Hlavní obsah
Umění a zábava

Výměna manželek vrhá nemilý pohled na polyamorii. „Jste jen děcka, co si hrají na dospělé.“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: cottonbro studio / pexels.com / free to use

Poslední díly Výměny manželek proti sobě postavil dva světy. Tradiční rodinu a polyamorní domácnost, kde se žije ve třech.

Článek

V poslední epizodě se nám představuje Eve, Klára a Maty, kteří žijí pohromadě v podnájmu v pražském bytě. Pojí je společný romantický vztah a tedy polyamorní soužití, které trvá zhruba 6 měsíců. Všichni tři jsou mladí dospělí a očividně na první pohled nemají mnoho zkušeností. Oproti tomu náhradní manželka z druhé rodiny je z Ostravy. Má manžela a malé dítě. Je tedy zástupcem něčemu, čemu lze říkat tradiční rodina.

Hygiena na úrovni squatu

Ihned, co Adéla vstoupila do bytu, do nosu ji praštil odér neudržované a špinavé domácnosti. Všude byly pohozené věci, plíseň a smrad od zvířat. Adélu nejvíce bolely zubní kartáčky, umístěné hned vedle záchodu.

Chlupatý pes a potkan, který neměl vyčištěné stelivo, bylo to nejmenší. Když se Adéla podívala, kde bude spát, ihned si všimla plesnivých matrací a plesnivých zdí okolo.

Překvapení se Adéle také dostalo, když se seznámila s Eve a Matějem a bylo ji vysvětleno, jak to u nich chodí. K informaci, že bojují s plísní se také přidala informace o dalších otřesných věcech v bytě a nefungující pračka byla poslední kapkou. Adéla šla spát na hotel.

Foto: Pixabay / Pixabay.com / free to use

Ilustrační obrázek

Strach o dítě

Ačkoliv se následující ráno snažila v bytě uklidit a zavést trochu pořádek, informace o Kláře ji znejistily. Klára, která figuruje jako náhradní manželka v Ostravě, byla totiž v psychiatrické léčebně a nepracuje, resp. má novou práci, do které ale moc nechodí.

V ten moment se Adéla začala bát o své dítě, jelikož má ještě malé rok a půl staré batole.

- Já bych osobně v ten moment okamžitě Výměnu ukončil a seřval štáb, jestli je normální mé vlastní dítě dát k nějaké nestabilní, očividně labilní holce -

Což se také stalo a sedmý den byla Výměna ukončena, jelikož se Adéla dozvěděla, že Klára z psychiatrické léčebny nebyla propuštěna, že by byla v pořádku, ale sama utekla.

Očividně šlo o peníze

V Ostravě neprobíhalo také vše růžově, do čistého a uklizeného bytu, který byl veden spořádaně přišla Klára, labilní holka, která se sama neumývala, proto jí to musel manžel Adély připomínat.

Nevařila, nestarala se o dítě, což teda ve mně jako v rodiči vyvolávalo hrozné pocity.

Po předčasném ukončení se všech pět sešlo u stolu a Adéla je zkritizovala a vyčetla jim, že jsou dospělí jen podle občanky, ale jinak se chovají jako nevyzrálá děcka.

O polyamorní idylku ovšem nešlo, jelikož se ukázalo, že Matěj a Eve byli původní pár. Eve zjistila, že chová ke Kláře jako ke své kamarádce city, a proto ji přizvala do společné domácnosti. Matějovi se to však nelíbilo, ale kvůli respektu k citům Eve se držel a s polyamorním vztahem souhlasil proti svému přesvědčení.

Nakonec se ukázalo, že mladý pár Klára okradla a zmizela.

Vyjádřila se i režisérka

Sociální sítě jsou zaplaveny velkou nelibostí diváků a kritice tentokrát neunikl ani štáb. Předmětem největší kritiky je právě fakt, že nechali psychicky labilního člověka starat se o malé dítě.

Vlna nevole byla tak velká, že se k ní musela vyjádřit i režisérka pořadu Jana Rezková, která uklidnila vášně když řekla, že nejsou blázni a situaci monitorovali a v případě potřeby i zasáhnou a vypomůžou.

Osobní komentář

Co se týká polyamorie, tak já osobně proti ní nemám problém, ve svém starém článku jsem se jí i zastával. Když si člověk přečte názory na tento pořad, spoustu lidí kritizuje právě polyamorii jako něco hrozně špatného a důsledek života, který jsme viděli na obrazovkách.

Avšak tento díl spíše než o polyamorii, toho ukazuje více o stavu dnešní mládeže. Tři nedozrálá děcka, kterým fyziologické hodiny tikají rychleji než jejich mentální kapacita. Nejsou schopny se orientovat ve světě, neví jak v něm fungovat a (teď budu znít jako hrozný boomer) sociální sítě jim tlačí do hlavy, jak žijeme pod nadvládou zlého patriarchátu a představy o moderním žití je cokoliv jiného než tradiční rodina, protože to je hrozně otrocké, proto vlastně žijí tak, jak žijí. Protože to jinak neumí a tradiční rodina je automaticky špatná.

Správně to bylo řečeno právě u stolu mezi deseti očima. Mají tři platy, tak mají přestat jíst pořád mekáče a našetřit si na normální bydlení. Ale možná fakt, že je Klára okradla a utekla, bude sloužit většímu dobru. Mladé holce Eve se otevřou oči, aby nevěřila každému a třeba si přestanou do postele zvát třetího jen protože je to teď trendy.

Toxická Klára očividně ve dvojici hledala náhradní rodiče a její hygienické a obecně lidské návyky jsou stále někde na bodu 14letého puberťáka, který nic nechce dělat, jen se válet, a ať se postarají rodiče.

Smutné.

Zdroje:

Zhlédnutí pořadu Výměna Manželek

https://tv.nova.cz/porad/vymena-manzelek/bonus/119915-video-vymena-drsny-konec-polyamorie-z-vymeny-klara-je-okradla-a-zmizela

https://www.kafe.cz/celebrity/vymena-manzelek-polyamorie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz