Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kombinovaný oddíl překročil Rýn a 1. května 1945 vstoupil na české území

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Packa / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Památník příslušníkům kombinovaného oddílu a Československé samostatné obrněné brigádě v obci Kyšice.

Stalo se tak jen několik hodin po Američanech u Mühlbachu poblíž Chebu. Několik dnů jim naši vojáci pomáhali utvářet novou správu v Chebu, než se za jejich jednotkami vydali do Plzně.

Článek

Československá bojová vozidla se zastavila na plzeňském náměstí. Do vzrušené atmosféry rozhlas hlásil, že Praha povstala, že v ulicích a na barikádách se bojuje. Velitel kombinovaného oddílu podplukovník Alois Sítek vojákům, mezi nimiž byl i Václav Straka, vydal rozkaz nesesedat z vozidel. Šel jednat s americkým velitelstvím, aby mu povolilo pokračovat dál na Prahu. Vytyčená demarkační linie však měla větší váhu než Sítkovy argumenty. Kombinovaný oddíl nakonec skončil v obci Kyšice na kraji Plzně.

Zdejší občané vojáky přijali srdečně a snažili se zmírnit jejich hořkost a zklamání z toho, že nemohou vyrazit na pomoc bojující Praze, která ji tak potřebovala.

Učitel na školách středních

Václav Straka (8. 4. 1914-11. 6. 2011) se narodil v Praze. V roce 1938 zakončil studia na Filozofické fakultě UK, obor francouzština/němčina a stal se, jak měl uvedeno na diplomu, „učitelem na školách středních“. V září téhož roku coby stipendista belgické vlády odjel na univerzitu do Bruselu. Do jeho života však tvrdě zasáhly mnichovská dohoda a okupace Československa. Do psaní disertační práci se nepustil. Bruselský krajanský spolek Beseda ho jmenoval svým tajemníkem. Současně vydával a šířil Věstník čs. kolonie. Tak začal Strakova odbojová činnost. Cílem bylo mezi krajany udržet protinacistické smýšlení a současně propagovat dobrovolný vstup do vznikající čs. armády ve Francii.

Po obsazení Belgie Německem Václav Straka s dalšími muži odjel do Francie, do Agde, kde se formovaly čs. jednotky. Ještě před skončením výcviku a bojovým nasazením příslušníků proti Hitlerovým vojákům Francie kapitulovala. Čechoslováci včetně Václava Straky byli evakuováni do Velké Británie. Straka byl zařazen do osvětové čety. Po neúspěšném pokusu dostat se k letectvu, byl vyžádán do armádního deníku Naše noviny. Redakce byla vždy tam, kde se bojovalo. Kromě putování po Velké Británii se vylodila v Normandii a od října 1944 působila při Čs. samostatné obrněné brigádě, která obléhala německou posádku v přístavu Dunkerque.

Odvážně přejel demarkační čáru…

Koncem dubna 1945 byl vytvořen symbolický kombinovaný oddíl. Václav Straka se do něj dostal jako jediný člen redakce armádních novin. Využil příležitost a 8. května se dvěma kamarády přejel demarkační čáru a po sedmi letech zazvonil u vrátek vily, v níž bydlely jeho matka a sestra.

Až do nuceného odchodu do důchodu v roce 1969 mj. působil jako novinář v týdeníku Svět v obrazech. Po válce se scházel s bojovými druhy, po obnovení ČsOL se v roce 1991 stal jejím tiskovým mluvčím.

„Dlouhou dobu své přátele … překvapoval, když po příchodu na pracoviště zároveň s pozdravem dal jednomu z nich kousek papíru s dotazem: Co tomu říkáš? Oslovený pak … četl čerstvou básničku nebo říkanku, kterou autor vytvořil den předtím. … kolegové se přičinili, aby spatřila světlo světa … nevelká sbírka, přímo dýchající člověčinou,“ napsal k Veršovánkám z večera i z rána od starého veterána, plk. v. v. Jiří Hofman.

Foto: kopie obálky

Strakovy Veršovánky obsahují také Pesimistické epigramy. „Pravda, čestnost a slušnost – zlatá slova/. Opakujte si je, dítky zas a znova./Denně o nich pište dva tři řádky./Brzy budou patřit do pohádky.“

Patřím ke šťastlivcům, jimž Václav Straka své verše také nosil. Mám jich slušnou sbírku. Ráda jsem naslouchala vyprávění pana plukovníka, který za mnou často chodil do redakce. Vím, jak těžce nesl, že v pětačtyřicátém oddíl nemohl vyjet na pomoc našemu hlavnímu městu. Vím, jak se obával dalšího válečného konfliktu. Určitě by byl zděšen, kdyby věděl, co se ve světě děje. Dne 22. září 2007 v obci Kyšice na základní kámen pomníku věnovaného kombinovanému oddílu, poklepal také on, jeho poslední žijící příslušník. Nedlouho poté do Národního Osvobození napsal slova, znějící jako varovné memento.

„Prezident T. G. Masaryk prohlásil po první světové válce, že další už není možná, neboť lidé si vymysleli příliš strašné zbraně. A za dvacet let se svět dostal do války s ještě ničivějšími zbraněmi. Každá příští generace musí být připravena, že bude potenciálně řešit takové otázky jako my. A v nich bude mít spolupráce s domovem vždy rozhodující úlohu.“

Zdroj. Václav Straka, Veršovánky z večera i z rána od starého veterána, vydala ČsOL, Praha, 2007; Tehdy a dnes aneb Kyšice vzpomínají, čtrnáctideník Národní Osvobození, č. 22/2007, str. 5; Kombinovaný oddíl v Kyšicích - ČSOL - ČSOL (csol.cz); VHU PRAHA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz