Hlavní obsah
Sport

Prý naše dvacítka rozdrtila Kanadu, já asi viděl jiný hokej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Papuass / Wikimedia commons / GNU free

Česko na Mistrovství světa v ledním hokeji do dvaceti let porazilo Kanadu. Senzaci doplňují superlativy o českém výkonu. Já viděl asi jiný hokej, vždyť nás Kanada dvě třetiny totálně přehrávala.

Článek

Včerejší čtvrtfinále bude jistě památné. Porazit v hokeji Kanadu je vždy velká událost. S výběrem do dvaceti let o to větší.

Vždyť kanadský a americký, mládežnický hokej je na naprosto jiné úrovni než u nás. A velký podíl na tom má rozdílné financování, ale i sledovanost. Kvalita mládežnického hokeje je nesrovnatelná. Univerzitní týmy ze zámoří by si to hravě rozdaly s kýmkoliv z naší extraligy, celková kultura mládežnického hokejového světa se v Kanadě a USA točí kolem velké prestiže, sledovanosti i peněz.

David proti Goliáši

Oproti tomu na našem malém rybníčku taková prestiž není. Univerzitní hokej je spíše sranda bál se sledovaností pár desítek lokálních studentů. Peníze se kolem mladých netočí, ta největší vidina je být draftován do AHL, CHL nebo dalších zámořských lig, popřípadě do Evropy. Skončit jako mladík v 1. Chance lize je spíše za trest.

O to víc je krásné, když hokejový bůh zamíchá kartami a ukáže, že peníze nejsou všechno, že Česko stále je hokejovou zemí, která umí vyplodit talenty a zahrát pěkný hokej.

To jakým způsobem Češi vlétnuli na Kanadu v první třetině byla slast pro oči, krásný, rychlý hokej, očividně byl soupeř zaskočen, škoda toho neproměněného trestného střílení.

Sice jsme vyhráli, ale

Trochu bych ale brzdil ta přehnaná očekávání do budoucna. Já nevím jestli jsem viděl stejný hokej jako ostatní, ale kdybychom prohráli 2:4, nikdo by nemohl říct ani popel. Kanada nás drtila a přejížděla většinu zápasu. Po první třetině muselo být v kanadské šatně dusno a po studené sprše na nás nastoupili a znovu se ukázal ten rozdíl našeho rybníčku, oproti mašině, která má kolem mládežnického hokeje vybudovanou celou kulturu.

Najednou naši nestačili, puky odskakovaly, šance už nebyly, sotva jsme tak tak ubránili stav 2:2. Skvělý gólman tým podržel, ale těch šancí ze strany Kanady tam bylo až nebezpečně mnoho.

A ten výherní gól? Jasně, poslal nás do semifinále, euforie, ale byla to náhoda, šťastný odraz, vždyť Štancl ten gól ani nechtěl dát, jen nadhodil před bránu. Spoléhat na vítězství díky náhodě a superlativy vynášet do nebes český hokej kvůli odrazu je nesmysl. Na rovině spekulací, myslím, že kdyby šel stav do prodloužení, 3 na 3 proti Kanadě? Letěli bychom domů dřív než Slováci proti Finsku.

Švédsko

V semifinále nás čeká Švédsko a já se bojím. Bojím se, aby kluci neměli vysoké ego po výhře s Kanadou a nedostali tři góly hned z kraje zápasu a tím pádem konec. V naší dvacítce máme určitě talenty a já doufám, že se někdo z nich objeví i v dospělé kategorii. Fandit určitě budu, ale přece nemůžeme kvůli jednomu šťastnému odrazu mluvit o debaklu Kanady a automaticky o silném týmu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz