Hlavní obsah
Jídlo a pití

Makové linecké: tradiční cukroví v jemné a neobvyklé podobě

Foto: Katka Kohoutková

Makové linecké je krásná varianta klasiky. Mák dodá těstu jemnost, šťavnatost a zajímavý vzhled. Sdílím svůj recept, který drží tvar a zůstává křehký i po upečení.

Článek

Linecké cukroví zná každý, ale maková verze přináší příjemnou změnu, která zaujme vzhledem i chutí. Mák dodá těstu jemnost, vláčnost a lehce zemitou chuť, díky které je cukroví zajímavější než klasické provedení. Těsto se snadno zpracovává, nelepí se a po upečení zůstává krásně křehké.

Makové linecké patří mezi druhy, které nejsou složité, ale na stole vypadají úžasně. V článku najdete můj osvědčený recept, praktické tipy k přípravě i doporučení, jaké náplně se k němu hodí nejlépe.

Recept:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mletého máku
  • 60 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 170 g másla (studené)
  • troška citronové kůry (nemusí)
Foto: Katka Kohoutková

Makové linecké

Na vál či pracovní podložku si odvážíme sypké suroviny. Doprostřed uděláme důlek kam vyklepneme žloutek. Studené máslo nakrájíme na plátky a rozložíme dokola. Zpracujeme v těsto - nejdříve jakoby drobenka, pak se krásně spojí. Necháme minimálně hodinu odležet v lednici. Vyvalíme a vykrájíme oblíbené tvary. Pokud chcete mít úplně stejně vysoké kusy - dejte si k těstu špejle - ty Vám budou hlídat výšku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 8-10 minut. Vychladlé se slepuje povidly (moje kombinace) anebo je také výborný lemon curd. Ten se dá vyrobit podle návodu z internetu popřípadě koupit hotový. Slepené cukroví obalujeme v moučkovém cukru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz