Hlavní obsah
Zdraví

Kde mám hledat odbornou pomoc při podezření na endometriózu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Klára Kutačová (Se sopkou v břiše - profil autorky na sociálních sítích)

Kde vyhledat pomoc s příznaky endometriózy?

Kladete si ohledně endometriózy některou z otázek: „Kde hledat pomoc, pociťuji-li příznaky?“ „Co když nemám žádanku na vyšetření?“ „Může mě vyšetřit žena, nebo jsou specialisty na toto onemocnění jen muži?“ V tomto článku vám na ně zkusím odpovědět.

Článek

Osobně jsem měla štěstí - spolu s diagnózou, nebo spíš s podezřením na endometriózu mě paní doktorka, ke které jsem se přeregistrovala v rámci stěhování, vybavila jak žádankou, tak i kontaktem na specializovanou ambulanci, takže jsem neměla moc o čem přemýšlet. Zvedla jsem telefon, zavolala a… A narazila na neskutečně empatickou sestřičku, která oslovila úžasnou paní doktorku, která mě převzala do péče. Ale podobné ideální kombinace profesionality, empatie, pochopení a právě obrovské dávky štěstí se ne každému dostane.

Dala jsem tedy dohromady moje vlastní zkušenosti a problémy, které popisovali lidé trpící příznaky endometriózy se sehnáním odborníka, a zaměřila se na tři oblasti zmíněné v perexu.

1. Co když má lékař sice podezření na endometriózu, ale netuší, kde najít nejbližšího specialistu? Zjistila jsem, že nejen pacienti, ale i někteří lékaři jsou přesvědčeni, že v ČR existuje jen 6 center, na která se mohou obrátit. Ve skutečnosti jich je ale více. Vycházela jsem z toho, že ambulance, kam jsem docházela já sama, byla právě kdesi ve „vzduchoprázdnu“ - informace o ní jsem nikde (krom jejich vlastního webu) nenašla, takže jsem předpokládala, že takových míst může být více. A tak jsem se dala do pátrání a podařilo se mi dohledat 17 center a ambulancí, kde se na endometriózu specializují.

Těch 6 nejčastěji zmiňovaných center se vyznačuje certifikací Euro Endo Cert, která vychází z německé Směrnice pro diagnostiku a léčbu endometriózy, ta je dostupná na internetu k přečtení (odkaz ve zdrojích). Absence certifikace ale rozhodně nemusí znamenat méně kvalitní péči a naopak i na certifikovaná pracoviště jsem četla různé (a ne vždy pozitivní) recenze. Navíc ani endocentrum se neobjeví z ničeho nic, naopak musí již nějakou dobu fungovat. Pokud tedy nějakou ambulanci navštěvujete, možná také právě chodíte do budoucího certifikovaného centra (to byl případ i mnou navštěvované ambulance).

Všechna dohledaná pracoviště jsem zanesla do mapy a doplnila o bližší informace, např. adresu, kontakt a ordinační dobou, pokud se mi ji podařilo zjistit:

2. Osoba s příznaky endometriózy vyhledá pomoc lékaře, nejčastěji svého obvodního gynekologa v naději, že jí doporučí návštěvu specializovaného centra. A bohužel se místo toho setká s negativní reakcí a nedostane ani žádanku k dalšímu odbornému vyšetření. Je skvělé, že některá na endometriózu specializovaná pracoviště uvádí přímo na svém webu, zda je u nich k objednání potřeba žádanka, či nikoliv. Na ty ostatní jsem se obrátila e-mailem nebo telefonicky a zjištěné údaje zanesla do další mapy.

3. Jedním z mých obrovských problémů, když jsem sama hledala pomoc s endometriózou, bylo, že jsem hledala lékařku a narážela na to, že v oboru gynekologie je mnoho odborníků mužů. A velmi dobře si pamatuji na ty nepříjemné pocity, které jsem měla, když jsem se ke specialistům objednávala. A věřím, že nejsem sama, kdo potřebuje vyhledat v ambulanci endometriózy péči lékařky z jakéhokoliv důvodu a zároveň se může cítit velmi nekomfortně při představě, jak bude obvolávat jednotlivá centra, vysvětlovat, zjišťovat a dostávat negativní odpovědi. Myslím, že to pro někoho může být natolik zásadní problém, že by od vyhledání péče mohl upustit, a proto jsem opět ta centra, která nemají tuto informaci veřejně dostupnou na webu opět obeslala a obvolala, abych se jich na možnost a případně podmínky vyšetření lékařkou zeptala sama. A veškerá získaná data jsem opět shrnula do jednoduché mapy.

Musím dodat, že mě nesmírně potěšila ochota zodpovědět mé dotazy a najít řešení, i když konečný výsledek někdy byl, že lékařku na pracovišti nemají. Dostala jsem i několik doporučení na jiné ambulance, abych se poptala tam. (Pokud právě čte kdokoliv, s kým jsem v uplynulém měsíci na toto téma komunikovala, chtěla bych vám ještě jednou poděkovat!) Mírně negativně jsem vnímala odpovědi ve smyslu: „Pokud máte bolesti, tak vyšetřujícího neřešíte“. Rozumím tomu, že může pro někoho být tento požadavek nepochopitelný, protože ví, že jejich lékaři jsou empatičtí a profesionální. Zároveň si myslím, že pro pacientstvo s určitou traumatizací, případně žijící v náboženské, či kulturní tradici, kde není možná návštěva lékaře opačného pohlaví, by bylo dobré mít možnost vyhledat pomoc v jiném centru/ambulanci, kde pro ně návštěva bude více komfortní a ideálně bude vědět předem, na koho a jak se obrátit… (A opět děkuji všem, kteří po vysvětlení důvodů, ukázali pochopení a opět se snažili najít řešení.)

Všechny mapy a zjištěné informace o centrech jsem krom výše uvedeného instagramového profilu zveřejnila i na facebooku, aby se informace dostali k co nejvíce lidem, kterým by se mohly hodit.

Na závěr mám prosbu - pokud znáte ještě další specializované pracoviště, dejte mi o něm vědět.

Anketa

Věděli jste, že je v ČR více než 6 specializovaných pracovišť zabývajících se endometriózou?
Nevěděl/a jsem o žádném.
50 %
Věděl/a jsem o menším počtu.
0 %
Věděl/a jsem o více, ale sám/sama žádné z nich nenavštěvuji.
20 %
Věděl/a jsem o více, protože jedno z nich navštěvuji.
30 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Zdroje:

https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0034-1383187

https://apolinar.eu/gynekologie/mam-endometriozu/

https://bulovka.cz/kliniky-a-oddeleni/gynekologicko-porodnicka-klinika/ambulance-gpk#polozka-5

https://www.fnkv.cz/endoskopicka-a-pro-lecbu-endometriozy.php

https://www.upmd.cz/o-nas/odborna-pracoviste/centrum-pro-lecbu-endometriozy/

https://www.cermedbrno.cz/endometrioza

https://www.nemfm.cz/oddeleni/luzkova-oddeleni/gynekologicko-porodnicke-oddeleni/akreditovane-centrum-pro-lecbu-endometriozy-a-panevni-bolesti/

https://myomovacentra.cz/ordinace/fakultni-nemocnice-hradec-kralove-poradna-pro-lecbu-myomu-a-endometriozy/

https://www.nem-km.cz/ambulance-gynekologicko-porodniho-oddeleni

https://nemocnicenovyjicin.agel.cz/pracoviste/oddeleni/gynekologicko-porodnicke/gynekologie/specializovane-programy/centrum-endometriozy.html

https://gynekologie.fnol.cz/centrum-lecby-endometriozy

https://www.fertimed.cz/lecba-endometriozy/

https://www.fno.cz/gynekologicko-porodnicka-klinika/centrum-pro-lecbu-panevni-bolesti-a-endometriozy_1

https://gpk.fnplzen.cz/cs/node/265

https://www.nemocnicepribram.cz/oddeleni/gynekologicko-porodnicke-oddeleni/201-ambulance

https://www.nemocnicesumperk.cz/ambulance/gynekologicka-ambulance

https://www.kzcr.eu/cz/ul/pro-pacienty/zdravotnicka-pracoviste/gynekologie-a-porodnictvi/gynekologie/odborne-poradny/poradna-pro-endometriozu

https://webext1.nemzn.cz/pracoviste/gynekologicko-porodnicke-oddeleni/centrum-pro-lecbu-endometriozy/

https://gynekologie.fnol.cz/centrum-lecby-endometriozy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz