se liší herec od herce. Vcelku lze však říci, že Carrey zašel hodně daleko, a co dnes slouží jako zábavné historky, muselo být během natáčení osinou v zadku pro každého, kdo se snažil být profesionální.

Brilantní film

Miloš Forman trpěl během natáčení spánkovou deprivací. Využíval tak jakoukoliv volnou chvíli k tomu, aby si někde zdříml a odpočinul. Štáb si z toho dělal srandu a Formana fotil. Vznikl tak soubor fotek spícího Formana, které doprovázely zákulisí natáčení. Na pár z těchto fotek se můžete podívat zde.

Forman spolu s DeVitem natočili perfektní film. Nejdůležitější je, že tento film nedělá z Andyho legendárního, dokonalého baviče, ani z něj nedělá nesympatického, temného umělce. Ukazuje Andyho jako zábavného, rozpustilého muže s temnou stránkou - nikdy z něj nedělá pohádkovou postavu nebo skutečně narušeného člověka. Tvůrci se zde nesnažili zničit Kaufmanovu pověst nebo změnit pohled veřejnosti na něj - chtěli prostě jen co nejupřímněji vyprávět jeho příběh. Vytvořili záhadnou, zvláštní postavu, která byla fascinující, ale bolestně lidská.

Zdroje:

https://ew.com/article/1998/03/13/jim-carrey-play-andy-kaufman-man-moon/

https://moviepastime.com/what-is-the-most-incredible-audition-an-actor-has-ever-done-to-land-a-role/

https://ew.com/article/1998/03/13/jim-carrey-play-andy-kaufman-man-moon/

https://en.wikipedia.org/wiki/Man_on_the_Moon_(film)

Co já vím - Autobiografie Miloše Formana, ISBN: 978-80-257-0937-5

https://milosforman.com/cz/movies/man-on-the-moon

https://en.wikipedia.org/wiki/Method_acting

https://www.youtube.com/watch?v=wP1vKOY4NCk

https://www.sescoops.com/features/andy-kaufman-changed-professional-wrestling-forever

https://www.youtube.com/watch?v=X7IjCvyrwFw

Zhlednutí filmu: Muž na Měsíci

Zhlednutí dokumentu: Jim a Andy život po životě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz