Hlavní obsah

GIBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

GIBS

Generální inspekce bezpečnostních sborů je orgánem činným v trestním řízení, který je opomíjený, ale důležitý. Čtěte, jaké má oprávnění.

Článek

Tento článek se zaměřuje na perspektivu orgánu působícího v trestním řízení, a to specificky na Generální inspekci bezpečnostních sborů (dále jen „GIBS“).

Zákonné vymezení GIBS

Právní definici GIBS stanovuje zákon č. 341/2011 Sb., o generální inspekci bezpečnostních sborů, v platném znění (dále jen „zákon o GIBS“). Podle § 1 odst. 1 tohoto zákona je GIBS klasifikován jako ozbrojený bezpečnostní sbor. Vedením GIBS je pověřen ředitel inspekce, kterého jmenuje a odvolává předseda vlády na návrh vlády. Návrh na jmenování konkrétní osoby do pozice ředitele GIBS musí být před samotným jmenováním projednán Výborem pro bezpečnost Poslanecké sněmovny.

Úkoly GIBS

Úkoly, které jsou GIBS svěřeny, upravuje ustanovení § 2 zákona o GIBS. Ke stěžejní působnosti GIBS patří zejména:

  1. Vyhledávání, odhalování a prověřování skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je
    1. Příslušník Policie ČR, Vězeňské služby, celník, anebo přímo příslušník GIBS
    2. Zaměstnanec ČR zařazená k výkonu práce v Policii ČR nebo v GIBS
    3. Zaměstnanec ČR zařazený k výkonu práce v Celní správě ČR anebo Vězeňské službě ČR, pokud byl trestný čin spáchán v souvislosti s plněním pracovních úkolů
  2. Vyšetřovat trestný čin příslušníka Policie ČR, Vězeňské služby ČR, celníka nebo zaměstnance zařazeného k výkonu práce v Policii ČR
  3. Vyšetřovat trestný čin zaměstnance ČR zařazeného v Celní správě ČR nebo Vězeňské službě ČR, pokud byl trestný čin spáchán při plnění jejich úkolů
  4. Provádět zkoušku spolehlivosti
  5. Vydávat metodická doporučení
  6. Sledovat a vyhodnocovat informace o protiprávní činnosti výše uvedených osob.

Z toho vyplývá, že do oblasti pravomoci GIBS spadají členové zmíněných sborů (policie, vězeňství, GIBS a celníci) a „civilní“ zaměstnanci Policie ČR a GIBS bez dalšího. V případě ostatních zaměstnanců je třeba, aby se trestného činu dopustili v souvislosti s výkonem svého povolání. Například zaměstnanec Celní správy, například správce IT, podléhá prověřovací pravomoci GIBS, pokud přijme úplatek při plnění svých pracovních povinností. Naopak, pokud bude přistižen při řízení automobilu ve své soukromé činnosti, bude vyšetřování prováděno příslušníky Policie ČR.

Dohoda o vině a trestu - osud ve vlastních rukou

Pokus je proti osobě vedeno trestní řízení, je lepší se domluvit.

Pravidla dohody o vině a trestu si můžete přečíst v tomto článku:

Oprávnění příslušníků GIBS

Práva příslušníků Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) mají poměrně rozsáhlý rámec. V souladu se zákonem o Policii mají GIBS oprávnění omezit osobní svobodu. Tímto omezením osobní svobody se obvykle rozumí krátkodobé omezení volného pohybu, a to zejména v případech, kdy je subjektem omezený člen nebo zaměstnanec jiného bezpečnostního sboru.

Příslušníci GIBS jsou dále oprávněni zajistit osobu, která okamžitě ohrožuje svůj život nebo život a zdraví jiných osob, nebo majetek. Toto oprávnění zahrnuje i zajištění osoby, která má být předvedena podle trestního řádu, což obvykle zahrnuje osoby, které neuposlechly výzvu soudu nebo jiného orgánu v trestním řízení dostavit se k výslechu a podobně.

Příslušníci GIBS mají rovněž právo zastavit dopravní prostředek a provést jeho prohlídku podle podmínek uvedených v § 16 odst. 1 zákona o GIBS. To mohou udělat například při pronásledování pachatele úmyslného trestného činu nebo při pátrání po hledané osobě, zbraních nebo střelivu.

Mezi oprávnění příslušníků GIBS patří také využívání donucovacích prostředků, jako jsou hmaty, chvaty, obušky, slzotvorné nebo jiné dočasné paralyzátory, varovné výstřely a pouta. Tyto prostředky však smí být použity pouze za podmínek stanovených v § 22 zákona o GIBS, což zahrnuje výzvu osobě, proti které je zásah zaměřen, aby přestala s protiprávním jednáním, s upozorněním, že budou použity donucovací prostředky – s výjimkou situací, kdy se prostředek používá k zabránění odjezdu vozidla. V případě ohrožení života nebo zdraví osoby a nemožnosti odkladu lze upustit od výzvy.

Závěr

Celkově lze konstatovat, že prověřování a vyšetřování činů osob spadajících do pravomoci GIBS podléhá řadě specifických pravidel, která se odlišují od obvyklých postupů v trestním řízení.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 341/2011 Sb., o generální inspekci bezpečnostních sborů, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz