Hlavní obsah
Zdraví

Už jsi zjistila, proč máš endometriózu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klára Kutačová

Život s endometriózou je jako život s aktivní sopkou v břiše.

Tam, kde věda nepřináší odpovědi na otázky: „Jak nemoc vzniká a jak ji zcela vyléčit? “ se otevírá široký prostor pro fantazii. Což rozblikává mé šarlatánské kontrolky na maximum.

Článek

Endometrióza je stále poměrně záhadné onemocnění. Nemá známou příčinu, s čímž souvisí i neexistence kauzální léčby (léčby příčiny). Navíc se u každého pacienta projevuje rozdílně. Medicína založená na důkazech (EBM) zatím pracuje s několika teoriemi vzniku, z nichž žádná zatím nebyla potvrzena a v rámci terapie nabízí tlumení příznaků ve snaze co nejvíce vrátit pacienta k běžnému (a ideálně bezbolestnému) životu a minimalizovat riziko poškození orgánů.

I přes neznámou příčinu už jsem několikrát dostala zcela vážně myšlenou otázku: „Už jsi zjistila, proč máš endometriózu?“ případně v ezoteričtějších variantách: „Proč k tobě přišla? Co se ti snaží říct? Co tě má naučit?“ Nejčastěji na to odpovídám tak, že jsem měla prostě smůlu, že statistika padla na mě. Jestliže má toto onemocnění 10 - 15 % žen, tak pravděpodobnost, že to budu zrovna já, fakt není zanedbatelná. Zároveň se necítím být něčím výjimečná, abych choroby odpuzovala, takže se ptám zpět: „A proč bych ji zrovna já mít neměla?“ Ezoterické kruhy nám ale nabízejí mnohem širší pohled na věc, protože léčitelé/ky se nemusí omezovat důkazy o svých tvrzeních ani o funkčnosti postupů. A při komunikaci s některými z nich se mi rozblikávaly šarlatánské kontrolky naplno.

Přiznávám se, že potom, co jsem utnula několik nevyžádaných „neodolatelných nabídek“ na diagnostiku a léčbu hned v zárodku, tak asi se třemi jsem si skutečně chvíli aktivně psala a hrála jim nadšenou budoucí klientku, protože mě zajímalo, kam až budou schopni/y se svými manipulacemi zajít ve snaze ze mě dostat alespoň nějaké peníze. Z těch několika konverzací jsem složila na ukázku lehce satirický text, abych na něm mohla demonstrovat, pár dalších red flags - tedy výstražných vlaječek (znamení), které v takovém případě vnímám:

9: 50 univerzální léčitelka Šulislava: Ahoj Klárko, viděla jsem Tě ve skupince XY a cítím z Tebe, že potřebuješ moji pomoc.

10:00 Já: Dobrý den, my se známe?

10:01 univerzální léčitelka Šulislava: Hi, hi, hi, zatím neznáme, kvetoucí bohyně, ale přišla jsem ti pomoct.

10:15 Já: Nezlobte se, ale běžně si s lidmi, které neznám, netykám a nepamatuju si, že bych Vás žádala o pomoc.

10:16 univerzální léčitelka Šulislava: Hi, hi, hi, já tykám všem svým klientkám.

10:30 Já: Já ale nejsem Vaše klientka a ani nechci být.

10:32 univerzální léčitelka Šulislava: Hi hi, hi, jak můžeš odmítnout, když ani nevíš v čem má pomoc spočívá? Z Tvého psaní jsem naopak vycítila, že pomoc opravdu potřebuješ a vnitřní hlas mi řekl, že já jsem právě ta, kdo Ti ji musí poskytnout.

10:35 Trávíš své tělo i mysl umělými hormony, ničíš a popíráš svou cykličnost, ale já Tě ještě můžu zkusit navést na správnou cestu, abys byla opět ve spojení se svým lůnem. Nabízím Ti pravidelné konzultace v jemném, chápajícím a láskyplném prostředí, meditační seance v energeticky bezpečném prostoru a bylinné přípravky na detoxikaci. Viděla jsem, že žiješ v Praze, takže máš velkou zátěž těžkých kovů už jen z prostředí, kterých je potřeba se nejdřív zbavit, protože nám jinak spouští i další autoimunitu, nejen endometriózu. Potom můžeme přejít k meditacím a možná bude potřebná ještě další bylinná kůra, ale o tom bych Ti řekla později. Touhle metodou se zabývám 30 let a minimálně 1 000 žen jsem vyléčila a cítím, že Ty budeš další. A protože teď zkouším novou meditační techniku, tak Ti ji můžu nabídnout za speciální cenu se slevou 80 %.

10:50 Můžu Ti poslat i svůj osobní příběh, abys věděla, že se opravdu ve Tvých problémech vyznám a mám zkušenosti. Stejně tak mám stovky pozitivních recenzí ve své sociálně síťové skupince, kam Ti můžu poslat pozvánku, jedná se o zcela bezpečný prostor. Jen je potřeba uhradit členský příspěvek, protože jsme uzavřená komunita, která se vzájemně podporuje na své cestě ke zdraví.

11:00 Já: Nezlobte se, ale opravdu nemám zájem.

11:01 univerzální léčitelka Šulislava: Možná si to teď neuvědomuješ a máš pocit, že všechno zvládáš sama, ale už brzo zjistíš, že to tak není. Mluvím o tom, že až budeš chtít otěhotnět, tak zjistíš, že nemůžeš. A pak už taky může být pozdě. Ale já Ti nabízím jistotu, že do roka budeš mít svoji vysněnou rodinu a navíc přirozeně.

11:05 Já: Hele, fakt ne, dík…

11:10 univerzální léčitelka Šulislava: Vím, co je největší touhou každé ženy a já Ti na té cestě pomůžu. Vím, že teď nevěříš tomu, že bys jednou mohla držet v náruči své vlastní miminko, protože jak asi víš, endometrióza znamená neplodnost, ale pokud se plně oddáš mojí metodě, tak se splnění svého snu dočkáš dřív, než si myslíš! Stačí jen, abys sama sobě dovolila přijmout moji nabídku. Je to těžké, protože se k tomu musíš osvobodit od všech těch zažitých škodlivých vzorců a vědomě převzít odpovědnost za svůj život a Ty to dokážeš!

11:15 Já: Emotikona „facepalm“.

11:16 univerzální léčitelka Šulislava: Ano, vidím, že jsi skutečně zaslepená. Potřebuješ někoho, kdo by Ti pomohl se probudit, aby sis uvědomila, jak špatná jsou Tvá rozhodnutí a jak moc si jimi škodíš. Teď slepě věříš tomu, že děláš správnou věc, že ušetříš pár tisíc, ale za rok budeš po několika IVF brečet a dávat mnohem víc za to, abys vůbec přežila! Budeš mě prosit, abych Ti ukázala cestu, ale já mám tolik klientek, že už na Tebe nebudu mít čas a ani chuť se s někým tak hloupým a nevědomým zahazovat.

11:20 Já: Madam, uvědomujete si, že já jsem se vás ani o nic neprosila, ani jsem vám nepsala? A že mě fakt vaše nabídka absolutně nezajímá?

11:25 univerzální léčitelka Šulislava: Nepsala jsi mi, protože jsi jen ubohá zraněná nešťastná bytost a já to zranění vidím! Proto mě k Tobě vesmír navedl. Abych Ti ukázala, že k Tobě endometrióza přišla právě proto, jaká špatná rozhodnutí jsi v životě udělala. Všechna ta negativní energie, kterou tady teď prezentuješ, se Ti ukládá v děloze a Tvoje odmítání mojí pomoci jasně ukazuje, jak moc jsi potlačila celou svoji ženskost a libuješ si v mužské energii. A teď přišla endometrióza, aby Tě vrátila zpět na správnou cestu dřív, než bude pozdě. A ty ji neposloucháš! A myslíš si, že když budeš její hlas umlčovat, tak se Ti uleví. Ale to je chyba! Myslíš si, že děláš racionální rozhodnutí? Ta ale ženám nepřísluší. Poslechni svoji intuici!

12:50: Odmítáš naslouchat svému nitru, které volá o pomoc, kterou jsem Ti nabídla. Já to volání slyším! Odmítla jsi. Tvoje chyba, další šance nedávám. Užij si svůj mizerný život v bolesti, protože si nic lepšího nezasloužíš! Jsi hloupá a zaslepená husa, která si myslí, že za ni lékaři všechno vyřeší.

13:45 Jsi na sebe hrdá, že odmítáš moje vedení zpět do života? Že nedokážeš připustit, že jsem jediná, kdo Ti dokáže pomoct? Že si jenom myslíš, že jsi dost silná, abys to zvládla sama a přitom jsi jen hloupá bezmocná troska?

18:45 Máš poslední šanci přijmout moji nabídku, ale už to bude za plnou cenu, protože to s Tebou bude těžší, než jsem na začátku myslela. Ale vidím, že moji pomoc opravdu potřebuješ a nedokážu Tě odmítnout.

22:30 Doufám, že až do smrti budeš žít v bolesti! Až budeš stará a opuštěná žena, nebo spíš absolutní nežena, protože z Tebe ty umělé hormony vysají všechnu ženskost, tak si na mě vzpomeneš a budeš si přát, aby šel vrátit čas!

O dva dny později 3:20 Nashle! Nebo spíš sbohem! Hlavně mi nepiš! Protože já Ti pomáhat nebudu. Nemám na nevděčné husy, jako jsi ty, čas. Přeju Ti co nejvíc bolesti! Budeš litovat!

Já, řídící se svojí intuicí: Nahlásit příspěvek, zablokovat uživatele.“

Anketa

V jakou chvíli byste zablokoval/a Šulislavu vy?
Hned po první zprávě.
16,7 %
Po prvním "hi, hi, hi".
0 %
Po provedení dálkové diagnostiky příčin a nabídce nevyžádaných služeb.
66,7 %
Po zmínce o ne/plodnosti.
0 %
Po prvním útoku (nazvání hlupákem).
16,7 %
Také až po třech dnech.
0 %
Neblokoval/a bych, nechala bych ji se vypsat.
0 %
Služby bych po první nabídce přijala a alespoň vyzkoušela.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Moje šarlatánská „příčinná“ kontrolka se rozbliká na maximum vždycky už jen z tvrzení: „Znám příčinu. (Vybuchne, pokud toto vyjádření navíc pokračuje: „A dokážu ji léčit.“)

Protože, jak jsem zmínila na začátku, endometrióza je onemocnění s neznámou příčinou. Pokud tedy osoba, která tvrdí, že příčinu zná, není nominována na Nobelovu cenu za medicínu, tak těmto sdělením nevěřím.

Ale pojďme se podívat na konkrétnější „příčiny“ a zároveň mé red flagy:

1. red flag - Příčina má být v prožívání ženství, resp. v jeho popírání a žití v „mužské energii“. Ať už se mi snaží vnutit, že se jedná o nesoulad s vlastní cykličností, nenaplňování ženského údělu, odkládání mateřství (v 16 letech bylo pozdě), nošení kalhot, krátký sestřih vlasů, nebo přílišná samostatnost. A když už se nedá nic lepšího najít, vždycky se to dá svalit na přenesené trauma z minulého života, nebo problémy v ženských větvích stromu života. Špatné jsou samozřejmě jakékoliv životní úspěchy a rozhodnutí, protože příčinou je i  tlak na výkon, honba za úspěchem (takže třeba za moji endometriózu můžou samé jedničky v 5. třídě), studium pravděpodobně jakékoliv vyšší školy než vyučení a navíc v jiném, než „ženském“ oboru, práce ve vedoucí pozici, práce v „mužských“ oborech…

  • Jak do toho zapadají muži s endometriózou? Nebo třeba makaci a nosorožci, kteří také mohou onemocněním trpět? Netuším, ale úplně živě vidím tu nosorožici ženoucí se v kalhotech za kariérou.
  • Navíc si představte, že tohle řeknete komukoliv, kdo už je natolik psychicky na dně jen z toho, že tuhle nemoc má. A najednou se dozví, že si ji sám měl údajně přivodit? Co to asi udělá s psychikou...
  • Z mého pohledu to působí jako způsob, jakým člověka dostat do situace, kdy bude náchylnější k tomu, aby sebou nechal manipulovat (o tom se rozepíšu v dnešní druhé šarlatánské kontrolce).

2. red flag - tvrzení o (podvědomém) libování si v nemoci, nebo naopak (podvědomé) touze po pozornosti, které vyústilo právě v onemocnění.

  • Netuším, jak by si kdokoliv mohl libovat v nemoci, která může způsobovat šílené bolesti, které ale bývají často bagatelizovány a tím pádem nepřináší žádné úlevy ani v práci, ani jinde.
  • Statistiky poměrně jasně ukazují, že ženám s endometriózou naopak moc pozornost věnována není, jinak by asi nebyl průměr čekání na diagnózu 7 - 10 let.
  • Svoji "touhu po pozornosti" se snažím ventilovat praktičtěji, třeba cestovatelskými přednáškami a ne kroucením se v klubíčku pod peřinou.
  • U mého pohledu opět jen startovní pozice pro manipulaci.

3. red flag - Démonizaci určitých menstruačních a dalších hygienických potřeb a připisování vzniku onemocnění jejich používání (cokoliv jiného, než koupel v ledové horské bystřině a používání ručně upředeného lněného hadérku místo menstruační vložky je špatně). A (nebo) glorifikace menstruace a zdůrazňování škodlivosti její absence (odrazování od hormonální léčby , kterému se budu věnovat v jednom z dalších dílů), důraz na to, že krev musí odtékat, protože jinak se tělo nečistí od toxinů a negativních energií, které se pak mají ukládat v děloze a vyplavovat se jako endometrická ložiska.

  • Podle mého názoru "příčina z nevhodné hygienické pomůcky" vychází z jedné z teorií vzniku endometriózy, která hovoří o retrográdní menstruaci. Tato teorie ovšem nevysvětluje, jak mohou mít endometriózu i lidé, kteří nikdy nemenstruovali.
  • Zatím mi nikdo nebyl schopen logicky vysvětlit, jak se od těch toxinů a emocí "čistí" ženy po menopauze? Nebo ty už se čistit nemusí? A co lidé bez dělohy? Těm se nikde nic neukládá? Že by tedy nakonec hysterektomie byla léčbou? Není děloha, není místo k ukládání, není problém? Ne? Tak nic...
  • Obecně tady opět narážíme na to, že ačkoliv endometrióza není reálně nemocí dělohy a nemá s dělohou nic společného, tak v "alternativním vesmíru" je děloha naopak jejím středobodem bez ohledu na to, že endometrická ložiska obsahují buňky pouze podobné endometriu a ne endometrium skutečné.
  • Je možné, že dotyčný/á se později mezi řečí zmíní, že prodává vlastní menstruační pomůcky.

4. red flag - Dovolávání se na lingvistiku – nEMOCE!

  • Dává to smysl? Prostě máte negativní emoce, což jsou ve zkratce nEMOCE. Takže se stačí odstěhovat do zahraničí a nepoužívat češtinu a bude to v pohodě? Tak jak je možné, že jsou nemocní i jinde za hranicemi?

5. red flag - zaměňování projevů a následků onemocnění za jeho příčinu.

  • Např.: Endometrická ložiska způsobují chronický zánět vs. údajná příčina - máš skrytý zánět a ten se projeví endometrickým ložiskem.
  • léčitel/ka nabídne metodu na zjištění těchto "skrytých příčin" a jejich léčení, čímž se dostáváme k další blikající kontrolce.

Tou je manipulativní jednání. Zkusila jsem ho částečně přiblížit v úvodním textu. Obecně jsem vypozorovala jednu společnou vlastnost snad všech podezřelých konverzací - nejdřív lichocení, léčitel/ka se profiluje jako nejhodnější osoba, která myslí jen na mé blaho a oslovující mě podivnými přízvisky typu vědomá žena, probuzená bytost, bohyně… s vysvětlením, že už vlastně jsem skoro v cíli vyléčení a jen potřebuji navést na lepší cestu. Při odmítnutí přichází přitvrzení, někdy vyhrožování a nakonec urážky a vulgarity.

1. red flag - Nucení k zpřetrhání sociálních vazeb (protože všichni okolo podvědomě, nebo cíleně brání v uzdravení) - opustit partnera, rodinu, práci bez ohledu na to, jestli je reálně okolí podporující, nebo ne (naopak čím větší opora, tím důležitější je se od nich distancovat).

  • Od prvních příznaků endometriózy jsem dala dvakrát výpověď v práci, poprvé proto, abych odjela na cestu kolem světa, podruhé, abych se odstěhovala do jiného města. A ano, i jsem opustila partnera. A světe, div se, příznaky se stejně postupně zhoršily. Jo aha, já to totiž neudělala VĚDOMĚ jako léčbu, tak to pak prý neplatí.
  • Z mého pohledu jde jen o snahu léčitele/ky dostat cílovou osobu do totální izolace od kohokoliv, kdo by jí mohl bránit v investicích do podivných metod a předmětů. Plus opuštěný člověk bez podpory je ještě snadněji manipulovatelný a závislý na "léčiteli/ce".

2. red flag - Oslovování příznivců jako vědomých, úžasných, probuzených atd. a lidé kladoucí „nevhodné otázky“ a argumentujících proti léčiteli/ce (případně odmítající nabízené služby) jako zraněné a traumatizované bytosti, zatím neprobuzené, zaslepené. Argumentování, že zaslepeným „nemá smysl cokoliv vysvětlovat/dokazovat, protože to je ztráta energie“ atd. Instantní tykání, protože bohyně si přece tykají.

  • Nejen v soukromých konverzacích, ale i v případné veřejné debatě na sítích.
  • Ve veřejné debatě pozoruji snahu léčitelů maximálně degradovat a zesměšňovat své odpůrce, odborné zdroje prohlásit za podplacené, zfalšované a pod. a naopak potenciální "klienty" vyzdvihovat, jako ty skutečně vědomé a přemýšlivé (byť to v reálu často znamená, že pouze přijímají každé slovo od léčitele/ky jako dogma).

3. red flag - Zaštiťování se touhou po pomoci, božským zjevením, promluvou všemocného vesmíru apod.

  • Ach, ty božské komplexy.
  • Osobně, pokud by ke mně někdy mluvil život, vesmír a vůbec, tak bych radši vyhledala odbornou pomoc, než abych se naopak někomu vnucovala jako spasitel.

4. red flag - Referování k finančním požadavkům za služby (a doplňky) jako k něčemu, co je samotnému léčiteli vlastně bytostně odporné, protože je nad tyto malichernosti povznesen, ale nějak ten nával lidí musí regulovat (pouze skutečně připravený a vědomý zájemce je ochoten do zdraví investovat), případně cena za služby byla zjevená ve snu, při meditaci, a proto se nemůže změnit, nebo vznikají vysoké náklady (za nájem, za harmonizovanou vodu, za energie, …).

  • Někdy si říkám, že mám vlastně dost usnadněné rozhodování i tím, že fakt nemůžu dát svoji týdenní mzdu za hodinovou seanci, nebo za jedno poměrně mizerně natočené video.

5. red flag - Rozdávání bezcenných tretek zaDARmo (často ovšem podmíněné dokoupením dalších předražených předmětů nebo služeb).

  • No jasně, to znám - Nechci slevu zadarmo, jedna z mých oblíbených povídek od dua Šimek & Grossmann.

6. red flag - Hra na city, zdůrazňování rizika neplodnosti vzhledem k diagnóze, i když ji žena sama nezmínila a slibování „přirozeného“ otěhotnění.

  • Endometrióza může způsobovat neplodnost. Žena, která se několik let marně pokouší o těhotenství, na někoho působí jako snadná kořist. Za mě je fakt obrovské chucpe cílit na kohokoliv, kdo trpí jakoukoliv nemocí, ale útočit navíc na touhu po mateřství? To je chucpe minimálně na třetí.
  • Vadí mi i tlak na "přirozenost". Přirozený cyklus, přirozené početí, přirozený porod, opět vyvolávání pocitu viny, pokud cokoliv neprobíhá "přirozeně". A ještě víc mi vadí, když to vede k podsouvání, že pokud něco nebylo dostatečně přirozené, tak z toho vzniklo "trauma", které je opět potřeba řešit (a vůbec nezáleží, jestli se reálně tou situací osoba, které se týká, cítí opravdu jakkoliv dotčená).

7. red flag - Zveličování rizik klasické léčby, démonizace medicíny .

  • Tomuto tématu se chystám věnovat samostatný článek, protože to už není jen red flag, to je naplno signalizující šarlatánská kontrolka.

8. red flag - Nadsazené a nijak nedoložitelné úspěchy (případně doplněné o tvrzení, že léčitel/ka má na dosah potvrzení účinků dané terapie, ale „vyšší moc“ tomu brání.).

  • Dávám přednost doložitelným informacím a studiím před oháněním se neuvěřitelnými a neověřitelnými čísly - tisíce vyléčených, desetitisíce studentů, statisíce spokojených uživatelů, miliony čekatelů na služby.

9. red flag - Každý se může vyléčit, musí si to jen dovolit! „Když jsem to dokázal/a já, dokáže to každý!“ (Je potřeba do toho jen něco investovat.)

  • Vnímám to jako čistokrevný gaslighting - máš nevyléčitelnou nemoc? Blbost, ty se jen nechceš vyléčit!

10. red flag - „Není to MLM (pyramida, letadlo), jen do toho musíš vložit pár tisíc za zkušební balíček, ze kterého můžeš pár kousků prodat. A jen když budeš chtít, tak můžeš najít pár dalších pacientů, kteří udělají totéž…“ Nebo třeba: „Já jsem tomu taky nevěřil/a, ale pak jsem si řekl/a, že když do toho tolik lidí dává tolik peněz, tak to musí být funkční, jinak by to nedělali. A zjistil/a jsem, že to vážně funguje a za tu počáteční investici to stojí, protože děláš něco pro zdraví a ještě to finančně pomůže!“

  • Vypadá to jako kachna, kejhá to jako kachna... Ale určitě to bude žirafa.

Zcela upřímně doufám, že současná věda a medicína pokročí natolik, aby nám přinesla odpovědi na otázku, jak endometrióza vzniká, a spolu s tím přinese i její efektivní léčbu a vezme alespoň částečně vítr z plachet lidem, kteří dnes mají neomezený prostor pro kreativitu a manipulace.

A na závěr jedno osobní doporučení na skvělé shrnutí mnohem širší problematiky (kterou já vnímám jen z pohledu pacientky s endometriózou), které uskutečnily Claire Klingenberg a Ludmila Hamplová v přednášce „Jak ezoterika a pseudeověda ničí ženám životy“. Na youtube je dostupný její záznam.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4334056/

https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/

https://www.sisyfos.cz/clanek/1001-lecitelstvi

https://www.sisyfos.cz/clanek/1057-evidence-based-medicine

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám