Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tak nám hodili petardu na psa. Doma je peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nebuď z toho Jelen/Foto

Naše Amy

Už to začíná, jako každý rok střílení tun zábavní pyrotechniky do vzduchu, u nás ještě okořeněno o nepříjemný zážitek.

Článek

Včera ráno, ve středu, se nám stal velmi nepříjemný incident. Během procházky s rodinou a našim malým psem Amy se někdo rozhodl, že je obrovský problém počkat do silvestra a je potřeba začít střílet zábavní pyrotechniku už teď. Což o to, ať si každý dělá, co chce, a já své znechucení nad tímto stupidním zvykem můžu reflektovat tak maximálně každoroční protivitou, ale Amy se už od mala bojí rachejtlí, takže je toto období pro nás těžké skrz to, dostat ji ven na procházku, zamezit tomu, aby strachy čůrala v bytě, a celkově, aby neměla nějaké zdravotní problémy z šoku.

Když jsme šli po polní cestě, asi 50 metrů od nás stála skupina asi 10 lidí a střílela a práskala s různými druhy pyrotechniky. Zrychlili jsme, abychom toto místo přešli co nejdřív, co však čert nechtěl, děti z té skupinky házely petardy všude do okolí. A jedna taková petarda spadla přímo na chodník, asi tak 20 metrů od nás a cca 10 metrů od našeho psa. Nutno dodat, že máme ještě malé dítě, které taky vesele lítalo okolo, když jsme ale viděli rádoby pyrotechniky, dítě jsem si vzal do náručí. Bohužel, odnesl to pes.

Třesk, který následoval, byl víc než jen ohlušující. Amy začala hystericky kníkat, původně jsme mysleli, že ji to zasáhlo přímo. Petarda ji ale způsobila šok a teď prochází nesnesitelným stresem. Třese se jako osikový list, bojí se každého zvuku a asi každých 10 minut se nám vyčůrá na koberec. Je frustrující sledovat, jak náš milovaný psík trpí, a to vše způsobené něčí nezodpovědností a bezohledností.

Když jsem se na dotyčné ohradil, dostal jsem jedno letmé „Pardón.“ Když jsem pokračoval ve vysvětlování toho, co bylo špatně, a aby laskavě děcka dávala pozor, kam to házejí, dostal jsem od dospělých už znuděnější, „Vždyť jsme se už omluvili, co ještě chcete?“ Jako bych měl vypadnout a neotravovat. Dohulákal jsem si svoje a procházku jsme ukončili a šli domů.

Ohleduplnost prosím

Chtěl bych apelovat na všechny, kteří mají potřebu střílet s hlučnou a nebezpečnou pyrotechnikou, abyste tak dělali mimo dosah jiných lidí a zvířat. Dívejte se, než něco někam hodíte. A pokud možno, nestřílejte vůbec. Silvestr ještě není, tak není důvod střílet rachejtle ani házet petardy. Je důležité si uvědomit, že exploze ohňostroje a petard nemusí být pro všechny radostným zážitkem. Mohou mít vážné důsledky pro zvířata a i některé lidi.

U nás to vypadá tak, že pes nejí, pořád se třese, hystericky kníhá, slintá, je agresivní, ale zároveň hrozně plachý. Stálo to za to? Za jeden hlasitý PRÁSK? Viníkům je to jedno, jim se nic nestalo. V noci nás pes každou půlhodinu budil, protože se neustále nervózně vrtí. Když náš malý vidí, co to dělá se psem, také se bojí. Jen se modlím, aby si fobii z pyrotechniky nevybudoval i on.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz