Hlavní obsah

Putin poslal svou rakouskou nevěstu na Sibiř mezi ussurijské tygry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: kremlin.ru/wikimedia commons/CC-BY-4.0

Někdejší rakouská ministryně zahraničí se „proslavila“ svatebním tanečkem s Vladimírem Putinem

Karin Kneisslová je jedním z mála obyvatel Evropské unie, který si nedávno dobrovolně pro svůj další život vybral Rusko. Teď dokonce vymění Petrohrad za Dálný Východ, kam zamíří na své nové působiště.

Článek

Ačkoliv v rakouské vládě působila coby ministryně zahraničí jen od prosince 2017 do června 2019 coby nominantka pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), podařilo se jí na sebe strhnout takovou pozornost, jako nikomu z jejích předchůdců či následovníků.

Nebylo to brilantními politickými kličkami ani rozhodností v činech, ale jediným svatebním tancem. Když se totiž coby aktivní politička v srpnu 2018 vdávala, zastavil se na její oslavě cestou do Německa sám ruský prezident Vladimír Putin a ona mu po společném tanečku vysekla velkou úklonu. Pokud by šlo o dva běžné lidi, velkou pozornost by to asi nevzbudilo.

Takhle bylo Kneisslové pukrle interpretováno jako poddajnost Rakouska vůči silnému politickému hráči, který se nikdy netajil oblibou země pod Alpami - zvlášť pokud šlo o působení ruských špionů na jeho území. V Rakousku a speciálně ve Vídni totiž sídlí významné mezinárodní instituce, včetně Organizace vyvážející ropu (OPEC), což pro Rusko samozřejmě byla dlouhá desetiletí jedna z klíčových institucí.

Poté, co vláda FPÖ padla v důsledku aféry Ibizagate, kdy si tehdejší předseda strany Heinz-Christian Strache neváhal říct domnělé neteři ruského oligarchy o předvolební pomoc výměnou za umetení cestičky k lukrativním státním zakázkám, se Kneisslová částečně stáhla z politiky a zároveň se stihla i rozvést.

Výrazněji na sebe opět upozornila po vypuknutí války na Ukrajině, kdy začala podporovat ruský pohled na konflikt. Vzápětí vyšlo najevo, že pár měsíců předtím dostala od Putina „opožděný“ svatební dar - safírové náušnice v hodnotě bezmála 1,3 milionu korun.

V loňském roce se pak Karin přestěhovala i se svými poníky a psy do Ruska. Nejprve na „dovolenou“, pak se nechala slyšet, že jí širá Rus vyhovuje víc, než původní domovina, a tak v ní už zůstane.

Po vstupu ukrajinské armády na území Kurské oblasti měla Karin Kneisslová zastupovat napadené Rusko na zvláštním zasedání Rady bezpečnosti OSN. Nakonec z toho sešlo a nad bývalou političkou se zavřely mediální vody. Ale jen do začátku září, kdy v Politico vyšla zpráva, že Putin osobně pověřil Kneisslovou funkcí ambasadorky Centra tygrů amurských (ruský název pro tygry ussurijské).

Vypadá to, že Karin se bude muset možná stěhovat znovu - tentokrát z pohodlí evropsky laděného Petrohradu až na Dálný Východ. Putinem založené centrum totiž sídlí až u hranic se Severní Koreou a Čínou.

Maně si z historie vzpomínám, že už za cara jezdili jeho nepohodlní poddaní do vyhnanství na Sibiř. Že by teď něco podobného potkalo i čelní obránkyni ruského pohledu na svět? Nebo je její funkce další odměnou za věrnost při obraně Putinova nového světového pořádku? Nechme se překvapit.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz