Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Bylinky, fotbal, loutkové divadlo - čerství architekti hýří skvělými nápady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Nová část města, moderní hala nebo terasové bydlení - všechno je na výstavě k vidění

Řekne-li se architektura, představíte si stavby, co oku neladí? Pak se určitě zajděte podívat na výstavu prací absolventů Fakulty architektury VUT Brno TITUL 2024 do pasáže ALFA, ať si spravíte dojem.

Článek

Dostat se na studia architektury bývá snem řady mladých lidí s výtvarným cítěním, ale hustým sítem přijímacího řízení projdou každoročně v Brně jen ti nejtalentovanější a nejpilnější. Čeká je pak bakalářské a později i navazující studium architektury a urbanismu.

Foto: knihoMolka

Je libo celou novou čtvrť?

Kdo by si představil jen nudné rýsování, byl by možná překvapený, o jak komplexní program jde. Kromě pochopení, jak město či vesnice fungují, co všechno potřebují, aby se v nich lidem dobře žilo, čeká na adepty i penzum informací z dějin umění, kde nakouknou pod pokličku fungování lidských sídel od starověku, nebo technické předměty, které se jim hodí při finálním navrhování a zhmotňování absolventských prací.

Foto: knihoMolka

Ukázky vítězných studentských prací

Na výstavě TITUL 2024, kterou mohou diváci navštívit v brněnské pasáži ALFA volně až do 10. července, se představuje několik desítek nejlepších návrhů absolventů bakalářského i navazujícího magisterského programu FA Vysokého učení technického v Brně.

Sice to může z dálky připomínat domečky pro panenky, ale už při bližším pohledu - doplněném o počítačové vizualizace a plány - zjistíte, jak jsou projekty precizně vyrobeny a logicky v nich na sebe všechno navazuje.

Foto: knihoMolka

Pod rukama studentů nevznikly jen jednotlivé domy, ale i celé nové čtvrti

Napadlo by vás třeba udělat speciální čtvrť, kde budou pospolu žít obyvatelé polské a vietnamské národnosti? A co recyklace doslouživšího fotbalového stadionu v příjemně zelenou oázu uprostřed moravské metropole?

V nabídce je i loutkové divadlo v Opavě, sdílené bydlení pro krátkodobé pobyty, či Kopřivnice 3.0. s ambicí vrátit život tam, kde je ho dnes pomálu. Společným jmenovatelem všech projektů je vzít určitý problém a podívat se na něj novýma očima. Vznikají pak takové projekty, u nichž by si divák přál, aby se opravdu staly skutečností.

Foto: knihoMolka

Vítězné projekty jsou z nejrozmanitějších materiálů - od papíru, přes plexisklo až po beton

Součástí závěrečné práce není jen návrh a modeláž, ale hlavně schopnost obhájit svůj projekt před přísnou komisí. A to rozhodně není nic jednoduchého. Absolventi se musí připravit na nejrůznější „šťouravé“ otázky, které by je možná ani dopředu nenapadly, nebýt zasvěcených rad a postřehů jejich školitelů.

Foto: knihoMolka

Kdo by při pohledu na duhovou stavbu Centra pro výzkum léčivých rostlin na Kraví hoře od Aleny Kabeláčové přímo necítil vůni stovek bylinek

Třeba Alena Kabeláčová, která si pro svou bakalářskou práci zvolila stavbu vědeckého centra pro výzkum léčivek, musela odpovídat, jak umístila dům vzhledem k oslnění bylinek, jak je řešeno vytápění skleníků a jak budou izolovány květníky proti vymrznutí, nebo kam a proč umístila požární únikové cesty.

Foto: knihoMolka

Výstavu spolupořádá město Brno a záštitu nad pří převzala primátorka Markéta Vaňková

Možná zůstane většina studentských projektů zatím jen na papíře či v počítači, ale už teď je vidět, že roste silná generace nových architektů, na jejichž práce se bude nejen radost dívat, ale hlavně v nich žít.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz