Hlavní obsah
Jídlo a pití

Důležitá zdravá strava vám zachutná a pomůže ke spokojenému životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Hora

Rýžové proteinové lívance s ovocem, oříšky a domácím džemem

Zdravá strava je nedílná součást sportu, zvláště u fitness. Úspěch vám zaručí přirozené potraviny bez jakýchkoliv umělých doplňků stravy. Stačí jídelníček správně nastavit dle vašeho těla, chutí, osobních návyků, časových nebo finančních možností.

Článek

Jídlo je naše denní energie

Když sportujeme, jídelníček musí vyhovovat hlavně potřebám tréninků. Tedy přijmout dostatek vhodné energie před, během a po cvičení. A zajistit dostatek sil do následujícího náročného dne.

Vlastní jídelníček, který chutná

Nemusíte se obávat, že bude zdravá strava spočívat pouze ve vločkách s vodou a suchém kuřeti. Jídelníček si můžete poskládat pestře a podle svých chutí. Dokonce i počet chodů jde bez problému rozdělit, jak vám to čas dovolí, aniž by to mělo dopad na výsledky.

Záruka kvality je ve vlastní přípravě

Pokrmy je lepší si vlastnoručně stavět na základních primárních surovinách než na předpřipravených jídlech. Jsou totiž čerstvé, kvalitnější, víte, co obsahují, a v neposlední řadě vyjdou levněji. Můžete si na den udělat pár větších jídel nebo naopak více malých. A nebojte, vařit jde rychle a zároveň kvalitně a chutně.

Každá potravina má svůj význam

Suroviny obsahují různé makroživiny. Ty ve zkratce rozdělujeme na sacharidy, bílkoviny a tuky. Je důležité je vhodně vybírat a kombinovat podle stravovacích návyků a sportovních cílů. Sacharidy nám dodají primární zdroj energie, bílkoviny poslouží jako hlavní stavební hmota, z tuků získáme také energii, ale hlavně zdroj pro hormonální vyváženost celého organismu. Každá z makroživin má tedy v našem organismu svůj význam.

Foto: Jiří Hora

Domácí jahoda je chutný zdroj vitamínů a sacharidů

Každá potravina může mít v našem jídelníčku své místo

Žádné jídlo není vyloženě zakázané. Některé je pouze méně vhodné. Například tuk z čokolády není tak přínosný jako tuk z avokáda. Záleží proto na správné volbě potraviny, kombinaci a množství.

Můžete si zamlsat

V rozumném množství si můžete dokonce zahřešit a dopřát si například pizzu nebo čokoládu. Režim to nijak nenaruší, naopak budete si jídelníček více užívat. Je však nutné, abychom takto hřešili pouze do určité míry.

Foto: Jiří Hora

Pravá italská pizza stojí za hřích

Jezte tolikrát denně, kolikrát vám to vyhovuje a dovoluje čas

Frekvenci a počet chodů si můžete přizpůsobit podle denního režimu. Někomu za den vyhovují 3 velké porce, jinému 6 menších jídel. Ve finále ale záleží na celkovém příjmu kalorií za den v závislosti na našem energetickém výdeji.

Svobodný systém stravování

Jakmile si osvojíte systém stravování, získáte velkou výhodu a svobodu do života. Budete z pestrého výběru potravin vědět, co si můžete dovolit jíst, abyste se zároveň cítili dobře.

Rád vás na správnou stravu navedu. Napište mi na Facebook, LinkedIn nebo Instagram.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám