Článek
S naším oslovením maminky to nijak nesouvisí, ale pokud vám filipínská mami (jak se říká maminkám třeba u nás na Plzeňsku) uvaří polévku Mami, není co řešit! Že jo, tati? A oblizujete se ještě dlouhou chvíli po jejím spořádání. Zasytí vás totiž tak, že druhého chodu už netřeba.
Tak se pojďme juknout pod pokličku oblíbené místní polívalky. Jmenuje se Mami. Jako základ si zhotovíme hovězí vývar. Použít můžeme žebírko, hovězí přední, nebo kus kližky. Osobně dávám přednost hovězí harfám, pokud jsou dostupné. Vaříme v cca 2 litrech vody pomalu 2 hodiny. Filipínci do masových vývarů nedávají kořenovou zeleninu, jako my. Ani bobky, ani kuličky pepře, nebo nového koření. Vaří polévku čistou, jen lehoučce osolenou.
Po uvaření vývárek zcedíme a odstavíme, a uvařené hovězíčko nakrájíme na podélné kousky. Ale jen to libové! Flaxy vyhodíme!!! Uvaříme si rovněž nudle (špagety?), doporučuji Chinese Style Noodles a noky. Nedoporučuji vídeňské, o které se ve filmu Pelíšky hádá Jiří Kodet se svou dcerou Kristýnou Badinkovou Novákovou. Polotovar na italský způsob se dá koupit v jakémkoliv řetězci. Anebo si je můžeme vyrobit podle receptu na tomto odkazu:
Na trošce oleje opražíme dozlatova nadrobno nakrájené 2 stroužky česneku a ještě si uvaříme na tvrdo vejce. Pokud jsme lačni po cholesterolu, uvaříme rovnou 2. Pokud nejsme lačni po cholesterolu, uvaříme jen jedno. Pokud nemáme rádi vejce vůbec, a tedy ani cholesterol, neuvaříme si vejce žádné. To dá rozum, přece! A ještě si pro vůni nakrájíme na drobno nať koriandru.
Do středně velké misky poklademe hrst vařených nudlí, hrst noků, posypeme opraženým česnekem, koriandrem, nebo petrželí, nebo obojím, a navrch dáme podélně rozpůlená vejce natvrdo (zbavená skořápek, samozřejmě, pozn aut*). Pak vrchovatě zalijeme vroucím vývarem s kousky hovězího masíčka. A jíme!
Magandang gana, ve filipínském jazyce Tagalog: „Dobrou chuť!“
Osoby a obsazení (pro 4 porce):
hovězí maso – 500 g
přílohové noky – 500 g
čínské žluté nudle, stačí i špagety – 500 g
česnek – 5 g
vejce 0 - 1 – 2
čerstvá nať koriandru, nebo může být i petržel
Před jídlem můžeme dochutit polévkovým kořením nebo jakýmkoliv patřičně pikantním dresingem.