Hlavní obsah
Zdraví

Je tu březen a s ním i měsíc povědomí o endometrióze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klára Kutačová

Život s endometriózou je stejný, jako život s aktivní sopkou v břiše.

Endometrióza je onemocnění, které se týká 10 – 15 % žen a cca 20 mužů na světě (u nichž bylo onemocnění zjištěno a potvrzeno). Sama jsem pacientkou (toho času v remisi) a ráda bych přispěla svojí troškou do mlýna zkušeností.

Článek

Částečně proto, že se k němu do éteru vyjadřuje reálně jen pár lidí, takže se pak může zdát, že to je raritní diagnóza, i když není (tedy u žen).

Původně jsem uvažovala, co sepsat na úvod a rozhodla se, že v prvním článku krom žluté stužky - symbolu endometriózy rovnou vyvěsím i pár červených praporků, které se mi nastřádaly v zásobě od prvního dne, kdy jsem se v dubnu 2022 dozvěděla svoji diagnózu až do dnes.

Protože ve chvíli, kdy jsem dost tápala v tom, co endometrióza může způsobovat, jaké jsou možnosti léčby atd., pátrala jsem nejen po odborných zdrojích, ale i po zkušenostech dalších pacientek na (sociálních) sítích. Primárně zahraničních, ale i na těch českých. A chvílemi jsem se nestačila divit, kolik lidí vidí v nové pacientce svůj potenciální zdroj finančních příjmů. Stačil jeden příspěvek do několika „podpůrných skupin“ a už jsem měla neodolatelné nabídky na vyléčení. A moje šarlatánské kontrolky se rozblikaly na poplach.

Nejprve tedy krátké shrnutí, o jaké onemocnění se vlastně jedná:

1. Tkáň podobná endometriu - děložní sliznici se vyskytuje kdekoliv v těle a obdobně reaguje na estrogen. Nejčastěji se jedná o postižení orgánů v břišní oblasti (vaječníky, vejcovody, střeva, ledviny…), ale zasaženy mohou být i např. plíce, mozek a další. Nebo svalovina dělohy, tomu stavu se pak říká adenomyóza.

2. Endometrióza ale není nemoc dělohy. Vlastně s dělohou nemá nic společného a mohou jí mít i osoby které se bez dělohy narodili, nebo jim byla odstraněna.

3. Jedním z projevů může být bolest, ať už vázaná na menstruaci, nebo i bez vazby na cyklus.

4. Má značně variabilní rozsah i příznaky, a i lidé s výrazným nálezem endometrických lézí mohou být zcela bezpříznakoví. A naopak. Silné příznaky nemusí znamenat velký rozsah onemocnění.

5. Onemocnění poprvé popsáno před 160 lety (přítomnost děložní sliznice na vaječníku dokonce už v roce 1899), nejedná se tedy o civilizační onemocnění. Netýká se navíc jen lidí, ale i některých zvířecích druhů.

6. Příčina endometriózy je neznámá, proto logicky neexistuje kauzální léčba (léčba příčiny).

7. Existuje ale léčba symptomatická – tedy snaha potlačit příznaky (utlumit bolest, zmírnit menstruační krvácení, vyřešit obtíže s trávením a močením…) natolik, aby člověk mohl žít co nejvíce bez potíží. K léčbě se často používá hormonální terapie. Možná je i operační léčba.

8. Endometrióza může mít vliv na plodnost, ale neznamená automaticky neplodnost.

9. Těhotenství není léčba.

10. Na diagnostiku a léčbu se v ČR specializuje několik center endometriózy, která mohou, ale nemusí mít mezinárodní certifikaci.

11. Onemocnění nebývá smrtelné, ale může způsobit i silná poškození, nebo dokonce ztrátu orgánů (např. ledviny), způsobit pneumotorax, zapříčinit potřebu dočasného nebo trvalého vývodu ze střev, …

A teď už k těm věcem, které (uznávám, že možná někdy i neprávem) spouští můj osobní výstražný alarm. Ale když už si mám vybrat, komu svěřit své zdraví nejen fyzické, ale případně i psychické (a peníze), tak si chci vybrat co nejlépe, takže radši zavrhnu jednoho příčetného terapeuta s nepovedenou sebeprezentací, než abych naletěla jednomu šarlatánovi. A jak jsem sama zjistila, zárukou kvality nabízených služeb bohužel často není ani doporučení známých, nebo nějaké zdánlivé autority např. lékaře, ani „mediální známost“, nebo influencerství.

Svoje red flags jsem rozdělila do několika okruhů. Dnes se rozepíši více k prvnímu a ostatní si nechám na pokračování.

Blikající kontrolka - Vzdělání (protože to je většinou první věc, která mě u osoby, jíž bych se měla svěřit do péče, zajímá):

1. Red flag - Vzdělání v oboru, který ale nedává léčiteli kompetence (legislativně stanovené) k provádění služeb, které reálně nabízí.

  • Sama jsem zdravotník a jednou z věcí, které mě v oboru zajímají jsou legislativní podmínky pro získávání kvalifikace k výkonu povolání a následně s tím související kompetence.
  • U některých volných a vázaných živností může být (zvláště pro laika, nebo osobu pohybující se v úplně jiném oboru) problém v orientaci, co kdo vlastně smí nabízet a provozovat už v lingvistické stránce věci. I osoba bez vzdělání se může v rámci volné živnosti označit za specialistu, zatímco v oficiálním názvu odborné profese může být slovo terapeut, asistent apod., které na nás mohou působit jako „nižší“ vzdělání a většina lidí nemá důvod, ani potřebu pátrat, jak to ve skutečnosti je. Navíc v různých označeních mohou mít zmatek i lékaři a další odborníci.

2. Red flag - Místo vzdělání předkládání více, či méně emotivního osobního příběhu (další bod mínus, pokud obsahuje prvky tajemna a nadpřirozena). A při provozování „psychologických“ služeb, koučingů a terapií začínající větou: „Už ve školce mi všichni říkali, že umím dobře poslouchat…“ a/nebo pokračující „dlouhé studium by bylo ztrátou času, který mohu věnovat tomu, abych vám pomáhal/a.“

  • U jakékoliv neodborně vedené terapie se obávám hlavně rizika zhoršení zdravotního stavu i nabalování se dalších komplikací na původní onemocnění, které bude vyžadovat ještě náročnější řešení.
  • V osobním příběhu si každý může vymyslet, co uzná za vhodné (například i to, že trpí zmíněným onemocněním) a/nebo další věci zamlčovat (třeba, že krom tanečních obřadů ve svitu měsíce užívá hormonální léčbu a má za sebou několik operací atd.).

3. Red flag - Na dotazy ke vzdělání odpovídání hesly typu: „tento typ vzdělávání neuznávám“, „vymývání mozků“, „prázdné teorie“, případně naopak vyzdvihováním intuice, vlastních zkušeností atd.

  • A já si prostě potrpím na tom, aby lidé, kterým se svěřuji do péče měli validní formální vzdělání. Auto taky dávám do servisu k automechanikovi, a ne do pekárny, přestože jejich dodávka měla stejnou poruchu a mechanikovo auto nikdy takovou nemělo.
  • Navíc, skutečně dokáže osoba, která sama uvádí, že se řídí jen intuicí připustit, že už na terapii nestačí a odeslat klienta k odborníkovi? Nebude při terapii rozmlouvat jiný způsob léčby, nebo braní léků, protože neuznává formální vzdělávání a jeho výstupy?

4. Red flag - Zaštiťování se učením od pravděpodobně neexistujících nebo nemožně dohledatelných lidí, od existujících ale s nerelevantním vzděláním k oboru, z neexistujících („zakázaných“) knih, od tajemných guruů a šamanů, certifikáty a diplomy z neexistujících (nebo nerelevantních) institucí.

  • Ale někteří by zasloužili alespoň certifikát za práci v grafickém programu a vyhledávání ve fotobankách (k prezentaci svého učitele nepoužijí hned první obrázek, který jim vyskočí po zadání klíčové fráze).
  • Jiným bych zase s chutí nabídla na oplátku lekci počítačové grafiky a seznámení s jiným programem, než je malování...

K těmto okruhům zase někdy příště:

  • Používané metody.
  • Stanovování příčiny onemocnění.
  • Manipulativní jednání.
  • Gaslighting pacientů nebo naopak toxická pozitivita.
  • Démonizace medicínských postupů, lékařů a léků.
  • Odmítání veřejné komunikace.
  • Obecná vyjádření a sebeprezentace.
  • Kontrolka ale bliká i u poskytovatelů zdravotních služeb, kteří by měli vycházet z EBM.

V hlavě už mám ale články nejen k nim, březen bude dlouhý a o inspiraci v něm jistě nebude nouze.

A na závěr jedna otázka:

Anketa

Pro sestavení diety při onemocnění endometriózou bych zvolil/a osobu, která sama sebe označuje jako:
nutriční poradce
5,6 %
nutriční terapeut/ka
9,3 %
specialista na nutrici žen s endometriózou
85,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Odkazy na zdroje, ze kterých jsem čerpala informace o endometrióze a jejich příznacích:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis

https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/

https://www.healthline.com/health/can-men-have-endometriosis#anatomy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7041536/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24853333/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám