Hlavní obsah
Zdraví

Kalísie vonná: domácí lékárnička, která by neměla v domácnosti chybět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská

Kalísie vonná je krásná rostlina a velmi rychle se rozrůstá

Líbí se mi doma mít krásnou rostlinu, která nejen potěší oko, ale která je i zdraví prospěšná. Jednou z nich je kalísie voňavá nebo vonná, přezdívaná i jako Zlatý vlas, Venušin vlas nebo domácí ženšen.

Článek

Kalísie vonná roste v tropech a subtropech, má tedy ráda teplo a vlhko. U nás ji můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu, která snáší pokles teplot až na 12°C. Vzhledově je podobná své příbuzné rostlině, kterou známe pod názvem voděnka či blázen.

Kalísie rychle roste a množí se odlomky (řízkováním), rychle ve vodě zakoření. Má ráda polostín, ale toleruje i slunečná stanoviště. Od jara do podzimu ji lze pěstovat na zahradě, balkoně, ale je potřeba ji vystavit, až nehrozí mrazíky a zavčas ji na podzim schovat, a to dřív, než teplota klesne pod 10°C. V teplém období rostlině dodáváme více vody a na zimu zálivku omezíme.

Jedná se o velmi účinnou rostlinu a doporučuji její užívání konzultovat s lékařem. Patří k rostlinným antibiotikům a příznivě působí na alergie, revmatismus, kardiovaskulární, oční a infekční problémy, má protizánětlivé a proti sklerotické působení. Osvědčila se při zánětech močového měchýře, hojení ran a popálenin, zánětu dásní, zubů, proti cukrovce, chřipce, podporuje štítnou žlázu. Rostlina má široký záběr a právem se ji říká zázračná.

Jak lze rostlinu používat?

Můžeme využívat listy, ale spíše využíváme horizontální výhony, nejúčinnější jsou, když má oddenek cca osm kolínek. Listy v přiměřeném množství můžeme používat do salátů k přímé spotřebě.

Oddenky před zpracováním dáme do čisté utěrky a na týden vložíme do chladničky. Po sedmi dnech je nadrobno nakrájíme a zalijeme ji aspoň čtyřicetiprocentním lihem a necháme macerovat přibližně 14 dní. Potom scedíme a můžeme užívat vnitřně jako tinkturu po kapkách podle své váhy. Nejlépe rozdělit do třech dávkách. Takže pokud vážíte 60 kg, dáte si po 20 kapkách 3× denně. Užívat můžete i zevně na bolavé klouby. Tinkturu nejlépe použijte do jednoho roku nebo dvou let.

Až budete louhovat, nelekněte se, pokud vám rostlina zfialoví, je to naprosto přirozené. Tinkturu neužívejte neustále vnitřně ale dejte si třeba po třech týdnech užívání týdenní pauzu.

Můžete si připravit i odvaz z kalísie vonné, který lze též využít zevně i vnitřně. Vezmete si dva dvaceti centimetrové listy, nakrájíte je a povaříte ve čtvrt litru vody, necháte deset minut louhovat, přecedíte. A můžete vypít. Odvar posiluje imunitu a je protizánětlivý.

Listy kalísie vonné vložíme na den do mrazáku, dvě hodiny před použitím vyndáme, vyždímáme a tím získáme tekutinu, kterou můžeme používat na péči o pleť, popáleni, obklady na oči, uši apod.

Pokud užíváte léky, je lepší se poradit s lékařem, než rostlinu budete užívat.

O rostlinách se říká, že nám prospívají i jenom svojí přítomností. Kalísie voňavá má i čistit vzduch, takže i kdybyste si nechtěli z ní dělat tinktury, tak do domácnosti se hodí.

______

Zdroj:

Zdeňka Nováčková, Zázračné byliny, k dlouhověkosti bez léků, nakladatelství BVD, s.r.o., 2018, https://www.bylinkyprovsechny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz