Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Dostal elektronický zápis na SŠ Dipsy po dvou kolech k.o. nebo je o.k.?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: R. Miller from Eugene, USA/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Česká digitální Dipsy na smetišti - na rozdíl od stejnojmenné postavičky z dětského seriálu Teletubies - rozhodně neskončí

Do věku přestupu ze základní na střední školu se letos dostala tsunami teenagerů narozených kolem roku 2008, kdy porodnost v České republice zlomila polistopadový rekord.

Článek

Vypadalo to jako vyložený hazard a profesionální sebevražda v přímém přenosu. To, když na závěr minulého školního roku přišlo ministerstvo školství po hromadné kritice rodičů, žáků i ředitelů škol na papírovou formu přihlášek a zápisových lístků se slibem, že už v novém školním roce budou přihlášky elektronické. Dokonce si trouflo i na slib, že se na místo dvou budou moc uchazeči hlásit hned na tři střední školy, což v té době znělo spíš jako vyložené sci-fi.

Celý projekt dostal na bedra ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Miroslav Krejčí, který za plného provozu (mj. příprava státních přijímacích či maturitních zkoušek) začal sestavovat systém pro víc než 100.000 adeptů středoškolského vzdělávání.

I přes nedůvěru v momentě, kdy se na veřejnost dostala informace, že na systému pracuje i ředitelův nezletilý syn nebo přes opožděný start, se nakonec Dipsy ukázala jako mimořádně dobře odvedená práce, včetně odolnosti vůči masivnímu DDos útoku.

Hned v premiérovém ročníku ji využilo 90% adeptů na všechny typy gymnázií, středních škol i učilišť. Abych byla přesná, bylo to 135.000 elektronicky podaných přihlášek ze 150.000 celkových.

Ne každý pochopil systém na první dobrou, a tak se stalo, že i výborní žáci sem tam propadli do druhého kola, když si nestrategicky zvolili víc náročných škol. Pak se jim třeba nedostávalo bodů, které si každá škola přepočítává podle svých vlastních kritérií. Kromě vlastních, centrálně zadávaných zkoušek z českého jazyka a matematiky totiž mohou pomoci třeba výborné známky na posledních dvou vysvědčeních, jinde body za soutěží, případně jazykové certifikáty nebo školní část zkoušky, jak si ji ten který ústav určí.

Chyby mohly vzniknout i nepozorností při výběru škol, kdy dotyčný místo denního typu studia označil studium dálkové, vyhrazené zpravidla spíš pro ty, kteří už někde pracují.

Vůbec nejsmutnější případy pak byly ty, kdy se rodiče neshodli na školách, kam by měly jejich děti směřovat, a ty kvůli tomu zbytečně přišly o 1. kolo. Některé případy pak musel rozhodovat bohužel i soud, naštěstí to byly jen jednotky případů.

Už po prvním kole se umístila většina žáků, další mají jasno po druhém kole, které skončilo minulý pátek. Zbývá ještě kolo třetí, kde by měli získat jasno i poslední deváťáci.

Ale už teď se dá říct, že riskantní sázka vyšla - především zásluhou týmu Miroslava Krejčího, který se kromě odborných problémů musel hlavně vypořádat s velkou nedůvěrou lidí v to, že Dipsy neselže a bude fungovat tak, jak má. Patří jim za to velké poděkování.

Přiznejme si, že Dipsy je pořádně velký skok českého školství do digitálního 21. století. Doufejme jen, aby teď zase nebyl nadlouho poslední.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz