Hlavní obsah
Cestování

Pět zakázaných míst, která nelze na dovolené navštívit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gerd Altmann / Pixabay.com / Free license

Víte, že existuje ostrov, kde žije 4 000 opic, které by mohly přenášet smrtící virus?

Článek

I v dnešní době rozmanitých možností existují místa, která lidé nemohou navštívit a která jsou zahalena tajemstvím a chráněna zákony nebo samotnou přírodou. Jedná se buď o starobylé chrámy plné duchovního významu, nebo ostrovy, které jsou domovem ohrožených divokých zvířat. Nebo jednoduše o nebezpečná místa, kde hrozí zranění, či smrt.

Navzdory technologickému pokroku a stále většímu přístupu k cestování, tato zakázaná místa vzbuzují zvědavost právě svým skrytým tajemstvím. Nejeden turista se je snažil navštívit, obejít varovná opatření a porušit zákazy.

Velká svatyně Ise: Duchovní srdce Japonska

Velká svatyně Ise (伊勢神宮) se nachází v klidné krajině města Ise v prefektuře Mie a je základním kamenem duchovního a kulturního dědictví Japonska. Tato posvátná šintoistická svatyně, uctívaná již téměř dvě tisíciletí, je zasvěcena Amaterasu, sluneční bohyni a božstvu předků císařské rodiny. Počátky svatyně sahají až do doby 4 let před naším letopočtem za vlády císaře Suinina a odrážejí hluboké historické kořeny Japonska a trvalou sílu víry.

Velkou svatyni Ise tvoří komplex dvou hlavních svatyní: vnitřní svatyně (Naikū) a vnější svatyně (Gekū). V Naikū je uctívána Amaterasu, zatímco Gekū je zasvěcena bohyni zemědělství a průmyslu Toyouke-no-ōmikami. Obě svatyně jsou proslulé svým jedinečným architektonickým stylem yuiitsu shinmei-zukuri, který se vyznačuje jednoduchostí a čistotou.

Foto: N yotarou / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Svatyně Ise

Jedním z nejzajímavějších rysů svatyně je její architektura. Je postavena starobylou technikou, při níž se místo hřebíků používá dřevo. Tato metoda odhaluje zručnost a architektonické znalosti starého Japonska tím, že propojuje současnost s minulými tradicemi.

Vrcholem tradic svatyně je obřad šikinen sengu, rituál obnovy, při kterém se každých 20 let přestavují budovy svatyně. Tento obřad symbolizuje obnovu energie Amaterasu a pokračování starobylých praktik.

Přestože se jedná o významné kulturní a náboženské místo, většina částí svatyně je pro návštěvníky uzavřena. Do nejvnitřnějších prostor svatyně mohou vstoupit pouze kněží a členové císařské rodiny. Tato omezení také pomáhají zachovávat posvátnost a čistotu oblasti od přemíry turismu.

Návštěvníci velké svatyně Ise mohou zažít hluboký pocit klidu a úcty, když procházejí jejím areálem. Blízkost svatyně k přírodním krásám, jako je řeka Isuzu a Meoto Iwa (Svatební skály), ještě zvyšuje její půvab.

Maya Beach: Tropický Ráj Thajska

Zátoka Maya Bay na ostrově Phi Phi Leh v Thajsku je jedním z nejfotogeničtějších míst, které se proslavilo filmem „Pláž“ s Leonardem DiCapriem. Nachází se zde laguna s tyrkysovou vodou a bílým pískem, obklopená mohutnými skalními stěnami. Její popularitu také dokládá fakt, že jí ročně navštívilo až jeden milion turistů.

Foto: Kiran Mistry / Unsplash.com / Free license

Zátoka Maya

Tento nárůst popularity však měl negativní dopad na její ekosystém. Pláž s bílým pískem a průzračnou vodou začala být hojně navštěvována, což přispělo k populačnímu tlaku a znečištění ostrova.

Místní thajská vláda, vědoma si nutnosti zachovat a obnovit přirozené prostředí Mayské zátoky, se rozhodla v roce 2019 zakázat turistické návštěvy. Toto rozhodnutí znamenalo významný posun směrem k upřednostnění ochrany životního prostředí před ziskem z cestovního ruchu. Hlavním cílem uzavření místa je umožnit obnovu ekosystému zálivu a zavést opatření, která dlouhodobě udrží jeho stav.

V současné době se usiluje o kultivaci korálů a vyčištění pláže, aby bylo možné Mayskou zátoku využívat udržitelným způsobem bez poškozování životního prostředí. Cílem je jednou zátoku znovu otevřít pro turisty a ukázat, jak lze provozovat cestovní ruch, aniž by byla ohrožena příroda a požitek návštěvníků.

Díky těmto opatřením dostává Maya Bay šanci zregenerovat se pro návštěvníky a zároveň slouží jako jeden z precedentů v ochraně přírody pro další přírodní lokality po celém světě.

Morgan Island: Nebezpečný ostrov USA

Morgan Island je uměle vytvořený ostrov ležící nedaleko pobřeží Jižní Karolíny. Známý je především tím, že na něm žije více než 4000 opic rhesus. Proto se mu přezdívá Opičí ostrov a od roku 1979 je pro návštěvníky zcela uzavřen.

Omezení přístupu bylo zavedeno poté, co na ostrov přemístili kolonii opic z Portorika. Hlavním důvodem tohoto stěhování byly zdravotní obavy, protože opice byly součástí výzkumu viru herpes B, který mohou přenášet.

Foto: Sergei Gussev / Unsplash.com / Free license

Makak rhesus

Izolace ostrova je klíčová pro bezpečnost opic i lidí. Lidé by sem mohli zavléct nemoci, vůči kterým opice nejsou imunní, nebo naopak, což by mohlo vést ke zdravotní krizi a rozšíření nebezpečných virů. Navíc, chování a zdravotní stav opic je monitorováno pro vědecké účely a lidské zásahy by mohly ovlivnit data a narušit přirozený život opic.

Na ostrově také funguje velice propracovaný automatický systém řízený na dálku z výzkumných zařízení. Tento systém slouží ke sběru dat a krmení opic, aby se tak naprosto minimalizovala jakákoliv interakce mezi lidmi a opicemi. Primáti tak dostávají potřebné živiny a mohou žít takřka ve volné přírodě. Ostrov spravuje Národní institut pro alergie a infekční choroby, který dohlíží na výzkum a údržbu tohoto uměle vytvořeného prostředí.

Zařízení na Morganově ostrově je dobrým příkladem toho, jak lze zodpovědně a eticky přistupovat k lidským zásahům do prostředí volně žijících zvířat.

Posvátné pohoří Uluru: Austrálie

Uluru, dříve známý jako Ayersova skála, je velký červenokamenný útvar nacházející se v centru australského Severního teritoria. Jeho stáří se odhaduje až na půl miliardy let.

Uluru stojí osamoceně. Kolem něj se nachází dlouhá rovina kam až oko dosáhne. Uluru má pro místní obyvatele Anangu značný význam. Není to jen pamětihodnost, ale tvoří součást jejich duchovního a kulturního dědictví, které se odráží v mnoha tradičních příbězích a rituálech. Tento duchovní význam, ale i jeho krása způsobila, že se do oblasti začali dostávat turisté. Tato popularita však přinesla negativní důsledky a nelibost místních obyvatel. Mnoho turistů vystoupalo na skálu, aniž by znalo nebo respektovalo kulturní význam pro Anangu.

Foto: Walkerssk / Pixabay.com / Free license

Skalnatý útvar Uluru

Lezení na Uluru nebylo jediným problémem. Odhazování odpadků a hluk, způsobovalo domorodé komunitě značné nepohodlí a poškozovalo životní prostředí. V roce 2017 bylo rozhodnuto o kulturním dědictví celého místa a byl zaveden oficiální zákaz lezení na tuto horu. Tento zákaz vstoupil v platnost v říjnu 2019, spolu s důrazem na uznání práv původních obyvatel a jejich území.

Uzavření se těšilo velké podpory ze strany domorodé komunity, jelikož celý zákaz působil také jaké uznání významu Uluru pro jejich duchovní a kulturní život. Případní turisté tak mohou místo vidět pouze z dálky a navštívit informační centra, kde se mohou dozvědět více o historii tohoto posvátného místa.

Díky opatřením Uluru zůstává přírodním zázrakem a posvátným místem, který lze obdivovat, ale neničit

Vulkanický ostrov Surtsey: Island

Ostrov Surtsey se objevil v oceánu v roce 1963 v důsledku prudké sopečné erupce u jižního pobřeží Islandu. Jedná se o jedno z mála míst na Zemi, kde mohou vědci studovat vznik a vývoj života na nové pevnině bez jakéhokoliv lidského zásahu. Ostrov je nepřístupný pro veřejnost, aby nedošlo ke kontaminaci místa. Tato přísná ochrana umožňuje vědcům sledovat, jak se rostlinám a živočichů na této nově vzniklé půdě daří.

Foto: Howell Williams / Wikimedia Commons / Public Domain

Sopečný ostrov Surtsey

Každý druh, který na Surtsey žije, pomáhá pochopit, jak se příroda vyvíjí. Vědci například zdokumentovali, jak se semena přenesená mořskými proudy nebo ptačím trusem na ostrově uchytávají a postupně vytvářejí nové ekosystémy. Díky tomu, že Surtsey zůstává uzavřený pro veřejnost, je ideálním přírodním výzkumným místem. Ekologové obvykle studují procesy, které již byly ovlivněny člověkem nebo změněny časem a proto je Surtsey unikátní příležitostí.

Zakázané jablko

Představa uzavřených oblastí ve mně vzbuzuje zvědavost. Navzdory technologickému pokroku a touze prozkoumat různé části světa zůstávají některé oblasti mimo náš dosah. Jsem rád, že tato omezení upřednostňují ochranu přírody před průzkumem a hlavně turismem.

Jsem velmi zvědavý jako to dopadne s thajskou zátokou Maya, zda se tam turismus opravdu někdy vrátí a jak bude schopen fungovat v kontrolovaném prostředí v synchronizaci s tamní faunou a flórou.

Další zdroje:

https://simbaseatrips.com/beach-leonardo-dicaprio-maya-bay/

https://www.triptojapan.com/blog/ise-grand-shrine-history-architecture-significance

https://www.travelandleisure.com/trip-ideas/island-vacations/morgan-island-south-carolina-monkeys

https://parksaustralia.gov.au/uluru/discover/highlights/uluru/

https://whc.unesco.org/en/list/1267/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz