Hlavní obsah
Lidé a společnost

Putinova nevěsta zůstává ve svobodné zemi a míří s poníky dál na východ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: kremlin.ru/wikimedia commons/CC-BY-4.0

V roce 2018 se Vladimír Putin dostavil na svatbu ministryně Karin Kneisslové s osobní gratulací, ta nyní tvrdí, že už je to jen nudný kus její minulosti

Bývalá rakouská ministryně zahraničních věcí Karin Kneisslová je skutečně zajímavý úkaz. Na své vlastní svatbě se hluboce klaněla za tanec Putinovi a teď se rozhodla zakotvit v Rusku natrvalo.

Článek

O tom, že Vídeň byla v poválečném světě rejdištěm špionů z obou stran železné opony, nepochybuje nikdo, kdo se alespoň okrajově zajímal o dění během tzv. „studené války“.

Ale blízké vztahy s Ruskem si alpská země zachovala i po roce 1990. Důkazem je někdejší ministryně zahraničí Karin Kneisslová, která se do obecnějšího povědomí dostala tím, že Vladimír Putin kvůli ní přerušil v roce 2018 cestu za tehdejší německou kancléřkou Angelou Merklovou. Důvodem byla Kneisslové svatba, kam jí ruský prezident přijel pozdravit a vyzvat k tanci.

Karin tou dobou už nebyla žádné poupátko, ale zralá 53 letá žena. Jako dítě vyrůstala v Jordánsku, kde působil její otec jako pilot krále Husajna I. Později se rodina vrátila do Rakouska, kde se dívka z dobré rodiny rozhodla při studiu práv a arabistiky pracovat coby dobrovolnice v Amnesty International a Greenpeace. Už tehdy se projevovala její jistá protisystémovost, která se v té době ale ještě dala přičíst na vrub mladické horlivosti.

Po dokončení vzdělání nastoupila na rakouské ministerstvo zahraničí, ale v roce 1998 odešla a stala se nezávislou novinářkou s vyhraněnými názory na Evropskou unii.

Svými sympatiemi k Rusku se netajila už v době, kdy se jako nestranická kandidátka za populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPö) stala v roce 2017 ministryní zahraničí. Svobodní už tehdy otevřeně spolupracovali s Putinovou stranou Jednotné Rusko, se kterou o rok dřív podepsali smlouvu o spolupráci. Tehdy - už po obsazení Krymu - si pochvalovali, jak díky ní získává jejich strana na mezinárodním vlivu. Rakouská opozice se proto nezdráhala označit FPö za „Putinovu pátou kolonu“.

Vláda Svobodných skončila v Rakousku v roce 2019 po skandálu s údajným pokusem o koupi deníku Kurýr za černé, rusko-turecké peníze. S nimi zmizela v propadlišti dějin i Karin Kneisslová. Tedy alespoň to nějaký čas tak vypadalo.

Někdejší političce se nevedlo nijak skvěle - přišla nejen o práci, ale rozpadlo se jí i manželství. Kneisslová se chtěla vrátit opět k novinařině a žít ve Francii, ale ani jedno jí nevyšlo.

Překvapivě o sobě dala vědět vloni, kdy se ukázalo, že tráví „dovolenou“ v ruské obci Petruševo. Zajímavé bylo, že své volno na ruském venkově sdílela i se dvěma svými poníky a psy, které si přivezla s sebou. Později pronikla na veřejnost zpráva, že se z Petruševa přesunula do Petrohradu, ale ten jí nevyhovoval, bylo to na její vkus příliš velké město.

Nyní se prý hodlá přesunout dál na východ, někam na venkov, kde by si pro sebe a své čtyřnohé miláčky postavila dům a usadila se ve „svobodné zemi“, jak sama Rusko nazvala, natrvalo.

Když měla nedávno charakterizovat Putina, rozplývala se nadšeně, jaký je to dokonalý gentleman a otázky položené na válku s Ukrajinou i na represe proti odpůrcům boje vysloveně bagatelizovala. Je zřejmé, že si takovým lakováním Ruska do růžových barev vydělává prostředky, které jí k vybudování nového hnízda i k existenci poslouží…

Není bez zajímavosti, že jde patrně o jediného západního politika, který se rozhodl neukončit s Ruskem po napadení Ukrajiny spolupráci, ale naopak ho veřejně chválí a vyzdvihuje. Ti ostatní se snaží, aby veřejnost raději zapomněla, že si kdy Putinův režim chválili a ochotně s ním spolupracovali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz