Hlavní obsah
Právo a státní správa

Dočasná pracovní neschopnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dočasná pracovní neschopnost

Dočasná pracovní neschopnost je nepříjemnou záležitostí pro zaměstnance i pro zaměstnavatele. Při jejím trvání platí jiná práva a povinnosti.

Článek

Při výkonu práce pro zaměstnavatele se mohou zaměstnanci potýkat s různými překážkami, a jednou z těch nejčastějších je dočasná pracovní neschopnost. V tomto článku se zaměříme na definici pracovní neschopnosti podle platné legislativy a projdeme si práva a povinnosti jak zaměstnanců, tak zaměstnavatelů.

Kdy nastává dočasná pracovní neschopnost

Podle zákona o nemocenském pojištění (č. 187/2006 Sb.) se dočasná pracovní neschopnost rozumí stavem, který z důvodu poruchy zdraví nebo jiných uvedených příčin brání pojištěnci:

  • vykonávat svou dosavadní práci pojištěnce a pokud trvá porucha zdraví déle než 180 dní, brání mu vykonávat i jinou práci než tu, kterou dosud vykonával,
  • plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání podle příslušného právního předpisu, pokud dočasná pracovní neschopnost nastane v ochranné lhůtě nebo pokud trvá po skončení dosavadního zaměstnání, i když pojištěnec není uchazečem o zaměstnání.

Termín „pojištěná činnost“ se vztahuje na zaměstnání, které podléhá pojištění, a také na samostatnou výdělečnou činnost, pokud osoba, která ji vykonává, přihlásila účast na nemocenském pojištění. Většinou jsou zaměstnanci v hlavním pracovním poměru automaticky zahrnuti v nemocenském pojištění. Zaměstnanci pracující na základě dohody o provedení práce jsou také podle zákona o nemocenském pojištění zahrnuti v nemocenském pojištění, pokud jejich příjem přesahuje 10 000 Kč.

Právo na nemocenské

Nárok na nemocenské vzniká tehdy, když je osoba, která je pojištěna v nemocenském pojištění (buď jako zaměstnanec nebo jako OSVČ), uznána za dočasně pracovně neschopnou. Nemocenská dávka je vyplácena od patnáctého dne neschopnosti a může být vyčerpána maximálně do 380 kalendářních dnů ode dne vzniku této neschopnosti. Během prvních 14 dnů neschopnosti zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci náhradu mzdy podle ustanovení § 192 zákoníku práce.

Povinnosti osoby během doby pracovní neschopnosti

Osoba, která byla uznána za dočasně pracovně neschopnou, musí dodržovat omezení stanovená zákonem o nemocenském pojištění, což zahrnuje:

  • dodržování režimu během neschopnosti,
  • umožnění příslušnému orgánu (Obvodní správa sociálního zabezpečení) a během prvních 14 dnů neschopnosti také zaměstnavateli provést kontrolu, zejména označit místo pobytu v době pracovní neschopnosti,
  • prokázání totožnosti a předložení potvrzení o pracovní neschopnosti kontrolující osobě,
  • zdržování se na místě pobytu a dodržování povolených vycházek,
  • změnu místa pobytu během neschopnosti pouze se souhlasem lékaře,
  • podrobení se vyšetření zdravotního stavu na výzvu Obvodní správy sociálního zabezpečení,
  • oznámení příslušné Obvodní správě sociálního zabezpečení, případně zaměstnavateli, důvodů nepřítomnosti na místě pobytu během kontroly dodržování režimu pracovní neschopnosti, a to nejpozději v pracovní den následující po dni této kontroly.

Ukončení dočasné pracovní neschopnosti

Ukončení dočasné pracovní neschopnosti obvykle probíhá podle ustanovení § 59 zákona o nemocenském pojištění, což je rozhodnutím lékaře, který sleduje léčbu. Pokud lékař zjistí, že zdravotní stav umožňuje návrat k práci nebo k výdělečné činnosti, dočasná pracovní neschopnost je ukončena.

Nicméně do ukončení pracovní neschopnosti může dojít také v případě, že osoba trvale ztratí schopnost vykonávat svou dosavadní výdělečnou činnost. V takovém případě musí být tato situace trvalá po dobu alespoň 180 dnů a zdravotní stav osoby se musí stabilizovat. V důsledku ztráty schopnosti pracovat mohou zaměstnanci nebo OSVČ získat právo na další sociální dávky, zejména invalidního důchodu.

Neuhrazená mzda – co když zaměstnavatel neplatí?

Zaměstnavatel ne vždy platí.

Víte kdy a jak je možné mzdu vymáhat?

Čtěte:

Závěr

Zákon o nemocenském pojištění stanoví i další postupy, které mohou být prováděny v souvislosti s dočasnou pracovní neschopností. Pokud dojde k závažnému porušení povinností ze strany pojištěné osoby, která pobírá nemocenské, může být zahájeno řízení, které může vést k omezení nebo úplnému odebrání nároku na nemocenské.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz