Hlavní obsah
Umění a zábava

Památkového Oscara můžete poslat zlaté minci, vodojemům, hřbitovu či Julii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Národní památkový ústav

Mezi zachráněnými památkami jsou nominovány i nedávno zpřístupněné vodojemy v brněnském Žlutém kopci

Se začátkem léta je ideální čas podívat se po zajímavých památkách, které nejsou až tak všeobecně „profláknuté“. Můžete si mezi ně zařadit třeba některé z nominační listiny soutěže „Památky děkují“.

Článek

Národní památkový ústav vyhlásil 19. června už 11. ročník ocenění Patrimonium pro futuro, jehož součástí je i cena veřejnosti pro nejzajímavější počin hned v několika kategoriích.

Na vítězství v kategorii Obnova památky aspiruje severní část Fantovy budovy na pražském Hlavním nádraží soupeřící s opravou romantizující jízdárny ve Světcích, která málem šla k zemi. Dalšími soupeři jim jsou renovace Bartolomějského návrší a chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně nebo obnova synagogy v Budyni nad Ohří, o níž se zasadilo samotné město.

Pro kategorii Restaurování vybrali odborníci starý hřbitov v Kamenickém Šenově, kde se postupně podařilo zachránit 51 náhrobků od baroka až po začátek 20. století. Soutěží s nimi restaurátorské práce provedené na oltáři sv. Kateřiny na hradě Rychmburk či interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích a kaple sv. Petra a Pavla ve vsi Bílý Kámen na Jihlavsku, kde pod vedením akademického malíře Jana Knora pracovali studenti restaurátorské školy.

Restaurování:

Skutečné poklady s sebou přináší kategorie Objev, nález roku. Tady se o přízeň veřejnosti utkají nástěnné malby z kostela sv. Michaela archanděla v Dolních Věstonicích - obce, kterou si většina z nás spíš spojuje s pravěkem. Český Krumlov je zastoupen nálezem dvoulodního sálu v městském panském sídle, kdežto Valašské Meziříčí prezentuje pozůstatky svého středověkého osídlení nalezeného při obnově náměstí. Jáchymov se blýskl unikátní zlatou mincí z roku 1529 nalezenou při archeologickém průzkumu domu zakladatele města Štěpána Šlika. Malba sv. Markéty z kaple hospodářského dvora Kalec se zachránila více-méně zázrakem, protože šlo o zemědělský objekt, který se léta neudržoval.

Objev, nález roku:

Víte, že studna nebo jímka jsou pro každého historika a archeologa doslova pokladnicí? Právě o tom, co se v nich dá všechno najít, vypráví kniha Ústřice a breviář mapující nálezy z opatského domu v klášteře Plasy. Kulturně společenské centrum „Port 156o“ nebo novější prezentace jámy Julie v areálu Dolu Jan Šverma v Lamperticích soupeří se zvony kostela sv. Václava v Lokti či zpřístupněním zámku Červená Řečice v kategorii Prezentace a popularizace.

Nad stavem některých památek by občas neznalí mávli rukou a nechali je odejít do zapomnění, ale odborníci dovedou vykouzlit krásu i tam, kde už nezbývá moc naděje. Právě takovými zázraky je inspirována kategorie Záchrana památky, kam jsou letos nominovány třeba železářská huť Barbora v Jincích nebo unikátní systém městských vodojemů v brněnském Žlutém kopci, kde to návštěvníkům tak trochu připomíná tajemné síně trpaslíků v Morii z Pána prstenů. Zámky Terezínov v Albeři či Vartenberk ve Střáži pod Ralskem už také měly na mále, ale podařilo se jim zase vdechnout život, stejně jako kapucínskému klášteru v Žatci.

Pokud se rozhodnete připojit svůj hlas, máte na to čas celé léto. Laické hlasování se totiž letos uzavírá až 30. září 2024.

Vítěz si převezme ocenění na slavnostním vyhlášení Patrimonium pro futuro. To se odehraje na prknech Nové scény Národního divadla 15. listopadu 2024. Díky přímému přenosu České televize u něj můžete být na dálku i vy a přesvědčit se, zda jste dali svůj las vítězi a také, jak vám památky děkují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz