Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak si udržet psychickou pohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Duševní hygiena je velmi důležitá, ačkoli se cítíme nyní v pohodě. Někdo se necítí. Tak či tak, je dobré se starat o duševní hygienu a své psychické zdraví.

Článek

Po dvou letech covidu, kdy jsme si už mysleli, že vše bude v pohodě, přišla válka na Ukrajině. S tím rostoucí inflace, energetická krize.

Zde je několik nápadů, abychom toho dosáhli.

Tak jdeme na to?

1/ Úsměv

Úsměv je hrozně fajn věc, ačkoli se zrovna necítíme v nejlepší náladě. Působíme sympatičtěji, uvolněněji. Ale i nám samotným se nálada trochu zlepší. A to nejen díky tomu, že se na nás lidé kvůli našemu kouzelnému úsměvu více usmívají, jsou příjemnější, ale prostě se sami cítíme lépe.

2/ Meditace či dechová cvičení

vám více pomohou udržet si dobrou psychickou pohodu. Zkuste se na chvíli zastavit a být v přítomnosti. Myšlenky nechte volně plout. Vše je tak, jak má být. Rozmazlujte se, meditujte a na chvilku si na sebe najděte čas.

Zkuste techniky mindfulness. Mindfulness má pozitivní vliv na naše zdraví. Díky němu jsme odolnější vůči stresu, snižuje úzkosti a deprese, zlepšuje náš spánek a koncentraci a také nám napomáhá vyrovnat se s emočně náročnějšími situacemi. Jedná se například o meditaci a dechová cvičení.

Mindfulness znamená věnovat pozornost určitým způsobem: záměrně, v přítomném okamžiku a bez posuzování.
Jon-Kabat Zinn

3/ Domácí mazlíček a lidé

Nikdy nebuďte sami, udržujte sociální kontakty, povídejte si s ostatními, něco podnikněte.

Také domácí mazlíček je fajn. Zvířat je plno a sami si jistě vybereme mazlíčka, který k nám patří nejlépe a nejvíce nám vyhovuje. Pokud je někdo alergický, může si vybrat želvu, rybičky, činčilu a nebo bezsrstou kočku či psa. Věřte, že vám mazlíček vaši lásku a péči mnohonásobně oplatí a krásně se s vámi pomazlí.

4/ Obklopujte se pěknými věcmi.

Každý máme jistě  rád samé krásné věci, tak proč se tím vším neobklopit? Váš pokoj nemusí být jen pustý, ale klidně plný obrázků, plakátů, fotek… Určitě jsou fajn vonné svíčky, krásný nábytek, květiny…

5/ Pohyb a zdravý životní styl

Pohyb, sport, procházky, cvičení. To vše zlepšuje náladu. Protažení uvolní, aerobní aktivita zase vyplaví endorfiny do našeho těla a tím si zlepšujeme náladu.

Je dobé i jíst zdravě. Do jídelníčku je vhodné začlenit ovoce, zeleninu, netučné maso, ryby a podobně. Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený.

Měli bychom dodržovat pitný režim a krom minerálek, čisté vody, ovocných čajů a šťáv pít i bylinkové čaje.

Na naši psychiku mají pozitivní vliv bylinky jako kozlík lékařský, meduňka či třezalka.

ZdravíBylinky

6/ Přestaňme číst negativní zprávy a komentáře

Ne vždy to jde, ale pokusme se tomu vyhnout. Pokud řádí ve světě nějaká nemoc, zjistit si jen to nejdůležitější, ale už další články nevyhledávat, nemyslet na to. Nepoddávat se tomu. To samé třeba platí o válce a dalších smutných událostí.

Místo negativních zpráv si vyberte raději pěknou knížku a nebo časopis, kde si přečtete třeba různé tipy na výlet, prohlédnete si módu a podobně.

Uvědomte si, že abyste zůstali celkově fit, tak vám k tomu nepomohou negativní zprávy a komentáře. Bude vám to ubližovat a zbytečně vás to bude trápit.

7/ Umění

Umění léčí a udržuje nás v pořádku. Je jedno, zda sledujeme pěkné filmy, čteme pěkné knihy, obdivujeme krásné obrazy. Můžeme i tvořit. Psát si povídky či básně, kreslit si, vyrábět si náramky… Prostě cokoli. Tancovat si na pěknou hudbu či ji jen poslouchat.

Můžete si vybrat i nějaký umělecký kurz, nebo navštívit kino, divadlo či muzeum.

8/ Kvalitní spánek

Kvalitní spánek je také nedílnou součástí psychické pohody. Nejlepší je chodit spát pravidelně ve stejnou dobu, před spánkem relaxovat. Nebo si dát šálek dobrého bylinkové čaje.

9/ Vizualizace a denní snění

Před usnutím anebo ve volných chvílích během dne se dovolme snít. Představujme si ideální vět, jakou bychom si přáli krásnou budoucnost a nebojme se, fantazii se meze nekladou!

A konečně humor léčí, to je pravda! Nezapomeňme se smát, život berme s nadhledem.

Zde samozřejmě platí: Pokud jste delší dobu v psychické nepohodě a nic nefunguje, obraťte se na lékaře, který se zabývá psychickým zdravím. Pomůže:-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz