Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konference ve Švýcarsku ukázala novou možnou cestu k míru na Ukrajině. Zajistí ji ručitelé Ruska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Součástí konference bylo memorandum, které nepodepsaly pozvané země z uskupení BRICS i některé další. Tyto země tedy nejsou proti tomu, aby agresor dostal to, co chce, a staly se tak ručiteli jeho nároků.

Článek

A úloha ručitele je jasná - jeho úkolem je zajistit hladké proběhnutí transakce. Jestliže tedy Rusko chce část území Ukrajiny a Ukrajina ho nechce předat, tak by měli ručitelé vstoupit na scénu a uspokojit nároky Ruska.

BUĎ by měli nabídnout Rusku svá ekvivalentní území a požadovat, aby výměnou za tato území si Rusko přestalo nárokovat ukrajinská území.

NEBO by měli nabídnout Ukrajině svá území adekvátní výměnou za to, že Ukrajina postoupí svá území Rusku.

Součástí tohoto ručení by samozřejmě měla být i náhrada škod na majetku a na životech, které Rusko na Ukrajině způsobilo.

Nyní tedy může svět chtít po těchto zemích, jejichž chování je podobné chování Velké Británie a Francie v době mnichovského diktátu, aby převzaly záruku za činy a chování Ruska.

Stačí maličkost - rozšířit platnost memoranda z Ruska i na jeho věřitele. A svět by to v každém případě udělat mírnou formou měl.

Variantou k tomu je, aby země BRICS udělaly z uskupení BICS - tedy aby z paktu vyloučily Rusko, které jim stejně k ničemu není, protože jim (pod západními sankcemi) jen dodává levně suroviny a ty jim bude nuceno dodávat i pak.

Jiná varianta řešení konfliktu - pomocí spravedlivého referenda, v němž se účastní jen obyvatelé dotčených oblastí, kteří v nich žili před vypuknutím konfliktu - je popsána zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz