Hlavní obsah
Umění a zábava

Kapela ACHA z Líšně vydala pozoruhodné první album s názvem „Jste to propili“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Machů

chlapci z kapely ACHA pijí pivo po koncertě

Po jedenáctiletém snažení se kapele Acha podařilo nahrát ve studiu jedenáct autorských písní. První album má neobvyklý název. Manažer vysvětloval muzikantům, proč nedostanou žádné peníze z koncertu.

Článek

Důvod je prý prostý, nedostanou je, neboť: „Jste to propili.“

Kapela vznikla v roce 2013 pro pobavení své a sousedů a postupně se vypracovala na jednu z lokálně nejznámějších hudebních těles. (Líšeň je okrajová čtvrt Brna a je známá díky fotbalistům, kteří klepou na bránu první ligy). Tvoří ji padesátníci, kamarádi, kteří se znají od malička a kteří nikdy profesionálně na žádné úrovni s hudbou co do činění neměli. Na začátku dokonce někteří členové hudebního tělesa neuměli na ty své nástroje ani pořádně hrát, ale bylo potřeba bubeníka, tak se jeden z nich obětoval a začal se na bubny učit. Byl třeba basák, tak se jeden hoch stal basákem a tak dále a tak dále.

Foto: Josef Machů

ACHA na soustředění

Kapelu založil člověk, který nemá hudební sluch a neumí ani pořádně zpívat, ale píše pozoruhodné texty a mluví do organizace a vystupování a zajišťuje organizační chod tělesa.

„První text jsem napsal na dovolené u moře a vlastně jsem o tom ani nevěděl. Opilý jsem si ťukal něco do mobilu, nad ránem jsem to něco poslal švagrovi a on druhý den poslal zpátky nazpívanou a nahranou na kytaru písničku. Jmenovala se Sám, ale už jsme ji dlouho nehráli, neboť je dosti ponurá. Sám sám sám, zůstaneš navždy zakopán, končí tahle píseň,“ vysvětluje začátky kapely textující manažer Pepis. Ta byla první a pak se už jako korálky na sebe začaly nabalovat další, dnes jich je zhruba čtyřicet, ale aktivně hrají pánové na koncertech jenom asi polovinu.

Mezi největší hity patří Měsíc, který má ovšem v refrénu vulgární výraz a to je problém, proč tuto chytlavou píseň s parametry celostátního hitu nechtějí hrát tuzemská rádia. „Co chceš kur.. víc, letět na Měsíc, stejně nemáš nic ani za tisíc…“ zní refrén snadno zapamatovatelné chytlavé melodie.

Foto: Josef Machů

ACHA - pravé umění pochází z Líšně

Celé uskupení vzniklo proto, že bylo potřeba vytvořit hudební kulisu k autorskému čtení v Líšni. „Obrátil jsem se na kamarády, jestli by mi k tomu předčítání něco nezadrnkali a ejhle, nejenomže souhlasili, ale začalo je to i bavit a dneska už jsou důležitější, než já,“ vysvětluje zakladatel kapely Pepis, který zpočátku s nimi i zpíval, ale protože byli lidé (posluchači a členové kapely) pohoršeni, časem toho zanechal. „Lékař mi to stejnak zakázal,“ glosuje ledabyle. Jestli se jedná o foniatra nebo psychiatru však už nedodává.

A jaký žánr kapela ACHA produkuje? To záleží, kdo se ujme zhudebnění textů. V kapele jsou tři dvorní skladatelé hudby. Jeden preferuje folk (Dejv, ze kterého se postupně stal hrající kapelník, neboť Pepis je jen nehrající kapelník – kapitán), Mili volí hudbu na pomezí funky a Jura, Pepisův švagr se pohybuje na hranici metalu a rocku. Jak vysvětlil kapelník Dejf, posluchači uslyší zhruba tento žánr. „Snažíme se produkovat melodické písně s chytlavými refrény na pomezí rocku a folk rocku. Občas ukročíme na území popu, blues či punku. Jedná se zkrátka o crossover,“ charakterizuje stručně písně kapelník.

Bude to v Líšni v září velká sláva, neboť kromě prvního alba a cédéčka kapely bude pokřtěna i druhá sbírka básní autora textů Pepise s názvem DNF. Některé texty z obou sbírek (první se jmenovala Bosý a spatřila světlo světa před deseti lety) jsou jádrem písní kapely ACHA a alba Jste to propili. (Ve skutečnosti nějaké peníze zbyly, ale ty budou použity na oslavy spojené se křtem alba v září, takže jsou už vlastně dopředu rozkutálené).

Však si udělejte obrázek sami. Zájemci si mohou poslechnout jedenáct písniček z prvního alba kapely ACHA na těchto odkazech:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz