Hlavní obsah
Cestování

Přírodní park Prelát. Batoh s proviantem a máte od dětí na celý den pokoj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří May

Pokud jste na dovolené v okolí Mariánských Lázní, neopomeňte návštěvu přírodního parku Prelát. Jsem tam s dětmi při každé dovolené a moc si to užíváme.

Článek

Po předchozím celodenním výletu ve Slavkovském lese jsem chtěl dceři udělat radost a vzal ji do přírodního parku Prelát v Mariánských Lázních. Léta tam chodím s jejími bratříčky, takže jsem šel na jistotu. Pod bedlivou kontrolou dcery jsem zabalil batoh s nezbytným proviantem a potřebami k táboření. Zlatíčko si zabalilo do batůžku plyšáka, sušenku a po půl deváté už jezdila na klouzačce. Většinou parkujeme v Ušovicích u Antoníčkova pramene. Místa dost a cestou zpět si natočíme domů výbornou minerálku.

Nebyli jsme první. Němci, Ukrajinci, Holanďané… Úplný Babylon, který se během dne rozšířil o mnoho další národností. Jazyková bariéra neexistovala. Děti si prostě rozumí.

Nejoblíbenější dřevěná atrakce mojí dcery je lokomotiva. Vyšplhá se na ni a dělá neuvěřitelný rámus zvoncem. Tím naláká ostatní děti a následně jim dělá strojvedoucího. I o několik let starší chlapci poslouchali kudrnatou velitelku. Uvnitř lokomotivy je několik průlezů, takže rodič okamžitě ztratí přehled, kde se jeho dítko nachází.

Foto: Jiří May

Prelát, stanice

V mašině strávila prakticky celé dopoledne a už byl čas k obědu. Cizinci s dětmi se rozprchli do předražených restaurací v centru města. Já vylovil z batohu buřty, masovou konzervu, libový párek a dal dceři na vybranou. Většinou chce od všeho trochu, takže přidám něco zeleniny a na malém ohníčku dělám špíz ve stylu „Jak pejsek s kočičkou pekli dort“. Budete se asi divit, ale chutná jí to vždy.

Je zajímavé kolik dalších dětí vůně buřt-kebabu přiláká. „Tatí, máme taky buřty? Mamí, kup mi od pána to maso!“ slyším škemrat některé děti a vnímám nervozitu jejich rodičů. Fakt už sem jezdím léta. Znám to a jsem připraven. Vytáhnu další buřty, rozdělím malým kňouralům a nechám tatínky zamachrovat před dětmi tím, že umí opéct buřty. Žádný ho nespálí a maminky nevěřícně zírají, že ten jejich umí vařit. Chlapi, musíme si pomáhat, ne?

Foto: Jiří May

Prelát, ohniště

V parku je mnoho dalších atrakcí. Lanovka, lanový park, kuličková dráha, pyramida, překážková dráha, rybníček, potůček plný přepadů a propustí…atd. Každý si tam něco najde. Poznávací dřevěné nástěnky jsou úžasné. Nainstalujete si aplikaci do mobilu, zamíříte na zvíře na nástěnce a z mobilu se ozve zvuk jaký vydává. To mělo u dcerky velký úspěch. Hned po mašině.

Foto: Jiří May

Prelát, nástěnka

Pokud si vyberete strategickou polohu někde pod stromem uprostřed parku, můžete dozorovat své dítě bez větší námahy a nervů. Chce to samozřejmě dítěti trochu věřit. S dostatečnou zásobou potravin a náhradního oblečení (nezapomeňte na potůčky) zde můžete strávit pohodový den.

Večer samozřejmě taky. Ohniště je o prázdniny v permanenci. Po sedmé večerní se tam začne stahovat místní mládež. Jsou hluční, ale jinak jsem nikdy žádný problém neměl. U ohniště je místa dost a dokud je tam někdo dospělý, dovolí si popíjet maximálně energeťák.

Sečteno a podtrženo. Mnoho zábavy za minimální náklady. Vstupné žádné, pravidla mírná, lidé většinou vstřícní, a hlavně: spokojené děti.

Video vám přiblíží místní atmosféru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz