Hlavní obsah
Lidé a společnost

Historická paměť v QR kódu aneb Lavička i Karel Hartig (snad) už přežijí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Reiter, zveřejněno s jeho souhlasem

Herečka Eva Miláčková (zcela vpravo) připomněla, že ještě několik let po válce ve zdejší ZŠ žáky při vstupu do budovy vítal Inčin portrét.

Koněvova ulice v Praze 3 je minulostí. Od loňského října se oficiálně jmenuje Hartigova. Podle prvního žižkovského starosty Karla Hartiga, který se tak opět dostal do širšího povědomí veřejnosti.

Článek

Muž se „škraloupem“

„Nebýt neoddiskutovatelného Járy Cimrmana, těžko hledat trvalku, co by přežila nějaký další převrat. Natož na Žižkově, v tom sídle zločinu a neřesti jak … pravil pan Šefelín, když přistihl dceru Emilku s mladým Habáskem,“ uzavřel svůj sloupek v Právu z 20. června 2023, nazvaný Zítra sviňák, Josef Koukal. Týkal se plánovaného přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu.

Hrdě se hlásím k tomu, že jsem rodem z „prostopášného“ Žižkova. Dokonce z Koněvovky. Nejen ona, ale také blízké ulice jako Biskupcova či Žerotínova, pro mne stále dýchají kroky mých předků, kteří jsou již dávno v Pánu, na Olšanských hřbitovech.

Nic proti prvnímu žižkovskému starostovi Karlu Hartigovi. Pro svou vlasteneckou (!) činnost často vyšetřovanému rakousko-uherskou policií. Mj. opozicí označeného za hlavního viníka bankrotu Občanské záložny a dokonce souzeného. Třebaže všichni s ním obžalovaní byli zproštěni viny, dělá mi trochu starost, zda se v budoucnu nenajde nějaký chytrák, který takový „škraloup“ na jinak bezúhonném muži nevyhodnotí jako zcela neomluvitelný a tudíž jeho jméno z názvu ulice hodné rázného odstranění. I z naší historické paměti.

Asi je to náš národní sport, k dějinným událostem přistupovat od mantinelu k mantinelu. V určitých časech si někoho idealizujeme, po změně režimu téhož s piedestalu bez milosti srážíme. Proč to zmiňuji?

Od 29. srpna 2023 je na pražském Spořilově, nedaleko kostela sv. Anežky České, Lavička Inky Bernáškové, 26. srpna 1942 popravené nacisty. Během slavnostního odhalení jedna z pamětnic, herečka Eva Miláčková připomněla, že ještě několik let po válce ve zdejší ZŠ žáky při vstupu do budovy vítal Inčin portrét.

„My děti jsme se o ní učily. Později obraz zmizel.“

Na desítky let Inka Bernášková, rozená Preissigová, z povědomí široké veřejnosti zcela vypadla. Součástí lavičky v parku, na spojnici pomníku obětem z 2. světové války, Lípy republiky a domku, v němž statečná žena sťatá v Plötzensee žila, je QR kód. Po jeho načtení se zájemci mohou podrobněji seznámit s jejím osudem a prohlédnout si snímky z jejího života.

Paměť je mostem mezi minulostí, přítomností a budoucností

„Nenápadné domy a místa, kolem kterých často procházíme bez povšimnutí, byly v minulosti svědky silných příběhů a osud Inky Bernáškové k nim určitě patří,“ uvedl před slavnostním zpřístupněním lavičky starosta této městské části Ondřej Kubín.

„Neokázalé hrdinství těchto hrdých a statečných lidí, kteří pro vlast a svobodu riskovali a obětovali vlastní život, je pro nás silnou inspirací i dnes. Je totiž v příkrém protikladu proti nesnášenlivosti a sobectví, jehož jsme tak často svědky.“

Jak dále uvedl, „připomínání historických událostí spojených s našimi moderními dějinami je důležité, protože paměť je mostem mezi minulostí, přítomností a budoucností a pochopení historie nám všem pomáhá hledat řešení současných problémů“.

Ráda bych věřila, že Hartigova ulice a Inčina lavička přežijí i další vlády, které v letech příštích přijdou, že nikoho už nikdy nenapadne je z naší národní paměti zase vymýtit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz