Hlavní obsah
Lidé a společnost

Silvestrovský šok: Jak pomoci našim mazlíčkům přežít ohňostrojové trauma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: IMGSource/iStockPhoto.com

Pro většinu domácích mazlíčků je silvestrovský ohňostroj spíše noční můrou než oslavou. Byť se najdou výjimky a existují mazlíčci, kteří vzrušeně na rachejtle reagují, pro většinu je to traumatický zážitek.

Článek

Zima přináší nejen studené počasí, ale také magickou atmosféru vánočních svátků a rozjařených silvestrovských oslav. K těm patří i každoroční světelné ohňostroje. Pro mnohé majitele domácích mazlíčků je však silvestr výzvou, protože mnoho zvířat reaguje na hromy a blesky ohňostrojů úzkostí a strachem.

Psi slyší více než dvakrát více frekvencí a slyší zvuky čtyřikrát dále než lidé. To, že dunivé zvuky ohňostrojů vyvolávají u domácích zvířat strach nebo úzkostnou reakci, není žádným překvapením. Stejně jako u lidí, i u domácích mazlíčků přispívá jejich genetická výbava a životní zkušenosti k tomu, jak reagují na určité zvuky a jak se vyrovnávají se strachem a úzkostí. Například zvířata, která byla v minulosti týrána nebo zanedbávána, se pravděpodobně snáze vyděsí.

Odpor vůči hluku se obvykle časem zhoršuje a zvířata, která nepodstupují léčbu, jsou stále více stresována, místo aby se naučila ignorovat neohrožující zvuky, jako jsou ohňostroje nebo bouřky. Nejvíce ohroženi strachem z hluku jsou psi, i když kočky mohou na určité zvuky reagovat také úzkostí. Averze vůči hluku je u zvířat definována jako úzkostná nebo strachová reakce na určitý hluk a ohňostroje jsou jedním z nejčastějších spouštěčů. Domácí zvířata s averzí vůči hluku mohou reagovat tím, že se schovají, ale zároveň hledat únikovou cestu při hlasitém zvuku. Jejich reakce typu „bojuj nebo uteč“ je vystavuje riziku, že se ztratí nebo se zraní, když proskočí oknem nebo vběhnou na ulici před jedoucí auta.

Příznaky traumatu způsobeného šokem u domácích zvířat

Příznaky úrazu způsobeného ohňostrojem jsou proměnlivé a mohou napodobovat příznaky jiných zdravotních problémů. Mohou se také vyskytnout traumatická zranění, jako jsou zlomeniny kostí po nárazu autem nebo poranění měkkých tkání po proskočení zavřeným oknem. Příznaky úzkosti z ohňostroje mohou zahrnovat:

  • pulzování
  • třes
  • zadýchávání
  • slintání
  • zívání
  • nepřiměřené močení nebo vyprazdňování
  • držení ocasu mezi nohama
  • zvýšená spotřeba vody
  • hlasové projevy
  • tlapkování nebo šplhání po lidech
  • čmuchání
  • schovávání se za nábytek nebo do skříně
  • nepředvídatelné, náhlé nebo destruktivní chování, jako je útěk nebo proskakování skleněnými okny nebo dveřmi

Diagnostika a léčba

Pokud dojde ke zranění zvířete v důsledku jeho šoku z hluku způsobeného ohňostrojem, přivezte ho k okamžité veterináři.

Zvířata, která vykazují známky úzkosti, by měla být také veterinárně vyšetřena, protože příznaky mohou imitovat jiné zdravotní problémy. Veterinární lékař může doporučit kompletní krevní obraz a biochemické vyšetření, aby zkontroloval celkové zdraví orgánů. Domácí zvířata, která utrpěla úraz, mohou potřebovat rentgenové vyšetření, aby se zjistilo, zda nemají zlomené kosti nebo jiná zranění, a také léčbu, která by řešila případnou bolest nebo šok. Po vyloučení základních zdravotních problémů s vámi veterinář probere metody prevence úzkosti z ohňostrojů nebo jiných problémů s averzí vůči hluku.

Léčba může zahrnovat: feromonové spreje, uklidňující doplňky stravy nebo diety, krátkodobá sedativa, léky na zvýšení hladiny serotoninu - ačkoli je to podobné jako u lidských léků na předpis, nikdy svému zvířeti nepodávejte žádné léky, pokud vám je nepředepsal váš veterinární lékař.

Doporučení k veterinárnímu behavioristovi nebo výcvikovému programu, který zahrnuje desenzibilizaci a „protipodmíněnou“ výchovu. Vesta proti úzkosti nebo hromová košile, která poskytuje jemný tlak kolem trupu vašeho zvířete a pomáhá snižovat stres. Zvířata, která se zraní v důsledku úzkosti z ohňostroje, mohou vyžadovat delší pobyt v nemocnici, zejména pokud je srazí auto nebo utrpí jiná traumatická zranění.

Domácí zvířata, která mají averzi vůči hluku, mohou vyžadovat několik veterinárních prohlídek za účelem úpravy léků nebo léčebných protokolů, což se může nepříjemně projevit na vysokých účtech za vyšetření. Proto je dobré sáhnout již po prevenci.

Prevence úrazů způsobených ohňostroji

  • naplánujte si přestávky na jídlo a vyvenčení tak, aby nebyly v době největšího ohňostroje
  • neberte na ohňostroj domácí zvíře
  • nenechávejte domácí zvíře samotné doma
  • pokud je s blížícím se silvestrem nutné vyvenčení, mějte zvíře vždy na vodítku, a to i na oploceném dvorku
  • určete svému zvířeti během ohňostroje klidný a bezpečný prostor, například přepravku nebo zadní část skříně, kam se může uchýlit
  • během ohňostroje poskytněte zvířeti jeho oblíbenou hračku a pamlsky, abyste podpořili jeho pozitivní vztah k hluku

Silvestr je období radosti a oslav, ale jedna část trpí. Zvířata v lese nemají jinou možnost než utéci a přečkat tento teror, naši mazlíčci výhodu útěku nemají, za to mohou mít vaši uklidňující náruči. Myslete na ně a pomozte jim překonat tento stresující zážitek.

Zdroje:

https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&id=4952947

https://fearfreepets.com/noise-aversion-in-dogs/

https://www.petmd.com/dog/tips-helping-dogs-thats-scared-fireworks

https://spolecnostprozvirata.cz/stoppyro/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz