Hlavní obsah
Názory a úvahy

Učitelé a nevychované děti. Nebo spíše nevychovaní rodiče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

To jsem zase jednou nevěřila svým očím, jak se dospělí lidé, rodiče, kteří mají být vzorem pro své děti, dokáží chovat. Můžeme se pak divit, že to na školách vypadá tak, jak vypadá?

Článek

V jedné nejmenované skupině na sociální síti se rozhořčená matka ostatních maminek ptala na názor, co by udělaly na jejím místě. Dcera této mamky přišla domů s tím, že paní učitelka po ní a její sousedce hodila klíče. Nejspíše z rozmaru, nejspíše za to, že ty dvě dávaly absolutní pozor, poslouchaly výklad a zapisovaly si poznámky. Neb aspoň tak to vypadalo v diskuzi, která se rozeběhla pod příspěvkem.

Bylo mi smutno z toho, že až na pár výjimek, se matky směrem ke kantorce vyjadřovaly tak, že by se za to nemusel stydět ani onen bájný dlaždič. Od osobních útoků a sprostého urážení (začínající na K a P) až po výhrůžky, že by dotyčnou nahlásily vedení či přímo na policii. Objevilo se i pár komentářů, že by si za učitelkou osobně zašly a fyzicky ji napadly.

Ač si o učitelské profesi myslím své a mám jisté výhrady, bylo mi z těch rodičů zle a kantorů neskutečně líto. A to z toho důvodu, že se musí potýkat nejen s nevychovanými spratky bez sebereflexe (viz chovala jsem se špatně, přišel trest, honem si postěžovat mamince, ať té zlé učitelce ukáže), ale také s jejich nevychovanými rodiči.

Jak ale mají být děti slušně vychované, když se jejich rodiče chovají doslova jako dobytek?

Proč jsou dnes děti nedotknutelné a učitele ti špatní, kteří se nesmějí na dítko ani špatně podívat, jinak je zle?

Hovořila jsem na toto téma s jednou matkou, která praktikuje tradiční výchovu a své děti učí, že autority se mají ctít. Sama řekla, že v jejich třídě je v menšině a že třídní schůzky vždycky stojí za to. Nevěří vlastním očím, co tam někteří rodiče předvádějí.

Neříkám, že by učitel měl nesmyslně děti drtit a trestat je fyzickými tresty ve stylu Obecná škola. Zároveň by ale měl mít respekt a měl by mít v kompetenci si sjednat pořádek. A ne si za každé špatné slovo vyslechnout slovní průjem urážek a výhrůžek od rodiče ublíženého školáka.

Milí učitelé, obdivuji vás, že v dnešní době zvládáte učit a nevykašlete se na to.

Díky všem rodičům, kteří si ještě v dnešní době zachovali zdravý rozum a sebereflexi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz