Hlavní obsah
Právo a státní správa

Péče o dítě - střídavá, výlučná + jak je to při rozvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Péče o dítě

Víte, jaké jsou všechny formy péče o dítě? Víte, jaká jsou kritéria posuzovaná soudem? Víte, jaká jsou pravidla při rozvodu manželství? Vše se dočtete v tomto článku.

Článek

Péče o dítě představuje jedno z práv a zároveň závazků, které přirozeně vyplývají z rodičovství a s ním spojené rodičovské odpovědnosti. V situaci, kdy rodiče žijí se svými dětmi ve stejné domácnosti, jsou právní otázky ohledně péče o dítě obvykle bezproblémové. Avšak složitější situace vznikají, pokud dochází k rozvodu rodičů a nastává potřeba řešit otázky péče o dítě.

Legislativa týkající se péče o dítě je upravena v § 880 a dalších ustanoveních zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen „občanský zákoník“). V následujícím článku se podrobněji zaměříme na různé aspekty spojené s péčí o dítě.

Rodičovská odpovědnost

Rodičovská odpovědnost, jak je definována v ust. § 880 odst. 1 občanského zákoníku, znamená, že rodiče vykonávají odpovědnost týkající se osoby dítěte v souladu s jeho vývojem.

Tento termín označuje soubor práv a povinností rodičů, včetně ochrany dítěte, udržování osobního kontaktu, zajištění výchovy a vzdělání, péče o jeho zdravý, tělesný, emocionální, mentální a morální vývoj. Zahrnuje také právo na určení místa bydliště dítěte a právo ho zastupovat, spravovat jeho jmění.

Rodičovská odpovědnost platí pro oba rodiče vůči dítěti, pokud nebyli tímto právem zbaveni. Její vznik je spojen s narozením dítěte a zaniká, když dítě dosáhne plné svéprávnosti, obvykle dosažením věku 18 let.

Formy péče o dítě:

  1. Péče jednoho z rodičů: V této situaci se o dítě stará pouze jeden z rodičů.
  2. Střídavá péče: Dítě žije po určitý čas s jedním rodičem a poté přechází k druhému rodiči. Délka těchto období je stanovena s ohledem na individuální potřeby dítěte, jeho věk, osobnost a vztah ke každému z rodičů.
  3. Společná péče: V tomto případě rodiče vykonávají veškerou péči o dítě společně. Toto rozhodnutí soud schvaluje pouze v případě dohody mezi rodiči, a není možné o ní rozhodnout autoritativně. Tato forma péče je stále častěji preferována rozvádějícími se rodiči, protože umožňuje větší flexibilitu.
  4. Péče jiné osoby než rodiče: Tato varianta zahrnuje péči poskytovanou jinou osobou než biologickými rodiči.

Střídavá péče podporuje to, že dítě tráví čas jak s jedním, tak i s druhým rodičem. Společná péče předpokládá, že oba rodiče se podílejí na veškeré péči o dítě, včetně osobní péče. V případě rozhodnutí soudu o výlučné péči jednoho z rodičů zůstává druhý rodič nadále nositelem rodičovské odpovědnosti a má právo na styk s dítětem, pokud soud jinak nerozhodne.

Výživné nezletilého dítěte

S péčí nezletilého dítěte je neoddělitelně spojena otázka výživného. Víte, co vše má vliv na výživné a jeho výši? Čtěte:

Kritéria pro rozhodnutí o svěření do péče

Kritéria pro rozhodnutí o svěření do péče jsou definována v souladu s ustanovením § 907 odst. 2 občanského zákoníku. Soud přijímá rozhodnutí s ohledem na zájem dítěte a zváží několik klíčových faktorů.

  1. Osobnost, vlohy a schopnosti dítěte: Soud zohledňuje individuální vlastnosti dítěte včetně jeho schopností a vývojových možností, a to ve vztahu k životním podmínkám obou rodičů. Také se zaměřuje na citovou orientaci a prostředí, ve kterém dítě vyrůstá.
  2. Výchovné schopnosti rodičů: Hodnotí se schopnosti každého rodiče ve výchově dítěte a zacházení s ním.
  3. Stabilita výchovného prostředí: Soud zohledňuje jak stávající, tak očekávanou stálost prostředí, ve kterém má dítě žít. Berou se v úvahu citové vazby dítěte k rodině, sourozencům, prarodičům a dalším osobám, ať už jsou příbuzní nebo nikoliv.
  4. Historie péče o dítě: Soud posuzuje, který z rodičů se doposud řádně staral o dítě, zabezpečoval jeho citový, rozumový a mravní vývoj a kdo má lepší předpoklady pro jeho zdravý a úspěšný vývoj.
  5. Právo dítěte na péči obou rodičů: Soud respektuje právo dítěte na péči obou rodičů a udržování pravidelného osobního styku s nimi. Zohledňuje i práva druhého rodiče, kterému dítě není svěřeno, včetně pravidelných informací o dítěti.
  6. Schopnost rodiče dohodnout se s druhým rodičem: Soud bere v úvahu schopnost rodiče dohodnout se s druhým rodičem ohledně výchovy dítěte.

Péče o dítě při rozvodu manželství

Péče o dítě při rozvodu manželství je častým požadavkem našich klientů. V souladu s ustanovením § 755 odst. 3 občanského zákoníku mají rodiče povinnost upravit situaci nezletilého dítěte ještě před samotným rozvodem manželství. Z toho vyplývá, že rozhodnutí o péči nad dítětem je nezbytným předpokladem pro samotný rozvod rodičů.

Soud při rozhodování o péči bere v úvahu zájem dítěte. Z hlediska zájmu dítěte je preferováno, aby se rodiče dohodli na péči nad ním. V praxi je dohoda rodičů více respektována než rozhodnutí soudu, a proto soud aktivně vedoucí rodiče motivuje k dosažení dohody ohledně postupu v péči o děti po rozvodu.

I když soud není povinen schválit dohodu rodičů, je závazným úkolem zkoumat, zda tato dohoda skutečně slouží zájmům dítěte. Soud bere v potaz vztah dítěte ke každému z rodičů a jeho vztah k ostatním sourozencům, prarodičům a dalším blízkým osobám.

Povinnost předem upravit situaci dítěte má za cíl chránit jeho zájmy a minimalizovat dlouhodobé spory po rozvodu manželství. Diskuse se však vedou ohledně skutečné efektivity této opatření, zejména v kontextu rozpadu nesezdaného soužití páru, kde zákon nezasahuje do regulace péče o děti. To vede k odlišnému postupu v otázce péče o děti mezi sezdanými a nesezdanými rodiči.

Rozvod manželství

Zajímá Vás více o rozvodu manželství? Vše se dozvíte v následujícím článku:

Výživné manžela a rozvedeného manžela

S otázkou rozvodu manželství souvisí otázka výživného manžela a výživného rozvedeného manžela. Víte, jaké jsou podmínky pro přiznání? Vše se dozvíte v následujícím článku:

Svěření dítěte do péče jiné osoby

Svěření péče o dítě jiné osobě podléhá ustanovení § 881 občanského zákoníku. Rodiče mohou toto opatření provést dohodou mezi sebou nebo na základě rozhodnutí soudu, přičemž rozhodujícím faktorem je vždy zájem dítěte.

Pokud jde o trvalé změny v rodičovské odpovědnosti, nemohou rodiče tuto záležitost regulovat sami a musí se obrátit na soud. Jestliže rodiče bez soudního rozhodnutí svěří dítě třetí osobě s úmyslem přenést na ni trvale rodičovskou odpovědnost, je tato osoba povinna informovat orgán sociálně-právní ochrany dětí, kterým je obecní úřad obce s rozšířenou působností.

V případech, kdy je nezbytná okamžitá pomoc, zejména pokud je ohrožen příznivý vývoj dítěte, má dítě výchovné problémy nebo rodiče nejsou schopni zajistit dočasnou péči, mohou rodiče svěřit dítě do zařízení poskytujícího okamžitou pomoc.

Soud je jediným orgánem oprávněným rozhodovat autoritativně o svěření dítěte do péče jiné osoby nebo zařízení. Rozhodnutí soudu může být motivováno výchovným opatřením nebo formou zásahu. V případě nutnosti zásahu je nezbytné pečlivě posoudit legitimní cíl, míru intervence, přiměřenost, adekvátnost a rychlost postupu.

Pro rychlá rozhodnutí v naléhavých případech existuje speciální úprava předběžného opatření upravující poměry dítěte, obsažená v ust. § 452 a násl. zákona č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních. Naléhavost takového rozhodnutí je zdůrazněna situací, kdy je dítě v nedostatečné péči, bez ohledu na to, zda existuje osoba s právem pečovat o dítě, nebo kdy je dítě vážně ohroženo nebo narušeno ve svém životě, normálním vývoji nebo jiném zájmu.

Závěr

Jak je výše popsáno, neexistuje pouze jedna forma péče o dítě.

Zároveň ohledně péče jsou i jiné otázky, například pravidla související s rozvodem manželství.

Vyberte to, co je pro dítě nejlepší.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz