Hlavní obsah
Věda

Novinky z Dejvic aneb Katolická teologická fakulta s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit - Wikipedia / Creative Commons / volná licence

Ilustrační obrázek

KTF má nového děkana - Co můžeme očekávat do budoucna? Co na aktuální dění říká člověk, který se stal prvním trnem v oku, pro vedení školy a katolické církve?

Článek

„Nejde o Petráčka…“ Tato slova rozpoutala zevrubnou debatu o stavu KTF UK. Vyhazov prof. Petráčka, byl první hybnou sílu, která nám začala poodhalovat, že teologická fakulta nefunguje tak, jak má. Situace se od té doby nejen, že nezlepšila, ale po volbě nového děkana je jasné, že ani nezlepší. Mnozí hovoří o novém děkanovi - Jaroslavu Brožovi, jako o pokračovateli pana Novotného. Je tomu skutečně tak? Co bude nadále s fakultou? A co čeká na nás?

Pokud je pro Vás „kauza Petráček“ nebo aktuální dění na Katolické teologické fakultě nové, doporučuji přečíst můj předchozí článek: Kdo nejde s námi, jde proti nám! Co nám říká „kauza Petráček“ o církvi? nebo vyjádření - Mons. prof. Tomáše Halíka. My ostatní můžeme pokračovat.

Všechno tvořím nové…

Po volbě nového děkana, by se dala celá situace považovat za vyřešenou. To je ovšem chyba lávky. Problematický děkan, byl sice nahrazen, ale nahradil jej docent Brož, který za působení děkana Novotného, působil v pozici proděkana. Dá se tak očekávat, že půjde ve šlépějích svého předchůdce pod silným církevním vlivem a absolutní poslušností, ke svému nadřízenému. Touto osobou bohužel není rektorka UK, ale vedení církve - včele s arcibiskupem.

Mnozí z komentujících, pod minulým článkem, reptali a klevetili: „Proč vadí poslušnost arcibiskupovi, vždyť to je v pořádku… P*kuřuje hom*ušům a pak se diví… Petráček nemůže hlásat něco jiného, než co hlásá církev a Ježíš, ať si založí vlastní církev!“ (Celou diskuzi najdete - zde)

Ještě před tím, než začnete stavět hranici, jsem se rozhodnul napsat krátké a zjednodušené vysvětlení. Katolická teologická fakulta je součástí Karlovy univerzity, která je veřejnou vysokou školou. Nejedná se o církevní instituci, ale instituci veřejnou, která patří nám všem. Vedoucí postavou na univerzitě je rektor. Děkan spravuje konkrétní fakultu, dané univerzity a zároveň je podřízen osobě rektora.

Vzpouzení se, které předváděl děkan Novotný, není ochranou církve, ale neposlušností. Výpověď, udělená prof. Petráčkovi, není ochranou tradičních hodnot, církevních dogmat a věřících, před „vzpouzejícím“ se knězem, ale nedodržením světského zákona a řádné pracovní smlouvy. A co na to Ježíš? „Dejte tedy císaři, co je císařovo, a Bohu, co je Boží…“ (Marek - 12 kapitola, 17 verš)

Jediný kdo zde předvedl svoji neposlušnost, zpupnost a vykrucování - je sám děkan: „Farizeus“ Novotný.

Ten, prof. Petráčka a další pedagogy, nevyhodil z finančních důvodů, ale nepohodlnosti. Což se v zaměstnání s řádnou smlouvou, nedělá. Zároveň zanedbával své povinnosti děkana a neplnil podmínky akreditačního úřadu, kvůli kterým KTF přišla o akreditace. „Jeho pán mu odpověděl: Služebníku špatný a líný…“ (Matouš - 25 kapitola, 14 verš) A víte, co se s takovými služebníky dělá? „Odpověděli mu: Krutě ty zlosyny zahubí a svou vinici pronajme jiným vinařům, kteří mu budou ve svůj čas odvádět výtěžek…“ (Matouš - 21 kapitola, 33-43 kapitola)

Na vysokých školách je běžnou praxí diskutovat o různých tématech a vést tzv. disputace či kolokvia. Občas i neformálně podiskutovat s vyučujícím na jiné téma, než které je v osnovách. Pan Petráček se tak nedopustil ničeho, co by na akademickou půdu nepatřilo. Jeho názory či vyjádření neměly charakter věroučný či dogmatický, ale čistě diskuzní až debatní.

Univerzita a Teologická fakulta nejsou o striktním memorovaní zákonů, dogmat a slepé důvěřivosti. Jsou především o kritickém myšlení, ověřování informací, diskuzi a názorové pluralitě. Teologie je vědecký obor, který zkoumá Boha. Rozebírá odborné, biblické a historické prameny, které systematicky analyzuje, kriticky zkoumá a následně prakticky užívá.

Tomu, co mnozí z Vás měli namysli, když volali po hlásání správné víry a slov Ježíšových, se říká náboženství a dogmatika…😊

Církev nemá jakékoli právo zasahovat do chodu veřejné instituce. Nemůže v rámci veřejných institucí bezdůvodně nebo na základě svého vnitřního cítění: propouštět zaměstnance, dosazovat na určitá místa „své lidi“ a ani nemá právo vedení či zaměstnance loutkově a pro-ideově řídit. Bohužel odolat svodům moci, peněz a slávě, není jednoduché. Je velmi příhodné, že se tuto neděli četlo v Evangeliu: O Ježíšově pokušení na poušti. Kde za ním přichází Satan a třikrát ho pokouší: „Proměň tyto kameny v chléb… Vrhni se dolů z chrámové střechy… Toto všechno ti dám, padneš-li přede mnou!“ Tehdy Satan neuspěl. A co dnes?

Tak končí katolická komedie…

Nyní, napojeni zpět na původní téma, můžeme vidět pomyslnou zkázu. To co se děje na Katolické teologické fakultě, je jen odrazem dění v církvi. Dosavadní vyhazovy zaměstnanců a výsměch při hlasováních, ze strany vedení KTF? To byl pouhý rozmar. Teď nám dalo vedení církve zcela jasný signál. Je zcela jedno co si myslíte a nehodláme se řídit nutnými „mantinely“. Co na tom, že se toto chování vymyká slovům Krista a křesťanské morálce. Hrát si na oběť je vždy snazší. Mírně mi to připomíná slova Andreje Babiše, který nikdy neodstoupí. Nikdo z nás tady ovšem není věčně, můžeme s klidem dodat.

Dalším hřebíčkem do rakve je: Zpráva ombudsmanky UK, která není nijak pozitivní a poukazuje na velké nedostatky a dlouhodobé problémy na fakultě.

K aktuálním událostem, se vyjádřil i prof. Petráček, ze kterého jsem se rozhodnul vložit redakčně zkrácený kousek.

* Už asi víte výsledky volby děkana Se znalostí kontextů a po 25 letech zkušeností s Jaroslavem Brožem je jasné, že KTF bude nadále reálně vládnout dvojice Jinek - Kříž s Vlnasem v zádech. Divím se Jaroslavovi, že na tuhle roli přistoupil, ale uvidíme, třeba překvapí a fakultu nastartuje na jinou trajektorii. * Definitivní potvrzení, že můj vyhazov během po 18 letech práce a služby jen otevřel nespokojenost se stylem vedení fakulty děkana Novotného a proděkana Jinka. To poskytuje finální zpráva ombudsmanky UK po zapracování mnoha podnětů pracovníků fakulty, akademiků i technicko-hospodářských, a po vyjádření vedení fakulty a jimi doporučených zaměstnanců. Na normální fakultě by odpovědný vedoucí pracovník po takovém debaklu s pokorou odešel do ústraní, nejspíše i opustil fakultu. Zpráva výslovně mluví o absenci elementární sebereflexe a schopnosti převzít zodpovědnost za stávající stav. Místo toho se staví do pozice oběti a Jinek dále zneužívá oficiální stránky fakulty k svým manipulativním apologiím a hrocení konfliktů s rektorátem a etickou komisí UK. Každopádně, osobně jsem za paní ombusmankou nebyl, takže ty desítky podnětů a šetření zjevně mají mnohem širší a hlubší kořeny a potvrzují, že nikdy nešlo a Petráčka.
Facebook - Tomáš Petráček

Proč se církev takto chová?

Každá akce má svou reakci. Touto akcí, byl v případě ČR, z velké části socialismus. Vše od výslechů STB, vyvlastňování církevních majetků, věznění kněží, posílání kněží a duchovních do pracovních táborů či všeobecná křesťanská perzekuce. To vše je jen malý výčet toho, čím si česká církev prošla. Neznamená to však, že církev nenese odpovědnost za své chyby a minulost omlouvá její současné chování. Pouze zmiňuji, že je třeba přihlédnout i na tato fakta. Na události, které se zaryly do lidí, postižených tímto režimem.

Jako reakce, se pak dostavuje snaha církve - chránit se. Ať už před tím, co by ji mohlo ryze pomyslně - „zničit nebo ublížit.“ Silně je toto chování vidět na postavách, jako: Dominik kardinál Duka, Petr Piťha nebo Marián Kuffa. Bohužel svého nepřítele neviděli. Bojovali s tématy, týkající se sexuální morálky a zapomněli na to podstatné.: Solidarita, ochota naslouchat, smysl pro spravedlnost, zodpovědnost za životní prostředí, ekumena, pluralita a otevřenost církev.

Tak moc se báli komunistického Ruska a ideologií, až někteří z nich padli do Ruské pasti: „velkého ochránce křesťanských hodnot“ a svým současným ustrašeným jednáním, zavdávají vzniku nové ideologie - křesťanské ideologie.

Co nás čeká?

Stojíme na prahu nové éry. Nové éry nejen pro KTF, která tímto krokem rozhodla, kam se dál vydá, ale i pro církev samotnou.

Osobně se domnívám, že pokud se vedení a přístup na KTF nezmění, může se klidně stát, že si katolická církev založí svou úplně vlastní školu, na které bude vyučovat svoji, silně názorově obarvenou, ideo-teologii. To by bylo špatně, nejen pro nové kněze, ale následně i pro věřící a celé české katolické prostředí.

Čeká nás tak období velkých změn, které pokud česká katolická církev neudělá, stane se, jak by řekl klasik: desolata est - zničenou. Církev se uzavře sama do sebe a vymře. Je zde stále i cesta dobrá, která by znamenala nápravu. Teď jsme ovšem na rozcestí…

Papež František, zahájil kroky pro duchovní růst - pro 21. století. Jeho pontifikát se nese ve stylu radikálních změn, které jsou vším od slova moderní, až po pokrokové. To vše bez upouštění od toho, na čem církev stojí. U nás se této „aktivizaci“ nedaří. Důvody jsme si již částečně jmenovaly. Tím hlavním je strach církve, která zůstává zakonzervována. Snad nová generace biskupů a církevních osobností, vnese do tohoto sterilovaného prostředí, svěžest a život.

Co říci závěrem?

Nezbývá mi, než popřát: Lepší budoucnost všem studentům, zaměstnancům a vyučujícím KTF. Byť se může zdát, že je celá fakulta na odpis a nikdo nestojí za nic, tak je třeba připomenout, že je zde mnoho, skutečně kvalitních lidí s čistými úmysly, bez kterých by fakulta nemohla fungovat. Vám všem, za Vaši činnost děkuji a vyprošuji mnoho sil, v nelehké situaci.

Velice rád, bych také vyjádřil paušální odpuštění zlému vedení KTF, které se „jenom“ nechalo ovládnout zlem, jak by jistě pravil arcibiskup Graubner. A nad celou věcí mávnul rukou. Nicméně nejsem pokrytec. „Odpuštění je procesem individuálním a věcí jedince…“ (Parafráze - T. Halík)

Mnoho štěstí, drahé KTF!

Pokud se Vám článek líbil, budu rád za sledování na platformě Seznam, případné sdílení mezi Vaše přátele a známé. Svůj názor týkající se situace, můžete slušně sdělit dole v diskuzi. Pro přispívání do ní, musí být uživatel přihlášen.

PAXΩPAXΩPAXΩPAXΩ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz