Hlavní obsah
Lidé a společnost

My jsme to tady všechno vybudovali! Aneb taky jednou budete staří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Máme tady pokračování nejčastějších hlášek, které se vyskytují v diskuzích pod různými články. Pojďme se opět společně pobavit a třeba se zase v něčem poznáte.

Článek

Jsou vám tyto komentáře stejně povědomé jako u předchozího článku?

My jsme to tady všechno vybudovali.

Myslíte ten socialismus, díky kterému jsme sto let za opicemi a nemáte ty důchody, jaké byste si představovali?

My jsme si na důchod platili.

Ne, neplatili. Náš průběžný systém je postavený na solidaritě. Vy jste platili důchody tehdejším důchodcům, my nyní platíme důchody vám. S tím rozdílem, že vy jste se dožili důchodu v krásném věku a penzi máte nejvyšší v historii. Dnešní pracující odpracují daleko více let, do penze odejdou později a možná nebudou mít důchod vůbec žádný nebo jen směšný. Proč si pořád stěžujete?

Dnešní mladí se jen válejí po mama hotelech.

Dnešním mladým bohužel mnohdy nic jiného nezbývá v této době předražených nájmů, drahých hypoték a nemovitostí. Pokud děti studují, je logické, že budou bydlet doma. Pokud jsou bez partnera, není lehké utáhnout byt sám. Nebojte, až si někoho najdou, určitě se odstěhují. Kromě toho spousta mladých využívá tzv. spolubydlení s jinými mladými. Sami jste s rodiči bydleli dokonce i v době, kdy už jste měli rodinu a čekali jste až za pár drobných postavíte dům nebo jste čekali na byt, který jste po revoluci odkoupili za hubičku.

Taky jednou budete staří.

Ano, to je jistější než to, že budeme mít důchod.

Mladí si ničeho neváží a nemají úctu ke starším.

Naopak. Já i mé okolí má bohužel tu zkušenost, že mladí lidé se ke starším chovají velice slušně a s úctou a také v MHD pouští staré lidi sednout. Naopak nerudných a sprostých důchodců jsme potkali velké množství. Koneckonců chodí i na různé diskuze. Všechna čest výjimkám. Víme, že všichni nejste stejní, a toho si vážíme.

Mladí jsou líní mít děti, jen cestovat a bavit se.

S kolika mladými lidmi jste o tom diskutovali? Se dvěma? Mladí lidé jsou hlavně zodpovědní a děti si chtějí pořídit až budou vědět, že na to mají a rodinu uživí a hlavně budou mít kde bydlet. V dnešní době, kdy je stát proti mladým rodinám to ani jinak nejde. Nebo snad chcete, aby děti plodili hlava nehlava a pak si chodili pro sociální dávky? Chcete mladým vyčítat, že jsou prostě zodpovědní a v dnešní době jim nezbývá nic jiného než mateřství odkládat? Vždyť jim ani nepřejete rodičovský příspěvek (nedej bože, kdyby se měl zvýšit) a „dlouhou“ rodičovskou dovolenou.

Vy jste si snad dělali děti pro peníze?

Z diskuze o navyšování rodičovského příspěvku. Jako že by si někdo účelově pořídil dítě kvůli tomu, že by měsíčně bral místo 8 000 Kč celých 9 000 Kč? To asi ne, že? Tady jde prostě a jednoduše o princip. Co kdyby se důchody a příspěvky na bydlení zvyšovaly vždy pouze těm, kteří začnou tuto dávku pobírat až od určitého data? To už by se vám tak nelíbilo, že.

My jako mámy jsme neměly ani korunu mateřskou.

Ale měly, jen nekecejte.

Fialova drahota.

Ano, s inflací šlo nejspíše také zatočit tak, že by vláda včas zareagovala a zastropovala ceny energií v době, kdy začaly strmě růst a ne v době, kdy už začaly pomalu klesat. V tomto případě inflace stihla vyrůst do nebeských výšin, vše se neuvěřitelně zdražilo. Poté když se ceny energií konečně, s křížkem po funuse, zastropovaly, mohli se akorát tak napakovat dodavatelé energií. To se fakt nepovedlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz