Článek
Linecké cukroví zná každý, ale maková verze přináší příjemnou změnu, která zaujme vzhledem i chutí. Mák dodá těstu jemnost, vláčnost a lehce zemitou chuť, díky které je cukroví zajímavější než klasické provedení. Těsto se snadno zpracovává, nelepí se a po upečení zůstává krásně křehké.
Makové linecké patří mezi druhy, které nejsou složité, ale na stole vypadají úžasně. V článku najdete můj osvědčený recept, praktické tipy k přípravě i doporučení, jaké náplně se k němu hodí nejlépe.
Recept:
- 250 g hladké mouky
- 50 g mletého máku
- 60 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 1 žloutek
- 170 g másla (studené)
- troška citronové kůry (nemusí)
Makové linecké
Na vál či pracovní podložku si odvážíme sypké suroviny. Doprostřed uděláme důlek kam vyklepneme žloutek. Studené máslo nakrájíme na plátky a rozložíme dokola. Zpracujeme v těsto - nejdříve jakoby drobenka, pak se krásně spojí. Necháme minimálně hodinu odležet v lednici. Vyvalíme a vykrájíme oblíbené tvary. Pokud chcete mít úplně stejně vysoké kusy - dejte si k těstu špejle - ty Vám budou hlídat výšku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 8-10 minut. Vychladlé se slepuje povidly (moje kombinace) anebo je také výborný lemon curd. Ten se dá vyrobit podle návodu z internetu popřípadě koupit hotový. Slepené cukroví obalujeme v moučkovém cukru.







