Hlavní obsah
Lidé a společnost

Důchodkyně versus důchodce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

chmurné myšlení

Reakce na článek Úcta ke stáří není automatická.....

Článek

Proč si myslím, že je velký rozdíl mezi ženami důchodkyněmi a muži důchodci? Vím to z vlastní zkušenosti a z pozorování kolem sebe.

Jsem v důchodu více než deset let. Přesluhovala jsem celkem dlouho. Do důchodu se mi nechtělo, věděla jsem, že budu muset přeorat své zvyklosti a myslet na vyplnění volného času. Začala jsem více číst a věnovat se svým koníčkům, což je různá výtvarná činnost. Scházím se s přítelkyněmi, které mají stejné zájmy a nejsou to žádné mladice. Všechny už máme své neduhy, ale snažíme se na ně nemyslet. Některé z nás už jsou vdovy, jiné svůj čas věnují vnoučatům nebo zahrádce. Jiné stále věnují péči o své muže, protože i ve stáří je potřeba se nějak stravovat a pečovat o zdraví. Muži ve stáří často spoléhají stále na své ženy, protože se vše vždy nějak vyřeší mimo jejich úsilí. Svůj důchod promrhají nicneděláním a brbláním.

To je i můj případ. Ač jsme s mužem stejný ročník, nevyplňujeme svůj čas stejně. I on se občas sejde s kamarády, ale jinak nemá žádné koníčky. Podobně se chovají i jeho kamarádi. Scházejí se u piva a brblají na všechno možné. Celý život trávili v zaměstnání, měli většinou slušná postavení, v práci pobývali i více hodin, než bylo potřeba. O domácnost se moc nezajímali, to zvládala manželka. Ne, že by rodinu zcela zanedbávali, ale zaměstnání bylo prioritou. A nyní jsou v ústraní, nikoho už tak moc nezajímají, jsou prostě důchodci a těžce to snášejí. Můj muž zpohodlněl, často spí a přestává se zajímat o dění kolem sebe. Už ho nebaví ani výjezdy na chalupu (je tam moc práce) nebo cesty na různé rekreace. V lázních nesnáší plánovaný režim a organizaci. Začíná opomíjet chůzi a využívá co nejvíce městskou hromadnou dopravu. K úklidu v domácnosti se moc nehrne. Pokud žijí moje přítelkyně stále ještě v manželství, příběh jejich života je podobný. Mám ale kamarádku, kdy její manžel naopak přehání sportovní aktivitu a dokazuje si, že je ještě junák. Pak musí často vykonávat činnost zdravotní setry. Což je také ukázka nepochopeného stáří důchodců - mužů.

Myslím, že se na můj článek sesypou záporné ohlasy. Jsou i aktivní dvojice starších důchodců. Ale většina mužů neumí stárnout s noblesou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz