Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nesouhlasím se zavedením školného na státních vysokých školách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Dle doporučení NERV by se mělo na státních a veřejných vysokých školách zavést školné. Byla by to další zátěž pro rodiny s dětmi? Nebo by se zvýšilo zadlužení rodin či samotných studentů?

Článek

Se zavedením školného souhlasím pouze v jednom případě. Pokud student vystuduje za peníze daňových poplatníků a pak utíká do zahraničí vydělávat větší peníze, než by si vydělal u nás. Ač za platy v naší zemi studenti nemohou (třeba kdybychom nebyli s platy tak zoufale zaostalí, vystudovaní studenti by neměli důvod odcházet do zahraničí), měli by zpětně doplatit jakýsi poplatek, kterým by se, alespoň symbolicky, podíleli na úhradě nákladů za jejich studium.

V opačném případě jsem hrubě proti zavedení školného v jakékoli podobě. Pokud by to byla částka symbolická, nepocítili bychom ji ani na kvalitě vzdělání, ani na zvýšení platů akademických pracovníků. Byly by to pouze vyhozené peníze pro studenty, potažmo jejich rodiče.

Ani dnes ale není studium finančně nenáročné. Pokud tedy student nemá to štěstí, že univerzitu má v místě bydliště nebo v blízké vzdálenosti, je zapotřebí si zajistit ubytování. Pokud jsou koleje plné, což je každoroční problém, musí si studenti zajistit klasicky pronájem, často ve formě spolubydlení. Ať už se jedná o koleje nebo pronájem, částka ani za jeden typ ubytování není zanedbatelná a za poslední roky tyto položky šly cenově strmě nahoru. Dále je zapotřebí si zajistit jídlo, skripta a další pomůcky potřebné ke studiu. Řada studentů samozřejmě chodí na brigády, ale v první řadě mají řádně studovat a brigádou si přivydělat na to nejnutnější nebo nějakou zábavu. Pokud se k těmto nákladům přidá ještě školné, zatíží to buď studenty samotné nebo rodiny.

A nemůžeme přeci v dnešní době po studentech chtít, aby se kvůli studiu zadlužili. Dnes, kdy si mladí musí šetřit na drahé bydlení, na dítě, na stáří a důchod, po nich ještě máme chtít, aby se zadlužili kvůli studiu dávno předtím, než si začnou plnohodnotně vydělávat? To je opravdu skvělý start do dospělého života, kdy nebudou vědět, na co si půjčovat a šetřit dřív. Za tohoto stavu a těchto podmínek jsem momentálně absolutně proti.

Často se argumentuje tím, že jinde ve světě se také školní hradí, ale už nikdo nedodá, že ty platy tam také mají jiné.

Vzdělání má být dostupné všem a bez diskriminace v podobě dostatku nebo nedostatku financí. Vždyť ty lékaře, sestřičky, právníky, soudce, učitele, ekonomy, IT, architekty, účetní (a mnoho dalších profesí) všichni potřebujeme.

Anketa

Jste pro zavedení školného na vysokých školách?
Ano
60,4 %
Ne
35,4 %
Ano, ale mám k tomu výhrady
4,2 %
Celkem hlasovalo 1512 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz