Hlavní obsah
Práce a vzdělání

„Díky moc“ aneb jak nám AI přidala víc práce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Katerina Lewis-Archer

Foto: AdobeStock/ Licence #317914687

AI vtrhla do našich kanceláří a škol s vervou chřipkového viru na podzim. Oproti chřipce nám ovšem přinesla příslib, že nám „zjednoduší život“.

Článek

Po dvou letech jejího používání v práci si tímto prohlášením už nejsem tak jistá.


Ano, vyhledávání informací a sumarizace mi nyní zabírají minimum času. A ano, AI mi výsledky rovnou vloží i do tabulky, i když tu si ale nakonec musím sama upravit pro sdílení. Také psaní dokumentů mi teď zabere podstatně méně času.

Ale tato nová pracovní revoluce s sebou přináší i svou daň.


Také se někteří vaši kolegové jako mávnutím kouzelného proutku naučili perfektní gramatiku a stavbu věty, a jejich e-maily znějí, jako kdyby si právě dodělali MBA? Také vám odpovídají v profesionálním časovém intervalu a odpoví vám na každou otázku – někdy i s vaším textem – když doteď jste si museli počkat na jednověté odpovědi i dva týdny? Ano, i oni používají svého AI asistenta.


Můžete žít v domnění, že jste se právě dostali do ráje „projekt manažerů“ a každý z vašeho týmu je informovaný a jede podle plánu. Z toho vás ale vyvede týdenní týmová schůzka, kde nikdo neví důležité detaily projektu, o kterém jste si vyměnili s každým několik e-mailů. Ano, vaši kolegové (ani váš nadřízený) vaše e-maily pořádně nečetli. Zkopírovali je a zadali AI, aby jim je sumarizovala (bohužel bez již zmíněných detailů), a vám odpověděla. Tudíž zase zabijete další schůzku vysvětlováním faktů, nad jejichž vypisováním s kolegy jste strávili minulý týden.


Sešel-li se váš tým ve virtuálním prostředí, po skončení schůzky, kromě zápisu, pošlete také video, transkripci videa a sumarizaci transkripce kolegům, speciálně těm, kteří se nemohli zúčastnit (a kteří také pořádně nečtou vaše e-maily). Nicméně víte, že pro některé to budete muset zase zopakovat za týden.


Pokud je navíc vaší náplní práce zaučování nových zaměstnanců, ten HR dokument, co jste pro šéfa tak vítězoslavně aktualizovali pomocí ChatGPT před šesti měsíci a obsahoval každý možný detail i s infografikami, už stačit nebude. Šéf ví, že v dnešní době nikdo nečte (ani on vaše e-maily) a video je „king“. Tudíž vám pošle odkaz na nový AI video nástroj, o kterém si zrovna přečetl na LinkedInu a který to má udělat „v podstatě za vás“. Vy zjistíte, že neudělá. To znamená, že po šichtě v kanceláři a večerním kolečku s rodinou se budete muset naučit, jak udělat 2minutové video z vašeho 30stránkového dokumentu. A ne, 5 minut to trvat nebude, jak si váš šéf myslí.


Pokud máte to „štěstí“ a váš šéf je navíc takzvaný „AI entuziast“, bude vám posílat vychytané AI nástroje „pro tým“ každý druhý týden, a vaším úkolem bude jim to vysvětlit, aby je začali používat (formou videa, samozřejmě). Gratuluji, právě jste se stali, nad rámec své pracovní náplně a po večerech, týmovým AI guru pro nástroje, které někdo stěží otevře.


Jestliže se právě ve vaší firmě otřásají židle díky AI revoluci, v týmu se to vylidňuje a vám šéf nabídne „novou“ manažerskou pozici, měli byste zbystřit. Ono těch pár tisíc navíc a „titul“ zní dobře, ale počítejte s tím, že toho moc „manažovat“ nebudete – kromě AI a svého času. Práce vyhozených kolegů se totiž právě slila do té vaší, a vy budete dělat práci vás všech s pomocí někoho, kdo není ani tak „Einstein na steroidech“, jak si váš šéf myslí, ale spíš autistický „Rain Man“. Je geniální, ale než z něj dostanete to, co potřebujete, je to jízda.


Připravte se také na to, že od teď půjde kredit za každý váš pracovní výtvor a jeho úspěch na účet vašeho „geniálního“ AI kolegy, i když jste na tom vy strávili dva dny, aby to vypadalo a znělo tak, jak má. Vám šéf bude vyčítat, že to trvalo ty dva dny, protože co je tak těžkého na „zadej, zkopíruj a vlož“, že?


Jak se AI stále více a více zabydluje v našich institucích a firmách, bude potřeba našim šéfům a manažerům vysvětlit, že jejich nový oblíbený, a hlavně levný „AI zaměstnanec“ stále potřebuje dost „lidské práce“, aby měly jeho výtvory hlavu a patu a vypadaly k světu. A ta pořád stojí čas a hlavně peníze.


Hodně štěstí s vysvětlováním!

* Text je originální prací autora, nicméně ChatGPT byl použit na opravení gramatiky ;)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz