Hlavní obsah
Aktuální dění

V zahraničí předpokládají, že v Praze zaútočil muslim. Rasismus v praxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com/free license

Ve čtvrtek Českem otřásla šokující událost. 24letý David Kozák brutálně zabil a zranil několik lidí, což se neobešlo bez povšimnutí zahraničních médií. A diskuze pod jejich články ukazují jak předpojatý člověk dokáže být.

Článek

NBC News, BBC, Daily Mail, CNN a další. Většina předních, světových médií informují o včerejší tragédii, která se stala na filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Okamžitě jsem si však všiml jednoho společného jmenovatele. Totiž, ne všechny zpravodajské weby informovaly o případu detailně a zejména v krátkých slotech neinformovaly o útočníkovi. A lidé si okamžitě vytvořili vlastní obrázek.

Nábožensky motivovaný útok, zase muslim!

Ačkoliv je útočník běloch, Čech a nejsou žádné indicie, že by jeho čin byl jakkoliv politicky motivovaný, neinformovaná veřejnost v zahraničí okamžitě odsoudila čin jako další teroristický útok muslimského obyvatelstva, občas se objevovaly i hlasy, že za útok může Izrael.

Foto: Nebuď z toho Jelen / Sociální síť X

Příklad ze sociální sítě X

Nutno dodat, že nyní, když zahraniční média dohnala české zprávy a už i ve světě je známa identita pachatele, tyto hlasy ustaly. Kdokoliv se ale může podívat na včerejší zahraniční zprávy a podívat se sám. Podobných příspěvků je tam hojně a není je třeba nějak extra hledat.

Foto: Nebuď z toho Jelen / TikTok

Zpravodajské kanály sociální sítě TikTok

Zase ti…

Při čtení těchto příspěvků okamžitého odsouzení jedné skupiny obyvatelstva, jsem si uvědomil, jak vlastně absurdní to je. My známe pravdu, pro nás je to uzavřená věc. Jinde ale, užší optikou nevědomosti, odsuzují vehementně celé skupiny obyvatelstva a já se myšlenkami přenesl do našich diskuzních vod. Zase ti Ukrajinci, zase ti Romové, určitě byl opálený a jmenuje se Ahmed, že?

Kdykoliv se stane nějaký trestný čin bez známé totožnosti pachatele, český občan má tendence velmi rychle odsoudit nějakou skupinu a u toho hrdě dodat, „já nejsem rasista ale…“ Ve světle aktuálních událostí a osočení muslimů, jako automatických pachatelů včerejšího útoku, je až komické, jak uboze a rychle dokážeme někoho odsoudit bez prokazatelných důkazů.

Beru si z toho ponaučení. Nevynášet soudy, dokud není známa úplná pravda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz