Hlavní obsah

Nahlížení do katastru nemovitostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nahlížení do katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí je velice důležitá evidence, která eviduje pozemky, doby a byty, které často tvoří podstatnou část majetku člověka. Čtěte, co vše můžete v katastru nemovitostí najít.

Článek

Katastr nemovitostí, jak již naznačuje jeho název, slouží k evidence nemovitostí v České republice. Tato evidence zahrnuje seznam, popis a geografické určení těchto nemovitostí. Kromě toho katastr nemovitostí uchovává informace o vlastnických a jiných právech k jednotlivým nemovitostem. Jak probíhá proces prohlížení katastru nemovitostí a co lze v něm vyhledávat? To se nyní přiblížíme.

Jak funguje nahlížení do katastru nemovitostí

Systém pro prohlížení katastru nemovitostí je v současné době jednoduše dostupný, protože umožňuje elektronický přístup. Prohlížení katastru nemovitostí a získání informací o pozemcích, bytech nebo rodinných domech je zdarma a lze to provádět online prostřednictvím webových stránek www.cuzk.cz. Samotné prohlížení katastru nemovitostí nepožaduje žádnou registraci. Nicméně, pro zobrazení úplného souboru informací, jako je například identifikace vlastníka hledaného pozemku, je potřeba alespoň zadat ověřovací kód (CAPTHA) nebo se přihlásit s pomocí občanské identity. Alternativně je možné vytvořit si účet pro dálkový přístup k údajům v katastru nemovitostí.

Jak dochází ke změnám údajů v katastru nemovitostí

Změny v katastru nemovitostí se provádějí prostřednictvím zápisu. Existuje několik způsobů, jak provést zápis:

- Vkladem

- Poznámkou

- Záznamem

Poznámka má především informativní charakter a katastrální úřad ji zaznamenává na základě rozhodnutí nebo oznámení od soudu, správce daně, insolvenčního správce a podobně. Tímto způsobem se do katastru nemovitostí zapisují informace jako exekuční příkazy k prodeji nemovitostí, zákazy zřízení zástavního práva nebo přednostní práva k zřízení věcného práva. Všechny tyto údaje lze získat při prohlížení katastru nemovitostí.

Naopak záznamy se používají k zaznamenání práv, jako je právo hospodařit s majetkem státu nebo právo spravovat nemovitosti v majetku státu. Záznamy se nejčastěji provádějí na základě návrhu orgánů veřejné moci.

Nejdůležitějším zápisem pro běžného jedince je vklad. Vkladovým řízením se provádí zápisy změn, vzniků a zániků zejména vlastnických práv, ale také práv k stavbě a jiných věcných práv. Vklad lze provést pouze po schválení katastrálním úřadem. Bohužel samotné podání návrhu není zdarma, za každý návrh na vklad je stanovena správní poplatek ve výši 2.000,- Kč. Návrh na vklad se podává u příslušného katastrálního úřadu podle obvodu, kde se nemovitost nachází.

Katastrální úřad zahájí vkladové řízení po obdržení návrhu na vklad a u nemovitostí v katastru nemovitostí se označí tzv. plomba. Tato plomba na nemovitosti indikuje, že na příslušném listu vlastnictví probíhají změny. Plomba má také ochrannou funkci vůči současnému vlastníkovi nemovitosti, který má možnost nesouhlasit s probíhajícím vkladovým řízením. Plomba zůstane na nemovitosti nejméně 20 dní, až poté může dojít k převodu vlastnických práv po uplynutí této ochranné lhůty.

Monitorování průběhu vkladového řízení

Stav vkladového řízení lze také sledovat online a bezplatně. Alternativně je možné provádět přímé prohlížení záznamů v katastru nemovitostí. Informaci o tom, zda konkrétní nemovitost (byt, pozemek nebo jiná jednotka) je součástí vkladového řízení, lze získat při hledání konkrétní nemovitosti v rámci prohlížení katastru nemovitostí. Pro získání informací o průběhu vkladového řízení je potřeba znát číslo vkladového řízení a příslušné pracoviště katastrálního úřadu. Alternativně můžete vyhledat řízení podle data jeho zahájení a příslušného pracoviště.

Monitorování změn v katastru nemovitostí

Pro efektivnější sledování případných změn v evidenci nemovitostí umožňuje katastrální zákon zřídit tzv. službu sledování změn. Tato bezplatná služba je k dispozici online bez nutnosti návštěvy katastrálního úřadu. Žádost o zřízení této služby může podat vlastník nemovitosti, zástavní věřitel nebo osoba oprávněná věcným břemenem a podobně. Pokud si vlastník nemovitosti požádá o aktivaci této služby, bude automaticky informován o jakýchkoli změnách v katastru nemovitostí týkajících se konkrétní nemovitosti, například prostřednictvím e-mailu, SMS nebo datových zpráv. Tato služba jistě usnadní život vlastníkům nemovitostí, protože nemusí pravidelně kontrolovat katastr nemovitostí, aby zjistili, zda nebyly provedeny neoprávněné změny u jejich nemovitostí.

Jaké další informace můžete získat při prohlížení katastru nemovitostí?

Je výhodné sledovat katastr nemovitostí ještě před uzavřením kupní smlouvy. Bez toho byste mohli čelit nepříjemným překvapením, protože prodávající nemusí vždy upozornit na existenci práv, jako je zástavní právo, která však mohou být evidována v katastru nemovitostí. Informace zapsané v katastru nemovitostí se obvykle považují za správné a kompletní, a není možné se bránit proti právu, které je veřejně dostupné v katastru, s tím, že prodávající se o něm nepři uzavírání smlouvy zmínil.

ZÁVĚR

Prohlížení katastru nemovitostí je dostupné online pro každého s přístupem k internetu. Základní prohlížení je zdarma, ale pro zobrazení plného rozsahu informací je potřeba zadat ověřovací kód nebo se přihlásit, buď s použitím občanské identity nebo po vytvoření uživatelského účtu pro vzdálený přístup do katastru nemovitostí. Můžete vyhledávat jednotlivé parcely, budovy, jednotky a získat informace o probíhajících řízeních. Vlastnické právo je jedním z nejčastěji evidovaných práv v katastru nemovitostí, ale existuje celá řada dalších zaznamenaných práv, jako je právo stavby, zástavní právo, předkupní právo, spoluvlastnictví nebo reálného břemene.

Věcné břemeno při převodu nemovitosti na děti a vnoučata - vaše pojistka

Víte, co je věcné břemeno?

Čtěte, jak jej vhodně použít:

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon), v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz