Hlavní obsah
Názory a úvahy

Od našich fotbalistů na EURU nečekám vůbec nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

v pátek začíná mistrovství Evropy v Německu

Od našich fotbalistů na nadcházejícím mistrovsví Evropy v Německu nečekám vůbec nic. Naopak. Pokud se jim snad podaří postoupit ze skupiny z druhého místa, považuji to za obrovský úspěch.

Článek

Přestože pod novým trenérem Haškem ještě naši hráči neprohráli, je třeba si uvědomit, že jejich soupeři neoplývali takovou kvalitou, s jakými se potkají na EURU, a taky že ty výhry vyšly vždycky jen tak tak na poslední chvíli a s odřenýma ušima a mnohdy k nim napomohly pokutové kopy a taky v těch přípravných zápasech vlastně o nic nešlo. Chápu, že si asi lehčí soupeře zvolili proto, aby si zvýšili sebevědomí, ale místy se na ten fotbal nedalo koukat, pardon.

Ne že bychom neměli pár hráčů protřelých zahraničními soutěžemi, pár se jich v sestavě snad najde, například hráči z anglické nebo německé ligy (vesměs střídající), náhradník v lize italské, ale tak nějak mi tam chybí týmová chemie a příliš nízký věk mě od očekávání úspěchů odrazuje. Otázkou je, v jaké formě se představí kanonýr Patrik Schick, který byl dlouho zraněný a jehož góly by nám, tak jako na minulém EURU hodně pomohly. Jinak naše ofenzivní síla respekt příliš nebudí. Taky nevím, co si myslet o brankářích, jestli budou schopni čelit té obrovské světové konkurenci?

Realizační tým dělá zbytečné chyby v komunikaci s veřejností, viz například zranění Sadílka při volnočasových aktivitách, kdy nejdříve nepřiznali, jak se mu to přesně stalo. Ale fotbal se nehraje na tiskových konferencích, ale na hřišti, takže ač je mi hráče osobně velmi líto, mužstvo se s nastalou situací bude muset nějak vyrovnat.

K trenérovi Ivanu Haškovi. Nesmírně jsem si ho vážil jako pracovitého fotbalisty a na hřišti lídra, který ještě při tom všem dokázal vystudovat práva. Nicméně jako trenér mě dvakrát nepřesvědčil a jeho krátké angažmá u reprezentace zatím moc neukázalo. Až nervozita a silní soupeři prověří sílu a odolnost mužstva.

Statistik by řekl, že v roce, kdy naši vyhráli mistrovství světa v hokeji (hokejistům jsem před začátkem turnaje také nevěřil), tak získali stříbro na Euru v Anglii v roce 1996, takže jistá paralela by tu byla. Jedná se ale spíš o náhodu a o úspěch se tento tým bude muset setsakramentsky porvat. Takže pokud dokážou remizovat s Tureckem a splní „povinnou nervózní výhru“ s Gruzií, mohlo by to snad k postupu ze skupiny stačit.

Česká reprezentace má na mistrovství Evropy vůbec nejmladší fotbalový tým ze všech, což může být výhodou, ale kvůli nedostatečným zkušenostem na druhou stranu i velkou nevýhodou.

Naši fotbalisté se nám poprvé představí 18. června v Lipsku duelem s favorizovanými Portugalci, v jejich dresu vyběhne na trávník rekordman a držitel 5 Zlatých míčů, devětatřicetiletý Cristiano Ronaldo.

17. mistrovství Evropy začíná 14. června a bude trvat přesně měsíc. Odehraje se v deseti německých městech, a to v Berlíně, Dortmundu, Hamburku, Stuttgartu, Kolíně nad Rýnem, Gelsenkirchenu, Mnichově, Dusseldorfu, Lipsku a Frankfurtu. Mezi favority budou patřit domácí Němci, Anglie a Francie. Čeští fotbalisté se pokusí navázat na úspěch z roku 2021, kdy se dostali až do čtvrtfinále. V naší skupině F máme za soupeře Portugalsko (18.6. Lipsko), Gruzii (22.6. Hamburk) a Turecko (26.6.). Titul obhajují Italové.

Samozřejmě našim hráčům fandit budu, ale rozhodně si na jejich úspěch na EURU nevsadím ani korunu. I když ani našim hokejistům jsem teď v Praze nevěřil a jak nás všechny překvapili? Tak že bych se snad mýlil a byl zbytečně pesimistický? Kéž by…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz