Hlavní obsah

Dohoda o provedení práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce je velice často užívaná smlouva v pracovním právu. Umožňuje flexibilní nastavení práce bez velkých úvazků na obou stranách. Čtěte, jaká jsou specifika.

Článek

Vzhledem k novému zákonu č. 262/2006 Sb., který upravuje pracovní právo a vstoupil v platnost od 1. 10. 2023, má naše právnická firma klienty, kteří se ptají na aktuální podobu smlouvy o provedení práce. V tomto článku vám přiblížíme současnou právní úpravu smlouvy o provedení práce.

Smlouva o provedení práce

Smlouva o provedení práce je pracovním vztahem, který poskytuje účastníkům značnou flexibilitu v uzavření smlouvy. Obsah této smlouvy je věcí dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, přičemž zákoník práce stanovuje pouze minimální právní rámec a neupravuje detaily smlouvy.

Výjimku tvoří:

  1. Délka doby, na kterou je smlouva o provedení práce uzavřena.
  2. Konkrétní práce, které zaměstnanec vykonává na základě této smlouvy.

Omezení rozsahu práce podle smlouvy o provedení práce

Smlouva o provedení práce má omezený rozsah práce v počtu hodin, které může zaměstnanec vykonávat pro zaměstnavatele na jejím základě. Od 1. 10. 2023 platí, že zaměstnanec může vykonávat práci v rozsahu nejvíce 300 hodin v jednom kalendářním roce na základě této smlouvy.

Rozsah práce se vždy počítá pro daný kalendářní rok. Pokud by smlouva byla uzavřena uprostřed kalendářního roku, limit 300 hodin se vztahuje pouze na zbytek tohoto roku do jeho konce. Od začátku následujícího roku se limit 300 hodin práce opět počítá pro celý nový kalendářní rok.

Například, pokud by smlouva o provedení práce byla uzavřena v prosinci, limit 300 hodin by platil pouze do konce tohoto kalendářního roku, tedy do 31. 12. Od 1. 1. následujícího roku by se limit znovu vztahoval na celý nový kalendářní rok.

Důležité je, že do rozsahu práce ne větším než 300 hodin v kalendářním roce se započítává veškerá práce, kterou zaměstnanec vykonává pro zaměstnavatele na základě této smlouvy i na základě jiných smluv o provedení práce.

Platba za smlouvu o provedení práce

Kromě důležitých aspektů obsažených ve smlouvě o provedení práce může být v této smlouvě dohodnuta i odměna za vykonanou práci.

Stanovení výše odměny za provedenou práci na základě smlouvy o provedení práce závisí na dohodě mezi stranami této smlouvy. Je však důležité poznamenat, že tato odměna nesmí být nižší než minimální mzda. Pokud by odměna za smlouvu o provedení práce nedosahovala minimální mzdy, zaměstnavatel by byl povinen doplatit zaměstnanci rozdíl mezi touto odměnou a příslušnou minimální hodinovou sazbou mzdy.

Od 1. 10. 2023 mají zaměstnanci, kteří pracují na základě smlouvy o provedení práce, nárok na odměnu za práci konanou ve svátek, v noci, v obtížných podmínkách a o víkendech, stejně jako zaměstnanci pracující na jiných typech smluv.

Neuhrazená mzda – co když zaměstnavatel neplatí?

Pozor, když zaměstnavatel neplatí. Pokud ne, tak:

Sociální odvody ze smluv o provedení práce

Zaměstnanci, kteří vykonávají práci na základě smlouvy o provedení práce, jsou povinni se účastnit nemocenského pojištění, pokud jejich příjem z této smlouvy přesáhne 10 000 Kč a pokud vykonávají práci na území České republiky.

Od 1. 7. 2024 bude nový zákon o změnách v souvislosti s veřejným rozpočtem upravovat podmínky účasti zaměstnanců vykonávajících práci na základě smlouvy o provedení práce v nemocenském pojištění.

Nově se bude hranicí pro účast na nemocenském pojištění stanovovat podíl na průměrném platu.

První hranice bude 25 % průměrné mzdy zaokrouhlené dolů na nejbližší pětisetkorunu, přičemž se zahrnuje příjem ze všech smluv o provedení práce uzavřených u stejného zaměstnavatele v jednom kalendářním měsíci.

Druhá hranice bude 40 % průměrné mzdy zaokrouhlené dolů na nejbližší pětisetkorunu, přičemž se zahrnuje příjem ze všech smluv o provedení práce uzavřených u různých zaměstnavatelů.

Pokud zaměstnanec dosáhne jedné z těchto hranic během kalendářního měsíce, bude se účastnit nemocenského pojištění za každou smlouvu o provedení práce, kterou měl v daném měsíci. Úřad sociálního zabezpečení tuto skutečnost oznámí všem zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají daného zaměstnance na základě smlouvy o provedení práce.

Neplatnost smlouvy o provedení práce

Pokud by smlouva o provedení práce nezahrnovala jednu z důležitých náležitostí nebo by byla uzavřena s rozsahem prací překračujícím povolený limit 300 hodin za kalendářní rok, taková smlouva by byla neplatná.

V případě neplatnosti smlouvy o provedení práce by bylo třeba zvážit, zda by mohla být nahrazena jinou právní dohodou, a zároveň by bylo nutné prověřit, zda některé ustanovení v původní smlouvě o provedení práce stále platí.

Nemělo by se automaticky považovat, že smlouva o provedení práce, v níž byl stanoven rozsah práce nad 300 hodin za kalendářní rok, by mohla být jednoduše převedena na standardní pracovní smlouvu. Měla by se brát v úvahu vůle obou smluvních stran a potenciální důsledky takového opatření.

ZÁVĚR

Tento článek se snažil přiblížit smlouvu o provedení práce a změny, které s sebou přinesla novela zákoníku práce. Nicméně život přináší různé nečekané situace, které nelze předvídat. Proto je vždy rozumné konzultovat takové záležitosti s odborníkem, který vám může poskytnout rady o správném postupu.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz